
Remzi Kulen: Bu sorunun hukukla ilgisi yok pek ama yine de cevap vermeye calışayım. Bildiğim kadarıyla Connecticut ve Florida eyaletleri emeklilerin tercih ettigi eyaletler arasında başta geliyor.
Soru: Yurtdışında çalışan ve Türkiye´de hiç çalışmamış vatandaşlarımız "borçlanarak emekli olma" istek başvurularını;
1) SSK´ya mı, yoksa
2) BAG-KUR´a mı yapmalılar?
Türkiye´de hiç çalışmamış ama Almanya´da 17 yıl çalışmış ve şimdi çalışmayıp, 50 yaşın üzerinde olan bir ev hanımı üzerinden konuyu örneklendirebilirsek;
Bu borçlanarak emekli olma isteği için :
a) Başvuru için hangi şart ve evraklar gereklidir?
b) En az borclanma gün sayısı ne olmalı ve alacağı maaş (TL) ne kadar olabilir?
c) En fazla borçlanma gün sayısı ne olabilir ve alacağı maaş (TL) ne kadar olabilir?
d) Bu, yukarıda değindiğim örneklendireceğimiz ev hanımı, 1 Temmuz 2011 gününe kadar başvurusunu ve ödemesini yapar ise, ne zaman emekli maaşı almaya başlayabilir?
Yanıtınız, derneğim TÜRGEM üye ve sempatizanları icin sevindirici olacaktır. Remzi Uysal
Remzi Kulen: Bu konu Türkiye’deki sosyal güvenlik müşavirlerine sorulması gereken bir konu. Ancak yakın zamanda kendi adıma yapmış olduğum araştırmanın sonuçlarını paylaşabilirim. Bir kere Yurt dışında çalışanların Türkiye’de borçlanarak emekli olabilmeleri icin kesinlikle Turkiye’de 1 gün bile olsa sigortali olarak çalışmış olmaları şart. Eğer Türkiye’de sigorta başlangıcı yoksa o zaman borçlanmak mümkün değil. Alernatif olarak Isteğe bağlı sigorta üzerinden emekli olmak mümkün olabilir, bunun için de kişinin Türkiye’de ikametgahının bulunması gerekiyor. Ikametgahı yurt dışında bulunanlar, yurt dışında çalışan veya başka bir ülkeden emeklilik maaşı alanlar isteğe bağlı sigorta primlerini yatirsalar bile emekli maaşı alamıyorlar.
Emeklilik icin gerekli çalışma günü sayısı ve hangi yaşta emekli olunacağı konuları çalışmaya ilk başladığınız tarihe göre değişiklik arz ediyor. Konusunda uzman bir sosyal güvenlik uzmanı bu konuda da yardımcı olacaktır.
Soru: İyi günler Remzi Bey, ben Avusturya'da yaşayan bir Türk olarak ABD'ye yerleşmek istiyorum, Avusturya pasaportum var vizesiz gelip 6 ay kalabiliyorum. Nasil yapabilirim yani sürekli oturum alabilirmiyim, sartlar nelerdir, ya da esimle beraber green card icin müracat etsek şansımız var mı? Bu arada kızımız 1 hafta önce doğdu. Aileler müracat ettigi zaman daha kolay green card alındığı doğru mu? Yardımcı olursanız sevinirim tesekür ederim, iyi günler. Mehmet Günay
ABD’de iş kurup yatırım yaparsanız yatırımcı vizesine başvurabilirsiniz. Bunun için önemli bir miktarda (substantial amount) yatırım yapmanız gerekiyor. Bu vizenin ismi E-2. Bu konu ile ilgili web sitemde www.kulenlaw.com İngilizce bilgi var. Detaylı konuşmak için benimle direk irtibat kurabilirsiniz. Email adresim This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Soru: Merhaba, adım Aksel Özgür. Ben İstanbul'da tekstil ve erkek hazır giyim üzerine faaliyet yapan bir iş yeri sahibiyim. Amerika'da kendi işim ile alakalı bir yatırım yapmak istiyorum. Hangi tür bir vize ile müracat yapmam gerekli ve bu vizeyi daha rahat alabilmek için nasıl bir prosüdür uygulamalıyım? Vize işlerlerine başlamak için önce Amerika ayığından mı başlamalı (yani orda yapılması gereken işler var mı?) yoksa burada ki vize işlemlerinden mi işe başlamalı? Yardımcı olursanız sevinirim.
Remzi Kulan: Yatırımcı vizesi (E-2) sayesinde burada yapacağınız yatırım sayesinde çalışma vizesi alabilirsiniz. Yatırımın önemli bir miktarda olması gerekiyor ama kanunen belirlenen bir sınır yok. Bahsettiğiniz tekstil yatırımı için $150,000 civarında yatırım yeterli olabilir. İşlemlerin öncelikle ABD’de başlatılması gerekiyor (şirket kurma, yatırım, yer bulma, iş planı, dosyanın hazırlanması gibi) Daha sonra avukatınız tarafından hazırlanacak dosya ile Türkiye’deki ABD konsolosluğuna müracaat etmeniz gerekiyor. Ekte E-2 vizesi hakkında önemli noktaları belirten bir özet gönderiyorum. Daha detaylı konuşmak isterseniz beni arayabilirsiniz.