Türkiye-Bulgaristan Ticaret Hacminde İlk Hedef: 5 Milyar Dolar

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanov ile birlikte katıldığı Türkiye-Bulgaristan İş Forumu'nda iş adamlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaret hacminde ilk hedefin 5 milyar dolar olması gerektiğini belirterek, “Daha sonra bu rakamı çok süratli bir şekilde 10 milyar dolara çıkarmamız gerekir. İki ülke arasında bu potansiyel var” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov ile birlikte Türkiye-Bulgaristan İş Forumu'na katılarak, iş adamlarına hitap etti. Bulgaristan ziyaretinin iki ülke arasındaki dostluk, komşuluk ve müttefiklik ilişkilerini geliştireceğine dair inancını burada yaptığı konuşmada da yineleyen Cumhurbaşkanı Gül,  Türkiye ve Bulgaristan'da ilişkileri geliştirmek için güçlü irade bulunduğunu ve son 20 yılda güçlenerek devam eden ilişkilerin her alanda ilerlemesi gerektiğini vurguladı. 

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin sadece komşuluk değil, bölge ilişkilerine de önem verdiğini, bu çerçevede bölge ülkeleri arasında ekonomik ve siyasi ilişkilerin güçlenmesini istediklerini dile getirdi. Türk ve Bulgar iş adamlarının birbirini yakından tanıdığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, bunun avantajlarının kullanılması gerektiğini söyledi.

“TİCARET HACMİNDE İLK HEDEFİMİZ 5 MİLYAR DOLAR OLMALI”
Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2,5 milyar avroyu geçtiğini kaydederek, “Aslında daha önce ulaşmıştık ama ticaret hacminde ilk hedefimiz 5 milyar dolar olmalı. Daha sonra çok süratli bir şekilde 10 milyar dolarlara çıkmamız gerekir. Bu potansiyel var” şeklinde konuştu.

BULGAR İŞ ADAMLARINA TÜRKİYE’YE YATIRIM DAVETİ
Türkiye'nin ekonomik rakamları hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Gül, diğer Avrupa ülkeleri ekonomik krizle karşı karşıyayken Bulgaristan'ın da önemli yatırımlara imza attığını belirtti. Türkiye'deki Bulgaristan yatırımlarının artmasını istediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Bulgar iş adamlarını Türkiye'yi yakından izlemeye ve yatırım fırsatlarını değerlendirmeye davet etti ve ''Her türlü kolaylık Türkiye'de var. Türkiye'de bürokrasiyi minimize ettik'' dedi.  

“NABUCCO PROJESİ’Nİ HEP BERABER GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Gül, enerji alanının Türkiye ile Bulgaristan arasında çok özel ve önemli bir konu olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğalgazın ilk boru hatları Bulgaristan üzerinden yapılmıştır. Şimdi Nabucco Projesi, Avrupa enerji güvenliğinin çeşitlendirilmesi açısından büyük bir projedir. Bu projenin içinde Bulgaristan da var. Bu projeyi hep beraber gerçekleştireceğiz”

“NE KADAR ÇOK BİRBİRİMİZE BAĞLI HALE GELİRSEK, BU İKİ ÜLKENİN DE MENFAATİNEDİR”
İki ülkenin gaz sistemlerinin birbirine bağlanması projesinin de gerçekleştirilmesine ilişkin temennisini aktaran Cumhurbaşkanı Gül konuşmasını, “Türkiye ile Bulgaristan ne kadar çok iş yaparsa, ne kadar çok birbirimize bağlı hale gelirsek, bu iki ülkenin de menfaatinedir. Neticede halklarımızı mutlu etmek, zengin etmek, refaha kavuşturmak hepimizin arzusudur. İki ülke de bu anlayış içerisinde” şeklinde tamamladı.

BULGARİSTAN CUMHURBAŞKANI PARVANOV: “TÜRK VE BULGAR İŞ ADAMLARI DAHA SIK GÖRÜŞMELİ”
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanov da, 2008 yılında Türkiye'yi ziyaret ettiğinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 900 milyon dolar seviyesinde olduğunu, o dönemde koydukları 1 milyar dolarlık hedefin çok üzerine çıkıldığını ve günümüzde 3 milyar dolar seviyesinin aşıldığını söyledi. Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ilişkilerin iyi gitmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Parvanov,  Türk ve Bulgar iş adamlarının daha sık görüşmesini istedi.

Tüm Haberler