Göçmenlerin Gündemindeki Top 10 Konu

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Photo Courtesy Galveston County Historical Museum, Gift of Judith Edworthy Wray.Washington, DC merkezli Migration Policy Institute yaptığı araştırmada ABD’de yaşayan göçmenlerin 2009’da yaşadıkları başlıca 10 konuyu sıraladı. Global organizasyonlardan ve resmi kaynaklardan data toplayan Migration Policy Institute, göçmenlerin yaşadıkları sorunları ve trendleri de yakından inceliyor. MFI’nin 2009 yılına ait çıkardığı listede ilk sırayı global kriz aldı. Tüm dünyayı etkileyen kriz nedeniyle göçmenlerin ülkelerine geri dönecekleri spekülasyonları ise gerçek çıkmadı. 1- Krizin Göçmenlere Etkisi: İki yıl önce ABD’de başlayan ve dünyanın geri kalanına hızla yayılan ekonomik kriz, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra göçmenleri derinden etkileyen en büyük kriz oldu. Sadece ABD’deki değil Asya ve Avrupa’da yaşayan göçmenler de krizden ağır yara aldı.

2- Obama Döneminde Göçmen Politikalarındaki Değişiklik Beklentisi: Amerikan Kongresi göçmenlik ile ilgili herhangi bir değişiklik girişimde bulunmazken, Obama’nın başkanlığa gelmesi ile yerini umuda bıraktı. Obama’nın Amerikan göçmenlik politikalarında yapılacak değişikliklere liderlik etmesi beklendi.

3. Göçmen Kabul Eden Ülkelerin Pişmanlığı: Global kriz binlerce göçmen kabul eden ülkelerin göçmen politikalarını yeniden gözden geçirmelerine neden oldu. Özellikle İspanya, artan işsizlik karşısında göçmenlere büyük imkanlar tanıyan politikalarını gözden geçirmesine neden oldu.
4. Krizin Yapmadığı: Bazı spekülatörler, işsizliğin artması ile görecekleri baskı ve saldırılar sonrasında binlerce göçmenin ülkesine döneceğini dile getiriyordu. 2009 yılında hiçbir ülkede kriz nedeniyle büyük geri dönüşler ve göçmenlere saldırılar olmadı.
5. Kriz nedeniyle bütçelerinde kısıntıya giden ülkeler, göçmenlerin uyumu için harcadıkları paralarda da kesintiye gittiler. Özellikle İspanya, İrlanda ve ABD’nin bazı eyaletlerindeki göçmenler bu kısıntılardan nasibini aldı.
6. Kanada’da yaşanan krize ve yüksek işsizlik oranına rağmen göçmen politikalarında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Ülke yine binlerce göçmene kapısını açtı.
7. Dünya iklim değişiklikleri göçmenlik konularını tartıştı. Danimarka’nın Kopenhagen şehrinde gerçekleştirilen konferans ve raporlarda dünyayı yakından ilgilendiren iki konu tartışıldı.
8. 9/11 sonrası başlayan uzun görüşmeler neticesinde dünya genelindeki daha fazla ülke bilgi paylaşımına dayalı sisteme geçti. Uygulama ile normal yolcuların seyahetlerini kolaylaştırmayı amaçlandı.
9. Kendi bölgelerindeki göçmenlerin yoğunlukla kullandıkları güzergahlardan olan  Güney Afrika, Brezilya, Kosta Rika gibi ülkeler göçmenlere daha rahat bir yaşan sunma konusunda 2009 yılında bir nebze de olsa aşama kaydetti.

10. Şiddetin Afganistan’dan sonra Irak ve Meksika’ya sıçraması binlerce göçmenin kara yolu veya deniz yoluyla ülkelerini terketmeleri sonucunu doğurdu. İltica başvurusunda bulunanlara karşı Avrupa, Avustralya ve Kanada hükümetleri daha sert tedbirler aldı.

(Foto: Photo Courtesy Galveston County Historical Museum, Gift of Judith Edworthy Wray)