
Türkiye'nin cari açığı azalmak için mutlaka, kendi hammaddesini ve makinasını üretebilir hale gelmesi gerektiğine vurgu yapan Yalçıntaş, "Bu ikisi olmadığı sürece uygulanacak hiç bir para politikası, mali politika ve kurlar üzerinde yapılacak herhangi bir işlem, Türkiye'nin cari açığını kapatmaz. Bunu ciddi olarak bilmemiz ve alınan diğer önemlerin hepsinin geçici, yetersiz olduğunu her fırsatta söylememiz lazım" ifadelerini kullandı.
CARİ AÇIK, HASSAS NOKTA
Türkiye'de devletin disiplinli bütçe izlemesi, harcamalarda aşırıya gitmemesi, faiz ve enflasyonda ise rakamların düşürülmesinin güzel olduğuna değinen Yalçıntaş, ancak bütün bunlara karşılık cari açık konusunun, Türkiye'nin hassas noktası olduğuna dikkat çekti. Türk sanayicisinin üretim ve yatırım için yurt dışından aldığı yatırım - sermaye mallarının, cari açığın yüzde 16'sını oluşturduğunu dile getiren Yalçıntaş, cari açığın yüzde 70'inin ise ara ve hammaddeden kaynaklandığını kaydetti.
TÜRKİYE İÇİN CARİ AÇIK ÖYLE BİR NOKTAYA GELDİ Kİ, BÜYÜMEDEN FEDAKARLIK EDER HALE GELDİK
Türkiye için cari açığın önemine vurgu yapan Yalçıntaş, Merkez Bankası'nın (MB) son aldığı parasal kararlarla, kredilerin hacmini düşürmeye karar verdiğini beirtti. Merkez Bankası'nın, sırf cari açığı düşürebilmek için aldığı bu kararların, Türkiye'nin büyümesini yavaşlatmaya, kredileri kesmeye başladığına işaret eden Murat Yalçıntaş, "Bunun etkisi, şu ana kadar görülmedi. Birkaç ay sonra etkilerini görmeye başlayacağız. Türkiye için cari açık öyle bir noktaya gelmeye başladı ki, bizler büyümeden bile fedakarlık eder hale geldik" yorumunu yaptı.
TİCARET İÇİN HUZUR ŞART
İTO Meclis toplantısına katılan Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, ticaretin yapılabilmesi için huzurun önemli olduğunu, huzur olmayan yerde, ticaret yapmanın mümkün olmadığını belirterek, "Gelin hep beraber gücümüzü birleştirelim. Geri kalmış bölgelerimizin bereketli toprağını, suyunu, güneşini değerlendirerek kalkındıralım" çağrısı yaptı.
"Huzur istiyoruz" diyen Geliş, Kürtçe'de, 'umudun olmadığ yerde sitem olur' atasözünden örnek vererek, "Bizim sizden, camianızdan, büyük umutlarımız var. Bölgemize ve Şırnak'a, Marmara'dan gelecek dostluk, kardeşlik, beraberlikle ve bereketli yatırım yağmurlarının yağmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. Geliş, ülkenin farklı kültürlerinden zenginlikler çıkarmak yerine, bunların birer çatışma nesnesi haline getirildiğini, 'o sizden', 'bu bizden' ayrımı yapılarak, kaos ve çatışma ortamına yüzlerin çevrildiğini kaydetti. (ANKA)