
Fernandez, Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen, "Türkiye-ABD ekonomik ve ticari işbirliği imkanları çalışma yemeği"nde konuştu. Türkiye'ye üçüncü gelişi olduğunu ve görevi boyunca başka bir ülkeye bu kadar çok gitmediğini belirten Fernandez, bu yolculukta hedefinin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlamak olduğunu ifade etti.
Fernandez, ABD hükümetinin, Türkiye ile ilişkileri ilerletmek istediğini belirterek, "Çünkü biz burada canlı ekonomide büyük potansiyelin farkındayız" dedi. Türkiye ekonomisindeki büyümenin ABD için de iyi bir fırsat olarak gördüklerini vurgulayan Fernandez, Türkiye'nin ABD'ye ikili ticaretinin 2010 yılında yüzde 25 arttığını, ayrıca Türkiye'nin ithalatının, ABD'ye yaptığı ihracatından daha fazla arttığını, bu durumun ekonomi yönetiminde rahatsızlık yarattığını ifade etti.
“KRİZDEN ÖNCE ÇIKTINIZ, ALKIŞLIYORUZ”
Küresel ekonomik krizden Türkiye'nin, ABD'den daha hızlı çıktığını, kriz konusundaki derslerini 2001 - ve 2002 yıllarında aldığına işaret eden Fernandez, kendilerinin bu dersi 7-8 yıl sonra aldıklarından söz ederek, "Biz bu adımları alkışlıyoruz. Türkiye, ileride bunun meyvelerini daha çok alacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Türk tarım ürünlerinin ABD pazarına girişinin önünün açılması konusunu da değerlendiren Fernandez, "Hükümetiniz, bizim hükümetimize, ABD pazarının Türk tarım ürünlerine açılması ve gerekli sürecin tamamlanması için baskı yapmaktadır" dedi.
Emeklilik fonlarının ABD'de büyük bir kaynak olduğunu ve Türkiye'de bu fonları artırmak istediklerini açıklayan Fernandez, "Bu tür çalışma ile yılda 1 milyar dolardan fazla gelir getirebilirsiniz" dedi.
ABD hükümeti olarak Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla yeni bir model üzerinde çalıştıklarını, "model ortaklık" adını verdikleri bu çalışma ile her iki ülke arasındaki ticaretin dengeli bir şekilde seyretmesini istediklerini kaydeden Fernandez, "Gerçek bir stratejik ekonomik ortaklığı gerçekleştirmek için 3 temel dayanağımız var. Bunlardan ilki her iki ülkenin G20 ve DTÖ’de daha yoğun yer almasıdır. Türkiye ve ABD bu gibi forumlara zaten dahildir. Bunları yoğunlaştırmamız lazım. İkincisi ise ticari mevzuatlarda yeni düzenlemelere gitmektir. Mevzuatlarımız şeffaf ve kolaylaştırıcı olmalı. Türkiye’de hala tarım, eczacılık alanlarında teknik mevzuatlarda sorunlar yaşanıyor. Bunları ortadan kaldırmamız lazım. Bunları yaparken, şirket kurmak, kapatmak kolaylaştırılmalı. Eczacılık, tarım ve biyoenerji konularında teşvikler verilmeli. Fikri mülkiyet haklarına daha fazla özen gösterilmeli. Son olarak da, iş adamlarımızı inovasyon ve girişimcilik konularında özendirilmeli" dedi.
“AMERİKALI ECZACILIK FİRMALARI TÜRKİYE'DE OLMAK İSTİYOR”
Halen, eczacılık mevzuatında sıkıntı olduğunu dile getiren Fernandez, "Amerikalı eczacılık firmaları, Türkiye pazarında olmak istiyor, ancak eczacılık mevzuatı hala zorluk çıkartıyor. Eczacılık sektöründe büyük yatırımlar var. Türkiye, bir milyar dolarlık yatırım çekebilir. Eczacılık firmaları yatırım yapmaktan çekiniyor. Çünkü şeffaf olmayan mevzuat var. Amerikalı eczacılık firmaları için Türkiye, başka ülkelere geçiş kapısı da olabilir" ifadelerini kullandı. Konuşmasında Türk-Amerikan ilişkilerini değerlendiren Fernandez, "Uzun zamandır bekleyen ve sakız olan sorunları çözmeye çalışıyoruz. İlişkimiz, artık eşinizle yaptığınız, "yastık kavgası" gibi olmuş" benzetmesi yaparak, "Bunları masadan çıkartmak istiyoruz" diye konuştu.
“SERBEST DOLAŞIMA KISA VADEDE ODAKLANAMAYIZ”
Kendisine yönelten soruları da yanıtlayan Fernandez, vizelerin kaldırılmasına ilişkin bir soru üzerine, "Serbest dolaşım konusunda AB ile de bazı kısıtlamalarınız var. Kısa vadede buna odaklanamayız" yanıtını verdi. Çifte vergilendirme konusunda ise Fernandez, "Belki buna bakmamız lazım uzun vadede, hemen kanun ve anlaşmayı değiştiririz diyemem. Türkiye'deki insanlar, bunun eski olduğunu ve gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorlar" ifadelerini kullandı.
-TÜRKİYE'DE BİN AMERİKALI ŞİRKET VAR-
Toplantıda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Türk şirketlerinin ABD’de, ABD’li şirketlerin de Türkiye’de temsilcilik açmalarının önemine değindi. Meral, "Yaklaşık bin Amerikalı şirket Türkiye’de faaliyet göstermektedir; ancak bu sayının artması gerekiyor. Daha da önemlisi, Coca Cola, Intel, Google, Cisco, Amgen, Merck, Citi gibi çok uluslu şirketleri Türkiye’de görmekten çok mutluyuz fakat ülkemizde daha fazla Amerikalı KOBİ görmeyi arzu ediyoruz” dedi.
TUSKON olarak 20 bin üye, 151 işadamı derneği ve 7 federasyon ile ABD pazarı üzerine çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Rızanur Meral, “Bu nedenle ikinci deniz aşırı ofisimizi Washington'da açtık. Geçen 3 yıl içerisinde ABD’ye 7 ticaret heyet düzenledik ve önümüzdeki 5 ay içerisinde 7 heyetin planlamasını yapmış bulunmaktayız. Yapılacak ilk heyetler Virginia ve New York’a Şubat ayının ilk haftası içinde gerçekleştirilecek. Katılımcı firmalar ABD pazarı hakkında fikir edinmek isteyen ve yeni fırsatlar arayan küçük ancak hedefe yönelik firmalardır. Diğer heyetlerimiz ise, Kaliforniya, Texas ve Mexico, Chicago ve Kanada, Atlanta, New York ve Washington D.C.’ye yönelik olacak” şeklinde konuştu. (ANKA)