Türkler Bahşiş Verme Konusunda Cimri mi?

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

bahsisBahşiş vermenin önemini anlatan bir video seyretmiştim. Ülkenin taşra kasabalarından birinde kıyafeti çok da düzgün olmayan, belki de sokakta yaşayan bir müşteri gittiği restoranda garsona, bir bagel, bir kahve fiyatını soruyor. 3.25 dolar cevabını alınca cebindeki buruşmuş paraları çıkarıp sayıyor. Yetmediğini görünce sadece bir bagel söylüyor. Garson siparişi masasına bırakıp gidiyor. Hesabı almaya geldiğinde adamın gittiğini, masanın üzerine de almadığı kahvenin parasını bahşiş olarak bıraktığını görüyor. Adam içeceği kahveden vazgeçip bahşiş bırakmış. 


Amerikalılar için bahşiş vermek yazılı olmayan bir kural. Gittiğiniz restoranda garsona, bindiğiniz takside şoföre, aldığınız benzinde pompacıya bahşiş vermek gelenek haline gelmiş hatta bir nevi çalışanın geçim kaynağı. Özellikle restoranlarda saat ücretlerini çok düşük tutup alınan bahşişler paylaşılarak gelir sağlanıyor. Saat ücreti 2 ile 2.85 dolar arası kazanan garsonlar, geçimlerini aldıkları bahşişlerle sağlıyor.

New York ve New Jersey eyaletlerinde sayıları nerdeyse 200 civarından Türk yeme-içme yerleri özellikle ülkeye okumaya gelen öğrenciler için hem okuyup hem çalışmalarına imkan tanıyan gelir kapıları.

Mekanlarda çalışanların en büyük sıkıntısı ise özellikle Türk müşterilerin bahşiş verme konusundaki cimrilikleri. New Jersey eyaletindeki bir restoranın garsonu dert yanıyor: ''8 kişi gelip yemek yiyorlar, 5 dolar bahşiş bırakıyorlar.'' Restoranlarda eğer dört kişiye kadar yemek yiyorsanız yüzde 15, dörtten fazla kişiyse yüzde 20 bahşiş bırakmak işin rajonu. Bazı mekanlar bahşişi otomatik olarak hesaba ekliyor, bazıları müşetinin rızasına bırakıyor. Bahşişin rızaya bırakıldığı mekanlarda garsonlar da genelde müşterilerden şikayetçiler.

New York ve New Jersey eyaletlerinde 3 farklı Türk restoranda çalışan, altı ayrı garsonla ve iş sahipleri ile görüştüm, benzer şikayetleri dile getirdiler: ''Türk müşteriler, bir Amerikan mekanına gittiğinde bahşiş vermede cimrilik yapmıyor ama mekan Türk olunca cimri davranıyorlar.'' Bir işletme sahibi, ''Her gün gelen müşterimiz var ve her gün masaya 1 dolar bahşiş bırakmadan kalkıyor,'' diye dert yanıyor.

Bir diğer Türk garson, geçen gün verilen bahşiş olması gerekenden az olduğu için masaya iade ettiklerini anlatıyor. Tabii kıyamet kopmuş. Aynı zamanda öğrencilik yapan garson dert yanıyor, ''Bazı müşteriler var geldiklerinde burnumuzdan getiriyor, bir dövmedikleri kalıyor ama bahşişi çok bırakmayı sevmiyorlar,'' diyor.

New York ve New Jersey eyaletlerinde Türklerin en güçlü olduğu iki sektör var. Biri akaryakıt istasyon işletmeciliği diğeri restorancılık. Buralarda çalışanlar da genelde hem okulunu okuyup hem de harçlığını çıkarmaya çalışan gençler. Lütfen gittiğiniz mekanlarda verdiğiniz 3-4 dolar fazla paranın hesabını yapmayın. Yaptığınız bir iyiliğin bir şekilde size dönüp geri geleceğini unutmayın. Elinizi cimri alıştırmayın. İnsanlara haklarını verin…

 



Facebook

Youtube