Kumarhane Kralından Cumhuriyetçi Adaya 10 Milyon Dolar

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Las Vegas’ta kumarhane işleten İsrail yanlısı aşırı sağcı görüşleriyle tanınan Sheldon Adelson, Cumhuriyetçi Parti’nin favori başkan adaylarından Newt Gingrich’e Ocak ayındaki 5 milyonluk bağışının ardından 5 milyon dolar daha destek verdi. ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin Kasım ayında başkan adayı olmak için yarışan dört isim, Florida’da yapılacak ön seçimden evvel eyaletteki ilk televizyon münazarasına çıkarken, iki hafta önce 5 milyon dolar bağış yaparak Iowa yenilgisinden sonra yere serilen Newt Gingrich’i dirilten Las Vegas kumarhanecisi Sheldon Adelson, Gingrich’i destekleyen PAC’e (Politik Eylem Komitesi) karısı Miriam adına 5 milyon dolar daha bağışta bulundu. Böylece Adelson’ın Gingrich’e desteği 10 milyon doları buldu.


YOLU MAHKEME AÇTI

2010’da ABD Yüksek Mahkemesi’nin aldığı bir kararla, şirketlerin de bireyler gibi istedikleri aday için politik kampanya düzenleyebileceği ve bunun için bir limit olmadığına karar verilince PAC’lerin siyasetteki ağırlığı arttı. Ve 2010 ara seçimlerinde bu sayede Amerikan tarihinin reklam bütçesi rekorunun kırılmasından beri, mahkeme kararı arada bir ilişki olmasını yasaklasa da kampanyalar dolaylı yoldan PAC’lerin kontrolüne girdi.

AŞIRI SAĞCI

Karısı Miriam Adelson ile Newt Gingrich’i destekleyen “Geleceğimizi Kazanmak” adlı PAC’e bağışta bulunan Sheldon Adelson (79), ülkenin en esrarengiz işadamlarından. 23 milyar dolarlık kişisel serveti olan Adelson’ın kendini “Dünyanın en zengin Yahudisi” olarak tanıttığı biliniyor. Ancak Las Vegas’ta kumarhanesi, İsrail’de bedava dağıtılan ve kısa sürede ülkenin en çok okunan yayını haline gelen bir gazetesi olan Adelson, basınla kesinlikle konuşmuyor. İsrail yanlısı aşırı sağ görüşleri olan Adelson’ın, Filistinliler için “icat edilmiş ulus” diyen ve İran konusunda sertlik yanlısı politikalar savunan Gingrich’in düşüncelerini de asıl etkileyen kişi olduğu yorumları yapılıyor.

ZENGİN AMA AZ VERGİ ÖDÜYOR

Mitt Romney, Güney Carolina’yı kaybetmesinin ardından, vergi beyannamesini yayınlamama inadından vazgeçti ve dün son iki yıla ait vergi kayıtlarını sonunda açıkladı. Buna göre Romney; 2010’da 21.7 milyon dolar, 2011’de de 20.9 milyon dolar gelir etti. Ancak İsviçre’de hesapları olduğu, Cayman Adaları’ndan Bermuda’da ve dünyada vergi cenneti sayılan birçok yerde şirket açtığı görülen Romney’nin, gelirinin yüzde 35’ini vergi olarak ödeyen Amerikalı ortalama vatandaşın aksine, zenginlerin vergi avantajından yararlanarak 2011’de yüzde 15.4, 2010’da da sadece yüzde 13.9 oranında vergi verdiği anlaşıldı. Obamaların vergi oranı yüzde 26.4. Öte yandan, yaklaşık 250 milyon dolar kişisel servetiyle Amerikan tarihinin en zengin başkan aday adaylarından biri olan Romney’nin görece az vergi ödemesi nedeniyle seçim kampanyasında hedef olması bekleniyor.

BAĞIŞ SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR

ABD Yüksek Mahkemesi’nin kararına göre şirketler herhangi bir Politik Eylem Komitesi’ne (PAC) istediği kadar para yatırabiliyor. Arkalarındaki şirket desteği nedeniyle “süper PAC” denilen bu organizasyonlar da sonra parayı istedikleri aday için, o adayın kampanyasıyla bir ilişki içinde olmamak şartıyla sınırsız şekilde harcayabiliyor. Böylece bireylerden bağış toplarken 2 bin 500 dolarla sınırlı olan seçim kampanyaları, PAC’ler sayesinde hiçbir sınırlamayla karşılaşmıyor.TOLGA TANIS, HURRIYET