TÜRKİYE

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Çalık Grubu‘na ait Sabah Gazetesi ve atv TV kanalının da bulunduğu medya şirketlerini almak için üç Amerikalı şirket yarışıyor. 1 milyar dolar civarında bir fiyata satılması beklenen medya grubu için TPG Capital, News Corp ve Time Warner yarışıyor.


 

48 milyar dolarlık bir fon yöneten ve dünyada 253 şirkette ortaklığı bulunan TPG Capital, Avustralyalı medya devi, Wall Street Journal ve Fox Grubu‘nun da sahibi olan Robert Murdoch‘ın sahip olduğu News Corp ve CNN‘in de sahibi olan Ted Turner‘ın şirketi Time Warner ATV-Sabah için yarışıyor.


Reuters‘ın haberine göre, medya grubunu 2007 yılında 1.1 milyar dolar ödeyerek alan Çalık Holding, satıştan zarara uğramak istemiyor. Haberde, Çalık Grubu Başkanı Ahmet Çalık‘ın, AK Parti‘ye yakınlığı ile bilindiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın damadı Berat Albayrak‘ın grubun CEO‘su, kardeşi Serhat Albayrak‘ın da medya grubu başkanı olduğu vurgulandı.

Ajansa bilgi veren kaynaklar, üç tekliften TPG‘nin çok agresif bir politika izlediği, 1 milyar dolar civarında bir teklif sunmaya hazırlandığını söyledi. Satış işleminin Şubat ayı içinde tamamlanabileceği bilgisine yer verildi.

Medya grubunun satışı için Goldman Sachs‘ı görevlendiren Çalık Holding‘in, son teklifi 18 Ocak tarihinden ay sonuna kaydırdığı ifade edildi.

Geçtiğimiz hafta tekliflerin verildiğini ve bugünlerde Çalık Grubu‘ndan geri dönüş yapılmasının beklendiği kaydedilirken, Reuters‘e konuşan bir başka kaynak talipli listesinin kısa olduğu bilgisini verdi.

Önceki aylarda kaynaklar TPG Capital‘in yanı sıra KKR & Co, Time Warner ve RTL Group‘un potansiyel müşteriler olduğunu duyurmuştu. KKR daha sonra teklifte bulunmaktan vazgeçmiş, Time Warner‘da teklif vermesine rağmen çok istekli olmadığı ifade ediliyor. TPG ve News Corp‘un Sabah-ATV‘nin satın alınmasında daha istekli oldukları biliniyor. Ocak ayı başlarında derecelendirme şirketi Fitch, finansman konusundaki endişeleri nedeniyle Çalık‘ı takip listesine dahil etmişti. Fitch, Sabah ve ATV grubunun sermaye girişine ihtiyacı olduğunu vurgulamıştı. Çalık Grubu Sabah-ATV Grubunu TMSF‘den Nisan 2008‘de satın alırken 750 milyon dolarlık banka kredisi kullanmıştı. Analizler, Çalık Grubu‘nun medya sektörünü karlı bulmadıklarını ve borçları kapatmak için satmak istediklerini ifade ederken, Türkiye‘nin genç nüfusu ve büyüyen ekonomisinin yabancı sermayenin ilgisini çektiğini vurguluyorlar.

Geçtiğimiz yıl satışa çıkan Doğan Yayın Grubu‘nun bazı gazete ve televizyonları için az sayıda talipli çıkmış, Milliyet ve Vatan Gazetelerini Demirören Grubuna, Star televziyonunu da Doğuş Grubu‘na satmıştı.
 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

2010 yılında bir vatandaşın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurmasıyla Türkiye’nin mahkûm olmasına neden olan nüfus kâğıtlarındaki din maddesi yeniden gündeme geldi. CHP Milletvekili Aykan Erdemir, kimliklerde yer alan din hanesini yeninden meclisin gündemine getirdi.


 

Erdemir’in “Hükümet bu konuda hangi çalışmaları yürüttü?” sorusuna İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin şu yanıtı verdi: “Vatandaşlık kartının pilot uygulaması ve yaygınlaştırılması ile biyometrik unsurlar da içeren elektronik vatandaşlık kartının kimlik doğrulama için kullanımının sağlanması ve tüm kimlik doğrulama fonksiyonlarının tek bir elektronik kartta toplanması öngörülmüştür. Kimlik kartı hazırlık çalışmaları halen sürdürülmektedir. Kimlik kartı genel uygulamasına geçilmeden önce Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 41. maddesi kapsamında, kimlik kartlarında hangi bilgilerin yer alacağı belirlenecektir.”

