
ENR’nin listesine giren Türk firmaları arasında Enka, Gama, Rönesans, Ant Yapı, STFA, Tekfen, TAV, Polimeks, Yüksel, Nurol, Kayı, Onur, Cengiz, Yapı Merkezi, Baytur, Güriş, Doğuş, Yaşar Özkan, GAP, Betatek, Çukurova, Yenigün, Rasen, Summa, Atlas, Makyol, Alarko, Metag, IC İbrahim Çeçen, Eser Taahhüt, Limak, TML, Öztaş yer alıyor.
İlk 225’e giren firmalar arasında 54’ü Çin, 33’ü Türkiye, 22’si İtalya, 20’si ABD, 13’ü Japonya, 12’si Güney Kore, 11’i İspanya, 5’i Fransa, 4’ü İngiltere, 4’ü Almanya menşeyhli firma bulunuyor. 47 farklı ülke ise diğerleri başlığı altında listede yer alıyor.
Törende bir konuşma yapan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren, 2002’de yurtdışındaki i iş hacminin sadece 1.7 milyar dolar olduğunu, bu rakamın 2008’de 23.6 milyar dolara ulaştığını vurgulayarak, yurtdışındaki iş hacmi hedeflerini yakın vadede 50 milyar dolara uzun vadede ise 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Yurtdışındaki iş hacminin bu kadar artmasına karşın, yurt dışında çalıştırılan vatandaşların sayısının artmamasına değinen Eren, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni, Ankara’da gerçekleştirildi. Ödül töreninde açılış konuşmasını yapan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren, Türkiye’de inşaat sektörünün 2002-2006 arasındaki yüzde 20’lere varan büyümesini, 2007’deki duraklamasını, 2008-2009 yıllarında ise küresel krizin etkisi ile yüzde 16’lara varan bir küçülme yaşadığını herkesin bildiğini söyledi. Ancak bu küçülmeyi birçok başka ülkedeki gibi felaketlere neden olacak oranlara ulaşmadan durdurarak, hızla toparlanabildiğini vurgulayan Eren, 2010’un 9 ayık döneminde yine yüzde 18’lere varan bir büyüme oranı yakalandığı belirtti. Eren, sektörün bu dönemi en az hasarla atlatabilmesi ve hızla yeniden büyümeye başlamasının son 2 yılda hükümetin müteahhitlerin önerilerine de kulak vererek kamu alt yapı yatırımlarını olağan üstü oranlarda desteklemesi sayesinde gerçekleştiğini vurguladı. Ekonomi yönetiminin konservatif önerilerine karşın inşaatın ekonomiyi nasıl canlandırdığını istihdam sorununun en önemli panzehiri olduğunu, Başbakan Erdoğan’ın yatırımcı kuruluşlara beklentilerin çok üstünde ödenekler verdiğini dile getiren Eren, “DSİ, Karayolları, Demiryolları ve TOKİ projelerinin Türkiye’nin dört bir yanında kesintisiz sürmesini yakından yaşadık” dedi.
YURTDIŞINDAKİ İŞ HACMİ HEDEFİ UZUN VADEDE 100 MİLYAR DOLAR
Türkiye’deki büyük baraj ve otoyolları yabancı firmaların gelip inşa ettikleri yılların çok eski olmadığını söyleyen Eren, 10-15 yıl öncesinde finansman gerektiren projelerde kendi ülkemizde bile yabancı firmaların ismi altında taşeronluk yapmak zorunda kalındığını hatırlattı. Artık Türkiye’deki tüm otoyol, demiryolu, liman, havalimanı inşaatlarını biz yapıyoruz” diyen Eren, Müteahhitlerin tecrübelerini başka ülkelere de taşıdığının altını çizdi. 2002’de yurtdışındaki iş hacminin sadece 1.7 milyar dolar iken 2008’de 23.6 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Eren, yurtdışındaki iş hacmi hedeflerinin yakın vadede 50 milyar dolara uzun vadede ise 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Birçok ülkede müteahhitliğin yanı sıra yatırımcı ve işletmeci olarak da yer aldıklarını ifade eden Eren, “Dünyanın en büyük 225 firması arasında 2003’de 8 firma varken, bu sayı geçen yıl 31 bu yıl ise 33 firmaya çıktı. Bu firma sayımızla 2 yıldır, Çin’den sonra gelişmiş bütün ülkelerin önünde Türkiye’yi ikinci sıraya çıkarmayı başardık. Bu 33 firmadan biri olan TAV, geçen yıl uluslararası havalimanı inşaatı sıralamasında 3. sırada olma başarısını gösterdi” diye konuştu.
Eren, yurtdışındaki iş hacminin bu kadar artmasına karşın, yurt dışında çalıştırılan vatandaşların sayısının artmamasının kamuoyunu da kendilerini de rahatsız ettiğini bildirdi. Konunun 2 defa Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantılarında ele alındığını aktaran Eren, yurt dışında başka ülkelerin bütçe imkanları ile Türk işçi istihdamının Türkiye’de istihdam yaratmaktan bile daha önemli olduğu değerlendirmesini yaptı. Eren, Başbakan’a ithafen şöyle konuştu:
“Ancak Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde istihdamın artırılması için uygulamaya koyduğumuz teşviğin yurtdışında Türk işçisi istihdamı için de uygulanması önerimiz uygun bulunmasına rağmen, maalesef yürürlüğe konulamadı. Bu konuya verdiğiniz öneme güvenerek, talimatınıza ihtiyaç olduğunu takdirlerinize sunuyorum.” (ANKA)