Amerikan Başkanlık Seçimlerinde Son Durum

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

2012 Amerika başkanlık yarışında sadece 4 Cumhuriyetçi aday kaldı: Mitt Romney, Rick Santorum, Newt Gingrich ve Ron Paul. Bugüne kadar 10 eyalette yapılan ön seçimlerde Romney toplam 163, Santorum 83, Gingrich 32 ve Paul 19 delege kazandı. Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlık adayı olabilmek için, bir adayın toplam 2286 delegeden 1144'unu kazanması gerekiyor.


 


En son seçimler 28 Şubat'ta Arizona ve Michigan eyaletlerinde yapıldı. Özellikle Michigan ön seçimleri Romney ve Santorum için çekişmeli geçti. Yılın başında Romney Michigan'da tercih edilen aday olduğu halde, seçimlerden iki hafta önce yapılan kamuoyu yoklamalarında, Santorum ve Romney'nin destek oranları aynı düzeydeydi. Bir çok kişi, Santorum'ün son andaki popülerliğini, Romney'e göre daha muhafazakar olmasından kaynaklandığını düşünüyor. Bu nedenle Michigan ön seçimleri iki grup içinde önemli bir yarıştı. Sonunda Arizona'da güçlü bir şekilde, daha küçük marjinle de olsa Michigan'da da Mitt Romney kazandı.

Romney için bu galibiyet ona şimdiye dek sıcak bakmayan işçi sınıfı ile ilişki kurabildiğini gösteriyor. Romney'nin avantajı bu eyalette büyümüş olması ve babasının sevilen bir eski eyalet valisi olması. Aynı nedenlerle burada yenilmesi kampanyası için yıkıcı olabilirdi. Santorum ise, yeni bulduğu momentumunu 10 eyaletin ön seçimlerinin olduğu 6 Mart "Süper Salı" günü öncesi kaybedebilir.

Florida ve Nevada'da ard arda iki galibiyetten sonra, Romney 7 Şubat'ta Santorum'a Colorado, Minnesota ve sembolik bir şekilde Missouri'de kaybetti (Missouri'den son sonuçlar 17 Mart'ta belli olacak).  Romney kampanyasının zayıf noktası, özellikle muhafazakar seçmenler arasında destek görmemesi. Bu kişilerin desteğini almak ve partiyi birleştirmek onun en önemli hedefi. Romney ortaya alternatif bir ekonomik plan sunduğu halde, bazı Cumhuriyetçiler Obama ile arasındaki farkı daha açık bir şekilde göstermek için, daha basit ve cesur planlara ihtiyacının olduğunu söylüyorlar.

Başkan Barack Obama'nın yeniden seçilme kampanyası şimdiye dek daha iyi bir seçilme şansı olduğuna inandıkları için Romney'e odaklanmıştı. Romney'i politikasını değiştirdiği ve orta sınıfa uzak göründüğü için eleştirdiler. Santorum'un popülerliğinde olan hızlı artış dolaşıyla, Obama ekibi Santorum'a zayıf noktalarını bulmak ve taktiklerini değiştirmeye gerek var mı diye daha dikkatle bakmaya başladı. Obama'nın 28 Şubat'ta United Auto Workers'ta yaptığı  konuşma şimdiye dek seçim kampanyasına en yakın konuşması oldu. Obama'nın ikinci kez kazanması için Amerikalıları büyük zorluklarla başa çıktığını ve sonunda bazı problemleri elediğini ikna etmesi gerekiyor. Ekonomi büyümeye devam ettikçe Obama daha küçük örneklerle, mesala konuşmasında ele aldığı araba endüstrisini kurtarma konusu gibi, başarılarını "söz verdim, sözümü tuttum" diye göstermesi gerekiyor.

Bu sırada, yakın zamanda yapılan iki yoklamaya göre, Newt Gingrich Amerikan politikasının en sevilmeyen kişisi çıktı. 13 Şubat'ta yapılan CNN/Opinion Research yoklamasına göre Amerikalıların %63'u Gingrich'ten hoşlanmıyor. 15 Şubat'ta yapılan CBS News/New York Times yoklamasında benzer bir şekilde Amerikalıların % 54'u Gingrich'e olumsuz gözle bakıyor.

Tek bir eyaleti bile kazanamayan Ron Paul, performansını aynı düşük seviyede devam ettiriyor. Kazanmaya en yakın Maine'de olan Paul, adaylığına destek bulmakta başarısız olmaya devam ediyor.

Medyada çok dikkat çekmeyen iki ucuncu parti adayı, bağımsız Buddy Roemer ve liberter Gary Johnson, 2012 başkanlık yarışına devam ediyorlar.

Kaynak: TÜSİAD US Bülteni