Boşnak Eğitim Bakanı Türkiye'den Destek İstedi

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Saraybosna Kantonu Eğitim Bakanı Emir Sulyagiç, Bosna Hersek'in savaştan sonra yaralarını hala saramadığını ifade ederek, ülkelerinin hala çok zayıf olduğunu söyledi. Bakan Sulyagiç, "Türkiye'nin burada olması gereken bir zaman varsa o zaman şimdidir. Burada sizler varsanız, o zaman diğerleri, bizim rakiplerimiz (Sırplar, Hırvatlar) bizden korkuyorlar" dedi.

Uluslararası Saraybosna üniversitesinin davetlisi olarak 19. Başkanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirmek üzere Saraybosna'ya gelen Eğitim-Bir-Sen heyeti, Sendika Genel Sekreteri Ahmet Özer başkanlığındaki bir heyet ile Saraybosna Kantonu Eğitim Bakanı Emir Sulyagiç'i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Özer, Saraybosna'nın Türk halkının hafızasında çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade derek, "Biz bu toprakları Fatih'in yadigarı olarak değerlendiririz. Bu yüzden burada olmaktan çok memnunuz. Bosna ile Türkiye bundan sonra çok daha iyi ilişkiler kurar" dedi.

"BİZİ BIRAKMAYIN"
Saraybosna Milli Eğitim Bakanı Emir Sulyagiç ise, yaptığı konuşmada bir hatırasını paylaştı. Geçtiğimiz günlerde Bosna'da bir konferansa katıldığını söyleyen Bakan, "Burada Sırp bir Bakan vardı, ancak bir de Türk bayan bir yetkili vardı. Sırp Bakan bizler aleyhine konuşurken, Türk yetkili bizleri savundu. O an içimden Türk bayan yetkiliye 'Bizleri asla bırakmayın' demek geçti" diye konuştu.
Bosna'nın savaştan sonra yaralarını hala saramadığını ifade eden Bakan, "Türkiye'nin burada olması gereken bir zaman varsa o zaman şimdidir. Burada sizler varsanız, o zaman diğerleri, bizim rakiplerimiz (Sırplar, Hırvatlar) bizden korkuyorlar" dedi.
Bakanlıklarının, Eğitim-Bir-Sen'in emrinde olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Sulyagiç, "Bosna'da sizin istediğiniz şeyleri yapmaya hazırız" diye konuştu.

TÜRK ÖĞRENCİLER BOSNA'DA OKUMAYA DAVET EDİLDİ
Bakan Sulyagiç, ülkede gerçekleştirdikleri projelerden birinin Türk öğrencileri Bosna'ya getirerek burada üniversitelerde okutmak olduğunu ifade ederek, ülkede Türkler tarafından yapılan Uluslararası Saraybosna Üniveritesi ve Burç Üniversitesi'nde birçok Türk öğrencinin eğitim gördüğünü dile getirdi.
Bakan Sulyagiç, Türk öğrencilere seslenerek, "Burada kendi evinizdeymiş gibi okuyabilirsiniz. Saraybosna sizlerin de evidir" diye konuştu. Bakan, ülkede özel üniversitelerin 2 bin 500 ila 3 bin euro arasında bir ücrete eğitim verdiğini söyledi.

BOSNA'DA BU YIL ZORUNLU DİN DERSİ UYGULAMASI KALDIRILDI
Sendika Genel Sekreteri Özer'in, Türkiye'de din derslerinin zorunlu olduğunu söyleyerek, Bosna'daki durumu sorması üzerine, ülkelerinde din dersinin daha önce seçmeli olduğunu, ancak daha sonra ise zorunlu olarak verildiğini söyleyen Bakan, "Biz bu sene Bosna'da din derslerinin notu etkilememesini kararlaştırdık. Ancak önümüzdeki sene itibariyle din dersi seçmeli olacak, isteyen alacak, istemeyen ise başka bir ders alacak" dedi. Genel Sekreter Özer ise, sendika olarak kendilerinin isteğinin ise, Müslüman'lara herkesin kendi dininin eğitimini alması gerektiğini söyledi. Görüşmenin ardından Özer, Bakan Sulyagiç'e Ebru işlemeli bir tablo hediye etti.(ANKA)