Suzan Sabancı Dinçer: Türk - İngiliz İlişkileri Yeni Atılımlara Hazır

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Suzan Sabancı Dinçer, Türk-İngiliz ikili ilişkilerinde verimli ve yoğun geçen 2010 - 2011 çalışma döneminin ardından önümüzdeki dönemde de yoğun bir tempo beklediklerini belirtti. DEİK/Türk-İngiliz İş Konseyi Başkanı, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas üyesi Suzan Sabancı Dinçer, iki ülkenin de mevcut ilişkileri geliştirmek ve daha da üretken kılmak yönünde son derece istekli olduğunu görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirtirken, bu kapsamda önümüzdeki dönemde gerçekleşecek faaliyetler ile ilgili bilgi verdi.
Akbank’tan yapılan açıklamaya göre Suzan Sabancı Dinçer, uluslararası rekabetin arttığı bir dönemde, mercekleri Türkiye üzerine yönlendirmek için İngiltere gibi stratejik müttefiklerle ilişkilerin önemine dikkat çekerek, “İngiltere, Türkiye’nin hem siyasi alanda işbirliği içinde bulunduğu, hem de çok boyutlu ekonomik bağlarımız olan bir ülke. Yatırımcılar, iki ülke arasındaki büyük sinerjinin sunduğu olanakları fark ediyor. İngiltere çok gelişmiş bir finans merkezi ve birçok Türk şirket açısından Avrupa'ya açılan kapı. Öte yandan Türkiye, Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi ve İngiliz şirketlerin görmezden gelemeyeceği bir pazar. İngiltere Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'ye verdiği yoğun destek nedeniyle de doğal bir müttefik konumunda bulunuyor” dedi.

“İLGİNİN OLĞANÜSTÜ ARTMASINI TESADÜF OLMAKTAN ÇIKARAN ÖNEMLİ PROJELER GERÇEKLEŞTİRDİK”
Suzan Sabancı Dinçer, Türk-İngiliz İş Konseyi olarak yürüttükleri çalışmalar ile Türkiye’ye yönelik uluslararası ilginin olağanüstü artmasını “tesadüf olmaktan çıkaran” önemli projeler gerçekleştirdiklerine dikkat çekti. Türkiye ile İngiltere arasındaki dostluğun sağlam temellere dayandığını ve bu güçlü ilişkiyi daha üretken hale getirmek için çalıştıklarını belirten Suzan Sabancı Dinçer, bu amaçla oldukça geniş kapsamlı bir çalışma programı hazırladıklarını vurguladı.

-“ATILIMLARIMIZI DAHA DA İLERİYE TAŞIMAYA HAZIRLANIYORUZ”-

Suzan Sabancı Dinçer, “Yoğun bir tempoyla oldukça verimli geçen 2010 – 2011 çalışma döneminin ardından atılımlarımızı daha da ileriye taşımaya hazırlanıyoruz. Önümüzdeki dönemde de iki ülke arasındaki işbirliğinin karşılıklı ve dengeli olarak güçlendirilmesi yönünde etkin ve sonuç odaklı faaliyetler düzenlemeyi hedef koyduk. Geçtiğimiz dönemde İngiltere’de düzenlediğimiz ‘Grow with Turkey’ ve Türk-Amerikan İş Konseyi ile ortaklaşa İstanbul’da düzenlediğimiz ‘Finans Merkezi İstanbul: Perspektifler ve İtici Gücü Yaratmak’ Konferansları iki ülkenin kanaat önderlerini bir araya getirerek bu sürece büyük katkı sağladı. Önümüzdeki dönemde de bu çalışmaları bir üst düzeye çıkarmak için çalışmalara başladık” dedi.

2. İNGİLTERE-TÜRKİYE İŞ FORUMU 9 EYLÜL’DE
Bu çerçevede ilk adım olarak, TİİK - Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle 9 Eylül 2011 tarihinde İstanbul’da 2. İngiltere-Türkiye İş Forumu düzenlenecek. Bu önemli çalışma toplantısına, iki ülkenin iş dünyası liderleri ve düşünce çevreleri katılacak. Öncelikle küresel ekonomik ve politik gelişmelerin ele alınacağı toplantının omurgasını, küresel kriz sonrası toparlanmanın liderliğini alan Türkiye’deki yeni iş olanakları oluşturacak.
22 Kasım 2011 tarihinde ise Financial Times (FT) tarafından ve Türk-İngiliz İş Konseyi desteğiyle İstanbul’da FT Turkey Summit – Investing in Europe’s New BRIC (FT Türkiye Zirvesi - Avrupa’nın Yeni BRIC’ine Yatırım) gerçekleşecek. Dünyanın önde gelen iş ve politika önderlerinin beklendiği zirvede Türkiye’nin diğer gelişen pazarlara göre en önemli farkları ve bu farkların yarattığı fırsatlar tartışılacak.

DİNÇER İLGİDEN MEMNUN
Türkiye-İngiltere arasındaki ilişkilerin farklı platformlarda da devam ettiğini belirten Suzan Sabancı Dinçer, “İngiltere kanadında Türkiye’ye büyük bir ilgi bulunuyor. Bu ilginin sadece hükümet bünyesinde kalmadığını, tüm kurum ve kuruluşlar tarafından paylaşıldığını görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde Mütevelli Heyeti üyesi bulunduğum Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House, önemli toplantılarından birini daha İstanbul’da gerçekleştirecek. Geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz ve Vodafone Group CEO’su Vittorio Colao ile eşbaşkanlığını yürüttüğüm Türk-İngiliz CEO Forumu’nun ikinci toplantısı için de hazırlıklarımız devam ediyor. Diğer taraftan, İngiltere’nin inisiyatifi ile iki ülkenin özel sektör, akademi, siyaset, basın, kültür-sanat çevrelerinden öne çıkan isimleri bir araya getirecek ‘Türk-İngiliz Tatlıdil’ adlı bir platform kurulması için de çalışmalar devam ediyor. Tüm bu gelişmeler İngiltere’nin ülkemize verdiği önemin daha da altını çiziyor” dedi.

CHATHAM HOUSE, TÜRKİYE PROJESİ KAPSAMINDAKİ İKİNCİ TOPLANTISINI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRECEK
Dünyanın saygın düşünce kuruluşları arasında yer alan ve geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e 2010 yılı “Chatham House Ödülü"nü vermiş olan İngiltere merkezli Chatham House, “Türkiye Projesi” kapsamındaki ikinci “Chatham House Istanbul Roundtable” toplantısını 26 Kasım 2011 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirecek. Toplantıda, gündemdeki küresel gelişmelerle birlikte bölge istikrarı ve uluslararası ilişkiler açısından Türkiye’nin artan önemi değerlendirilecek.

TÜRK İNGİLİZ TATLIDİL ADI ALTINDA OLUŞTURULAN PLATFORMUN İLK TOPLANTISI 7-9 EKİM’DE
Türk-İngiliz ilişkilerinin güçlendirilmesi amacıyla “Türk-İngiliz Tatlıdil” adı altında oluşturulan platformun ilk toplantısı ise 7-9 Ekim 2011 tarihlerinde Oxford Ditchley’de düzenlenecek. Toplantıya iki ülkenin özel sektör, akademi, siyaset, basın, kültür-sanat çevrelerinden önde gelen yaklaşık 40 isim katılacak. (ANKA)