Irak Enerjisi Fatih Birol'a Emanet

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Irak'ın enerji stratejisini Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol belirleyecek. 27 ve 29 Şubat tarihleri arasında ekibiyle Bağdat'ta, Irak'ın üst düzey enerji yetkilileriyle görüşe Birol, dünyada ilk kez yayımlanacak olan ''Irak Enerji Stratejisi'' adlı raporunu 2012 Ekim ayında yayınlayacak. İlk defa, Irak'ın enerji sektörünü detaylı şekilde anlatacak olan çalışma Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani tarafından önemle destekleniyor. Fatih Birol ve ekibi Bağdat'ta Hüseyin Şehristani'nin dışında ilgili bakanlıklar ve özel sektör temsilcileriyle görüşüyor.

Birol konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

''Irak'ın petrol üretiminin 2015 yılına kadar günde 6,5 milyon varile varacağına inanıyorum, fakat bu miktarı günde 8 milyon varile çıkartabilmek 20 seneye kadar sürebilir. Irak'ta görüştüğüm çoğu yetkililer 2015 yılında günde 6,5 milyon varil üretebileceğinden bahsediyorlar. Bunun imkansız bir hedef olduğuna inanmıyorum, fakat tabi ki ortada bir takim ciddi engeller var. Tahminlerimize göre, Irak üretimin günde 8 milyon varile ulaşması gelecek 20 sene içerisinde mümkün olabilir, fakat bunun gelişmesi dünya petrol piyasalarındaki gelişmelere de bağlı.

Irak bu 8 milyon varil üretim hedefine yetişemeyecek olursa ki bu tüm üretici ülkelerin en kuvvetli üretim artışına eşit olur, bu durum hepimiz için dünya petrol piyasa gerginliği açısından zorluklar yaratacak. Irak enerji sektöründeki gelişmeler Türkiye için hayati önem taşıyor. Hem petrol hem de doğal gaz sektöründeki gelişmeler Türkiye'nin Irak'ın bu enerji kaynaklarının Avrupa ve diğer ülkelere taşınması açısından çok önemli. Ayrıca, bir çok Türk şirketi hem kuzey Irak'ta hem ülkenin diğer petrol, doğal gaz ve elektrik üretim sektörüne yatırım yapmakta. Ajansın yayınlayacağı Irak Enerji Stratejisi raporu bu konuda hem Türkiye hem de diğer ülkeler için yeni fırsat alanlarını gösterecek. Hem petrol hem de doğal gazdan elde edilecek gelirlerle gelişecek Irak ekonomisini, Türkiye ile enerji dışındaki ticaret açısından da çok önemli olacak.'' AA