Avrupa'da Döner Sektörü

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Almanya başta olmak üzere Avrupa geneline hızla yayılarak, tüm fast food ürünlerini geride bırakan döner, üreticisi, büfesi, restoranı ve tüketicisi ile dev bir sektör. Almanya genelinde döner sektöründe 300 kadar imalathane faaliyet gösteriyor, 30.000 civarında döner büfesi ve restoronda 150.000 fazla kişi istihdam ediliyor. Döner özellikle Almanya’da Türkler’den çok Almanların tükettiği bir gıda ürünü olarak biliniyor. Almanya’da dönerin yaklaşık 4 milyar Euro ciro yaptığı tahmin ediliyor. Her geçen gün büyüyen ve sınırları Avrupa’yı aşan döner, büyümenin beraberinde sektörel bir takım sıkıntıların da üstesinden gelmeye çalışıyor. Almanya’da her patlayan dönerle ilgili skandalın, sektörün geneline mal edilmesi, dürüst çalışmayan döner üreticilerinin yarattığı olumsuz imajın tüm sektörü etkilemesi ancak sektörel bir bilinçle aşmak mümkün.

Bu bilinçten hareketle ilk kez Aralık 2006’da bir oda çatısı altında birleşmeye karar veren döner üreticileri, Almanya’da mesleki bir örgüt olarak kabul edilebilmek için çaba harcıyor. Halen Döner Odası Girişim Grubu’na üye olan 61 döner üreticisi bulunuyor. İşleri profesyonel bir şekilde yürütmek için Oda’nın genel sekreterliği görevine İsmail Birol getirildi.

Almanya’da meslek statüsü kazanan her sektör pek çok iç denetim ve kalite standartına sahip olurken, okullar vasıtasıyla yetişen elemanlar okul sonrası bu meslek gruplarında iş bulabiliyor. Mesela dondurma yapımı bir meslek olarak kabul edilirken, Almanya’daki sektörü, büyüklüğü, cirosu ve çalışan sayısının çokluğuna rağmen döner henüz meslek olarak kabul edilmiyor.

Oda Girişim Grubu adı altında birleşen döner üreticileri, meslek olarak kabul edilebilmenin lobisini yürütüyor. Döner üreticileri, sektörde yaşadıkları temsil ve kalifiye eleman sıkıntısı, haksız rekabet ile hileli üretimin önüne geçecek oda oluşumunun güçlenmesi için çaba harcıyor. 

Odanın Alman makamlarından onay alarak resmi bir statü kazanması ise uzunca bir süreç. Bu süreçte işveren birlikleri, sendikalar ve meslek örgütlerinin döner odasının   gerekliliğini kabul etmeleri, milletvekillerinin konuyu benimsemeleri, ilgili bakanlıkların gerekli çalışmaları ve kanun tasarılarını hazırlamaları, Oda’nın özerklik statüsü kazanması için Federal meclisin çerceve kanun, eyalet meclislerinin de uygulama kanun ve yönetmeliklerini çıkarmaları gerekiyor.

Dönerciler oda statüsü kazandıklarında döner sektöründe 1000 kişiye istihdam sağlanması öngörülüyor. Yani dönerin üretim sürecinden, müşteriye sunuşuna kadar geçen sürede çalışacak 1000 kişi hemen meslek eğitimine başlayabileyecek. “2006 yılında “Döner bir meslektir” diye yola çıkan döner üreticileri, bu konuda da geçtiğimiz üç yılda önemli mesafeler katetti.

Döner üreticilerini rahatsız eden konulardan biri de haksız rekabet. Rekabet kurallarını ihlal ederek birbirlerini ticari anlamda öldüresiye bir gayret sergileyen bazı üreticiler, gereksiz yere birbirlerini yoruyorlar. Döner Odası sektördeki bilimsel ve etik yetersizlikleri gidermek, fiyat üzerinden değil, kalite, yaratıcılık ve vizyon üzerinden bir yarış mentalitesi geliştirmek istiyor. Az sayıda da olsa bazı işletmelerin hileli üretimleri, döner odasının üzerinden gelmek istediği sorunlardan bir diğeri.

DÖNER ODASI GİRİŞİM GRUBU ÜYELERİ
Aga Döner Produktion
Ali Baba
Arslan Kebap Produkte
Arslan's Party Service Döner Kebab
Avrasya GmbH
Best Dönerproduktion GmbH
Best Kebab
Bilir Döner
Birkan
Bos
Bulut Döner Produktion
Cagras Paradies
Can Döner Produktion
Canlar Döner
Celik Döner
Chez Altun
Dem Döner GmbH
Devran Döner
Dostlar GmbH
Efe Döner Produktion
Efendi Döner Produktion
Eroglu Döner GmbH und Co. KG
Ersko Meat e.K.
Eura-Döner
Euro Döner GmbH+Co. KG
Euro Tec Döner Produktion
Eurofood Distribution
Flok Marketing GmbH
Gök GmbH
Gouvermet Döner
Istanbul Döner Produktion
Kalite Döner Produktion
Kardelen Döner Produktion
King GmbH
Köyüm GmbH
Lezzet GmbH
Mercan Döner
Namm Döner
Natura La Mediterranea
Nefis-Et GmbH
Orient International Food
Özbek Tat GmbH
Özgüven Döner Produktion
Öztat Döner Produktion
Öztürk Döner
Pamukkale
Pasa Döner Produktion
Pasa Kebab
Pergamon GmbH
Perk Imbiss
Sahan Dönder Produktion
Sahinler Dönerproduktion und Fleischgroßhandel GmbH
Sedat Kebab
Snack Ali Baba
Snack Cappadoce
Snack Efes Epinal
Star Döner Produktion
Star Food Company
Sultan Eurofood
Team Brothers GmbH
Yeni Kapadokya Fleischwaren Herstellung GmbH

Facebook

Youtube