Benzin Fiyatlarındaki Artış Ekonomiyi Zorluyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Michael Bowman, Washington (VOA) - Önümüzdeki aylarda ABD'de benzin fiyatlarındaki artışın devam etmesi mümkün. Bu da Amerikalılar’ı ciddi şekilde kaygılandırıyor. Amerika’da benzin fiyatlarının tırmanması, tüketicileri kızdırdı. Ekonomistler de fiyat artışının zaten kırılgan olan ekonomik düzelmeye zarar vermesinden korkuyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Michael Bowman’a göre, petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar, seçim yılında halkın siyasi tercihini etkileyebilecek konuların başında geliyor.


 


Amerika’da geçen ay benzin fiyatları bazı yerlerde yüzde 20 oranında arttı, sürücüler benzin istasyonlarında pahalılıktan şikayet ediyor.

Bir sürücü, benzin fiyatının durmadan artmasının rahatsız edici olduğunu, depo doldurmanın maliyetinin her geçen gün yükseldiğini söylüyor.

Bir başkasına göre, fiyat artışı “soygunculuk”.

Miami’de benzin istasyonu işleten Juan Diaz, müşterilerin şikayetlerini haklı buluyor: "Bütün sürücüler durumdan şikayetçi. Depolarını doldurmak için bütçelerini zorluyorlar."

Spekülatörler dünyanın en büyük ham petrol üreticilerinden İran’la gerginliğin tırmanmasını ve Amerika’da ekonomik düzelmenin enerjiye talebi arttıracağını düşünerek fiyatları yükseltti. Amerika’da petrol üretimi artmış durumda ancak ham petrolü benzine çevirme kapasitesinde artış yok.

Cumhuriyetçiler, durumdan, Kanada’dan gelecek bir petrol boru hattı inşasını reddederek yeni petrol arama çalışmalarını sınırlayan Başkan Obama’yı sorumlu tutuyor. Senato Azınlık Grup lideri Mitch McConnell da bunlardan biri.McConnell şunları söylüyor: "Şu an benzin fiyatları, Başkan göreve geldiği zamankinden yüzde100 daha fazla. Amerika enerji zengini bir ülkeyken bu sıkıntıyı çekmek anlamsız. Mevcut kaynaklarımızdan yararlanma zamanı çoktan geldi."

Başkan Obama’ya göre, muhalefet, seçim yılı politikaları nedeniyle fırsatçı davranıyor ve petrol arama çalışmalarını arttırma konusuna dar görüşlü yaklaşıyor:

Obama, farklı enerji kaynaklarını teşvik kampanyasını sürdürüyor ve şöyle konuşuyor: "Amerikan enerji yelpazesindeki, petrol, doğal gaz, rüzgar, güneş, nükleer, biyoyakıt dahil bütün kaynaklarla sürdürülebilir bir strateji izlemeliyiz. Araçlarımızda daha az benzin ve mazot kullanmamızı sağlayacak teknolojiler geliştirmek zorundayız."

Yüksek benzin fiyatlarından herkes şikayetçi değil. Otomobil galerilerinde yakıt tasarrufu sağlayan araçlara talep büyük ölçüde artmış durumda.California'da Chevrolet marka araç satan Troy Pelz, satışların artmasından çok memnun: "Bu hafta çok iyi satış yaptık, son beş gün içinde satışlarımızı geçen haftanın üç katına çıkardık."

Önümüzdeki aylarda benzin fiyatlarındaki artışın devam etmesi mümkün. Bu da yaz tatili için plan yapan Amerikalılar’ı ciddi şekilde kaygılandırıyor.