Çin'de 4 Uygur Türkü İdam Edildi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Sanıklar Hotan ve Kaşgar'da meydana gelen iki terör eylemine karışmakla suçlanıyordu. 18 Temmuz ve 30-31 Temmuz tarihlerinde meydana gelen olaylarda 17 kişi ölmüş, en az 40 kişi yaralanmıştı. Terör eylemi planlamak, gerçekleştirmek, yasadışı patlayıcı madde imal etmek, kundakçılık ve cinayetle suçlanan 6 sanıktan ikisine ise 19’ar yıl hapis cezası verildi. Hotan'da kalabalık bir grup polis karakoluna saldırmış; daha sonra Kaşgar'da yayaların üzerine kamyon sürülmesi çok sayıda kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Resmi adı Şincan Uygur Özerk Bölgesi olan Doğu Türkistan yıllardır Çin işgali altında bulunduğu için sık sık Uygurlarla bölgeye yerleştirilen etnik Han Çinlileri arasında etnik çatışmalara sahne oluyor.

Temmuz’daki eylemlerin sorumluluÄŸunu Türkistan Ä°slami Partisi adlı bir grup üstlenmiÅŸti. Çinli yetkililer olaylardan DoÄŸu Türkistan Ä°slami Hareketi adlı örgütü sorumlu tutuyor ve örgüt militanlarının Pakistan‘da askeri eÄŸitim gördüğünü ileri sürüyor.  Örgüt, sadece Çin deÄŸil Amerika ve baÅŸka ülkeler tarafından da terör örgütü olarak niteleniyor.

Ancak Pekin hükümeti bağımsızlık yanlısı Uygurların tümünü, eyleme girişmeseler bile terörist ve en masum gösterileri terör eylemi olarak niteliyor.

Cezalarla ilgili resmi açıklamada, sanıkların adil bir şekilde yargılandığı ve kendilerine yönetilen tüm suçlamaları kabul ettikleri belirtiliyor.

Uluslararası insan hakları örgütleri ise yargı sürecinin âdil ve ÅŸeffaf olduÄŸu iddiasını reddediyor,  zanlıların kendi avukatlarını seçmelerine izin verilmediÄŸini ve gözaltı süresince maddi ve manevi iÅŸkenceye tabi tutulduklarını ileri sürüyor.

İki yıl önce Uygurlarla bölgeye sonradan yerleşen Çinliler arasında çıkan çatışmalarda 200 kişi hayatını kaybetmişti.

Uygurlar Çin'in yoğun asimiliasyan politikasına rağmen kültürlerini korumaya çalışıyor:
(Şarkının adı Kara Kara Kuşlar) Kaynak: Voice of America

Facebook

Youtube