Romney Kimi Seçecek

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

ABD’deki başkanlık yarışında, kulisler Cumhuriyetçi Mitt Romney’nin başkan yardımcısı adayının kim olacağı ile çalkalanıyor. Romney’nin danışmanlarından Eric Fehrnstrom’un dün, “Henüz bir karara varılmadı. Açıklama parti kongresine kadar yapılacak” demesine rağmen, Romney’nin adayı belirleyip belirlemediği medyada bir tartışmaya dönüştü.


 


Drudgereport’un hafta başında adaylık için eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın adının geçtiğini açıklamasından sonra dün de New York Times Gazetesi, Romney’nin seçimini yaptığını ve eski Minnesota Valisi Tim Pawlenty’nin başkan yardımcısı adayı olacağını duyurdu. Wall Street Journal gazetesi ise Romney’nin kampanya yetkililerine dayanarak adayın halen belirlenmediğini, 27 Ağustos’ta yapılacak kongreye kadar Romney’nin vakti olduğunu iddia etti.

 

En son Reuters haber ajansı dün bir analiz yayınlayarak Romney’nin aday sayısını üçe indirdiğini ve bu üç isimden birini seçmek üzere olduğunu duyurdu. Adı geçen isimlerin ise Pawlenty dışında Ohio Senatörü Rob Portman ve Louisiana Valisi Bobby Jindal olduğunu açıkladı.

 

EN GÜÇLÜSÜ PAWLENTY
Üç aday arasında aktif görevi olmayan tek isim Pawlenty. 2012 için kendisi de başkanlık kampanyası başlatan ancak yarışı en erken terk eden isim olan Pawlenty’nin, zaman içinde Romney ile çok yakın arkadaş olduğu ve Romney’lerin evine sık sık misafir edildiği biliniyor.

 

PORTMAN MÜKEMMEL ADAY
Portman’ın ismi ise bu seçimde de en kritik eyalet sayılan ve şimdiye kadar Obama’nın da seçim kampanyası için harcadığı 100 milyon dolarlık bütçenin yüzde 20’sini yutan Ohio’dan olması nedeniyle öne çıkıyor. 2008’de John McCain’in de başkan yardımcısı adayları listesinde adı en tepede geçen Portman, Evanjeliklere yakınlığı ve düşük profili nedeniyle ılımlı Romney için mükemmel bir aday olarak görülüyor.

 

Katolik ve Hint kökenli Jindal ise şimdilik bu iki aday arasında daha geride gözüküyor. Ama Romney’nin genç, muhafazakârların sevdiği, Obama’ya karşı tonu en sert olan ve Başkan Yardımcısı Joe Biden’la gireceği münazaralarda daha agresif olacağı düşünülen Jindal’a yönelip daha riskli bir seçim kampanyasına da yönelebileceği belirtiliyor. (Tolga Tanış/WASHINGTON, Hürriyet)