Türkiye'deki Faiz İndirimine WSJ Şaşırdı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Merkez Bankası’nın yeni faiz indirimi, dünyada yankılandı. Wall Street Journal tarafından yayımlanan bir haberde, “Türkiye, faiz indirimiyle şaşırtıyor” denilirken Royal Bank of Scotland’tan Tim Ash de, “Türkiye Merkez Bankası, bu defa neden faizleri indirmeye mecbur hissettiğini anlamakta zorlanıyorum” sözlerine yer verildi.
ABD’nin borsa ve iş dünyasının gazetesi Wall Street Journal tarafından yayımlanan “Türkiye, Faiz İndirimi ile Şaşırttı” başlıklı haberde, “Türkiye Merkez Bankası, sıcak para olarak adlandırılan spekülatif yatırımlarındaki hızlı girişleri azaltmayı amaçlayan politikasının çerçevesinde, beklenmedik bir biçimde kilit faiz oranlarını rekor düşük düzey olan yüzde 6.25’e indirdi ve zorunlu karşıtlıklarda yeni artışların gerektiğini söyledi” denildi.
Faiz indirimi haberinin liranın ve borsanın düşmesine neden olduğuna dikkat çekildiği haberde, “Ekonomistler, politika yapıcılarının, düşük enflasyon ortamından yararlandıklarını söylediler ancak piyasada bazılarının giderek daha komplike hale gelen bir politika karışımını hazmetmede zorlandıkları uyarısını yaptılar” diye yazıldı.

“MERKEZ BANKASI’NIN STRATEJİSİ CESUR AMA ÇOK RİSKLİ”
Bu çerçevede Royal Bank of Scotland Grubu’nun yükselen piyasalar ekonomisti Tim Ash de “Türkiye Merkez Bankası, ‘güvenli’ yaklaşım faizleri değiştirmeyip yeni veriler gelinceye dek sabretmek iken neden faizleri indirmeye mecbur hissettiğini anlamakta zorlanıyorum” şeklinde konuştu.
Haberde, Merkez Bankası’nın sıcak para caydırmak için faizleri indirirken kredi büyümesini frenlemek için zorunlu karşılıkları artırmaktan oluşan politikanın “sonuç verip vermediğinin henüz belli olmadığı” vurgulandıktan sonra, “Bankanın stratejisi, cesur ancak çok riskli olarak değerlendiriliyor” ifadesi de kullanıldı. (ANKA)