ABD'de Politikacılar Seçim İçin Kesenin Ağzını Açtı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Nur Özkan Erbay / Referans - Ekonomide ikinci dip tartışmalarının sürdüğü bu dönemde ABD'de bir de ara seçim telaşı gündemde. Politikacıların seçim kampanyaları için yaptıkları reklam harcamaları rekora koşuyor. ABD'de kasım ayında gerçekleşecek ara seçimler öncesinde politikacılar reklam harcamalarında gaza bastı. Reklam kampanyaları için yapılan harcamaların bu yıl rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. Halen ABD'nin çeşitli eyaletlerinde kongre, senato, valilik ve yerel yönetimlere seçilebilmek için yarışan yüzlerce adayın bu hafta başlayan reklam kampanyaları için yaptıkları harcamaların 4.2 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.
Siyasi partilere ve medya gruplarına reklam stratejileri alanında danışmanlık veren Borrell Associates'in son araştırmasına göre bu yıl, siyasi partilerin ve politik grupların yerel ve ulusal medyada seçim reklamları için harcayacakları miktar 2008 yılındaki genel seçimlerde harcanan 2.1 milyar doları ikiye katlayacak. Araştırmanın bulgularına göre bu pastadan en fazla payı alacak medya kuruluşlarının başında televizyonlar geliyor. Yerel televizyonlar yüzde 63'le reklam pastasından en büyük payı alarak 2.7 milyar dolarla en fazla reklam verilen grup olurken, kablolu yayın yapan televizyon kanallarının ve radyoların yüzde 9 payla 380 milyon dolarlık bir kazanç sağlaması bekleniyor. Pastadan gazeteler yüzde 8 ile 330 milyon dolarlık bir pay alırken, bu rakam internet medyasında ise yüzde 1 ile 45 milyon doları bulacak.
    
REKLAMCILAR DA BEKLEMİYORDU
Danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers'ın analizine göreyse bu yıl politik reklam kampanyalarına aktarılması beklenen rekor harcama reklamcılık sektörü için adeta bir sürpriz oldu. Zira sektörün genelinde, durgunluk öncesindeki reklam harcaması performansına 2013 yılına kadar ulaşılması beklenmiyordu. Öte yandan reklamcılık ve medya sektöründeki uzmanlar, bu yılki reklam kampanyalarında politikacıların daha agresif bir kampanya stratejisi izleyeceklerini belirtiyor ve bu yılki kampanyaların bugüne kadar yürütülenlerin en negatifi olacağını ifade ediyorlar. Uzmanlar, seçim günü olan 2 Kasım'a kadar sürecek kampanyalarda adayların birbirlerine üstünlük sağlamak için her türlü kozu kullanacakları değerlendirmesinde bulunuyor.

ABD Başkanı Barack Obama geçen hafta Ohio'da yaptığı konuşmasında, Cumhuriyetçilerin kongrede üstünlüğü sağlaması durumunda Temsilciler Meclisi Başkanı olması beklenen Ohio milletvekili John Boehner'ın ekonomiye yönelik politikalarını eleştiren değerlendirmelerde bulundu. Boehner'in Demokrat Parti'den seçimlere giren adayların reklam kampanyalarında da eleştirilerin odak noktası olacağı tahmin ediliyor. Cumhuriyetçilerin reklam kampanyalarında ise Başkan Obama ve Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi sık sık eleştirilerin hedefi oluyor.
    
FAVORİ KONU EKONOMİ
Şu sıralar reklam kampanyalarında partilerin birbirlerinin politikalarını eleştirdiği konuların başında ise vergi kesintileri, finansal kriz, ekonominin içinde bulunduğu durgunluk ve işsizlik geliyor. Bunun yanında geride bırakılan son altı hafta itibariyle Cumhuriyetçilerin TV kanallarında 45 bin 100, Demokratların ise 38 bin 400 adet reklamının yer aldığı görülüyor. Televizyonlardaki reklam kampanyalarına yapılan harcamalarda Cumhuriyetçi Parti'nin 140 milyon dolarla önde olduğu görülüyor. Reklam kampanyası için şu ana kadar en fazla para harcayan aday ise eBay'in CEO'su Meg Whitman oldu. Whitman, Kaliforniya Valisi olmak için yürüttüğü reklam kampanyası için 104 milyon dolar harcadı. Bugüne kadar Kaliforniya eyaletinde hiçbir aday bu kadar yüklü bir reklam harcaması yapmamıştı.
    Reklam gelirleri pastasından neredeyse her eyaletin pay alması bekleniyor. Kasımdaki seçimlerde 36 eyaletin valilerinin yeniden seçileceği, senatonun 3'te 1'inin, Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamının yeniden belirleneceği düşünüldüğünde, kampanyalar tüm ABD genelinde yoğun olarak yürütülüyor olacak. Demokratların ve Cumhuriyetçilerin kongrede üstünlüğü sağlamak içinse özellikle Arkansas, Washington, Kaliforniya, Wisconsin, Alaska, Florida, New Hampshire ve Pennsylvania eyaletlerinde yürüttükleri reklam kampanyalarının daha agresif ve yoğun olması bekleniyor.

EBAY CEO'SU HARCAMA ŞAMPİYONU
    * Politikacıların reklam harcamalarının 4.2 milyar dolar olması bekleniyor.
    * Reklam pastasından en büyük payı televizyonların alması muhtemel.
    * Yerel televizyonlara yüzde 63 pay, yani 2.7 milyar dolar düşeceği tahmin ediliyor.
    * Kablolu yayın yapan televizyonların ve radyoların payı yüzde 9'la 380 milyon dolar olabilir.
    * Pastadan gazeteler yüzde 8 ile 330 milyon dolarlık, internet medyası ise yüzde 1 ile 45 milyon dolar pay alabilecek.
    * Son 6 haftada televizyon kanallarında Cumhuriyetçilerin 45 bin 100, Demokratların 38 bin 400 reklamı yer aldı.
    * Televizyon reklamlarına yapılan harcamalarda Cumhuriyetçi Parti 140 milyon dolarla önde.
    * Reklam kampanyası için şu ana kadar en fazla para harcayan aday 104 milyon dolarla eBay CEO'su Meg Whitman oldu.
    
BAŞKAN İÇİN TEST SEÇİMİ
ABD Kongresi'nin en yüksek iki yasama organı olan Temsilciler Meclisi ve senatonun üyelerinin yeniden belirleneceği ara seçimler kapsamında 50 eyaletten 36'sının valilileri de yeniden seçilecek. 2 Kasım'da yapılacak ara seçimlerde 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı, 100 üyeli senatonun da 37 üyesi belirlenecek. Demokratların halen Temsilciler Meclisi'nde 257, senatoda ise 58 üyesi bulunuyor. ABD Senatosu'nun üçte birlik bölümü her iki yılda bir altı yıl görev yapmak üzere yeniden seçilirken Temsilciler Meclisi üyeleri de her iki yılda bir seçiliyor. Ara seçimler ABD Başkanı'nın 4 yıllık görev süresinin ilk yarısında yapılması nedeniyle bir anlamda Başkan'ın üyesi olduğu partinin de bir sonraki başkanlık seçimi öncesi test edilmesi özelliğini taşıyor. Demokratlar halen kongrenin her iki yasama organında da çoğunluğu elinde bulunduruyor. Demokratları ara seçimlerde zorlayan konuların başında da ABD ekonomisinin içinde bulunduğu durgunluk ve yüzde 9,5'e varan işsizlik oranı geliyor.

16.09.2010 | Nur Özkan Erbay | Referans Gazetesi - Haber