Bakan Şahin’in bu sözleri kamuoyu ve basında, yeni kimliklerde din hanesinin yer almayacağı şeklinde yorumlandı. (Şalom)

 
 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Nurol Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Hürriyet Medya Towers'ı 127 milyon 500 bin dolara satın aldı. Nurol Gayrimenkul'ün Borsa'ya yaptığı açıklamada, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ yönetim binasının da içerisinde bulunduğu ve kamuoyunda Hürriyet Medya Towers olarak bilinen toplam alanı 58 bin 609 metrekare olan 4 adet gayrimenkulün satın alınmasında Hürriyet Gazetecilik ile görüşmeler neticesinde tüm şartlar üzerinde mutabakat sağlandığı belirtildi. Read More Nurol Gayrimenkul, satın alma bedelini ise 127 milyon 500 bin dolar olarak açıkladı. Hürriyet Gazetecilik'ten Borsa'ya yapılan açıklamada ise 127,5 milyon dolarlık satış sonrası şirketin kayıtlarında 139 milyon liralık gayrimenkul satış kârı oluşacağı bildirildi. Söz konusu bedelin 17,5 milyon dolarının tapu devrinde peşin, bakiye tutar ise 32 ay vadede ödenecek. Hürriyet Gazetecilik, gayrimenkulleri en geç 1 Temmuz 2012 tarihine kadar boşaltarak Nurol'a teslim edecek. Çıkıncaya kadar ise binaya kira ödemeyecek. Nurol, satın alınan alanda gayrimenkul projesi geliştirmeyi amaçladığını açıkladı. EKONOMİ SERVİSİ
 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

TÜİK, Türkiye‘nin nüfusunu açıkladı. Adrese dayalı sayım sonuçlarına göre, ülke nüfusu son bir yılda 1 milyon kişi artarak, 74 milyon 724 bine ulaştı. Araştırma, toplam nüfusun yarısının 30 yaşın altında olduğunu ortaya koydu. Dikkat çeken bir diğer veri ise kadın-erkek sayısının neredeyse eşit çıkması oldu.


Türkiye‘nin her fırsatta övündüğü genç nüfus, giderek yaşlanıyor. Nüfus artış hızı geçen yıl yüzde 1,58 iken bu sene yüzde 1,35‘e düştü. Ortalama yaş da üç yılda içinde 28,8‘den 29,7‘ye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi‘ne göre Türkiye‘nin nüfusunu açıkladı. Buna göre nüfusumuz, bir yılda 1,1 milyon kişi artarak 74,7 milyona çıktı. 81 ilden 56‘sının nüfusu bir önceki yıla göre artarken, 25 ilin nüfusu ise azaldı.

 

Toplam nüfusun yüzde 18‘i (13,5 milyon kişi) İstanbul‘da yaşıyor. Bu şehri Ankara, İzmir, Bursa ve Adana takip ediyor. En az nüfusa sahip il ise 76 bin ile Bayburt. Son veriler, kadın-erkek sayısının neredeyse aynı olduğunu ortaya koydu. Nüfusun yüzde 50,2‘sini erkekler, yüzde 49,8‘ini de kadınlar oluşturuyor. Sonuçlar, köyden kente göç vakasında gelinen durumu da çarpıcı bir şekilde gösteriyor. 57,4 milyon kişi il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken, 17,3 milyon da belde ve köylerde yaşıyor. Yüzde 99 oranıyla İstanbul şehirleşmede birinci, Ardahan da sonuncu sırada. Nüfus yoğunluğunun (bir kilometrekareye düşen kişi sayısı) en az olduğu il ise 11 kişi ile Tunceli oldu. Türkiye‘nin övündüğü genç nüfus, yıldan yıla yaşlanıyor.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi‘ne göre Türkiye nüfusunu açıkladı. TÜİK verileri, son üç yılda nüfusun yaş ortalamasının arttığını ortaya koydu. TÜİK‘in dün açıkladığı verilere göre Türkiye nüfusu, bir yılda 1 milyon bin 281 kişi artarak 2011 yılı sonu itibarıyla 74,7 milyona çıktı. 2011‘de yıllık nüfus artış hızı yüzde 1,35 olarak gerçekleşti. 2010‘da nüfus 73,7 milyon olurken artış hızı yüzde 1,58 olarak gerçekleşmişti. 2009‘da ise nüfus artış hızı yüzde 1,45 olmuştu. Bu verilere göre Türkiye‘nin nüfus artış hızı da düşüyor. Nüfus artış hızı 2011‘de hem 2010 hem de 2009 yılına göre geriledi.

 

Nüfus artış hızı 2010‘da yüzde 1,58 iken 2011‘de yüzde 1,35‘e düştü. Ortalama yaş da üç yıl içinde 28,8‘den 29,7‘ye çıktı. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payı da giderek artıyor. 2010‘da 72 bin olan 90 yaş üstü kişi sayısı 2011‘de 79 bine yükseldi. 65 yaş üzerindeki nüfusa bakıldığında da Türkiye‘nin yaşlandığı görülüyor. 2010‘da toplam nüfusun yüzde 7,2‘si 65 yaş üzeriyken 2011‘de yüzde 7,3‘e çıktı. Bu oran 2009‘da ise yüzde 7 idi. 65 yaş üstü kişi sayısı da 5 milyon 325 bin iken 5 milyon 490 bine yükseldi. TÜİK dün açıkladığı son verilere göre Türkiye‘nin 2011 yılı sonunda nüfusu 74 milyon 724 bin 269 kişi oldu. Ortalama yaş ise 29,7 olarak gerçekleşti. Ortanca yaş erkeklerde 29,1 iken, kadınlarda 30,3 olarak gerçekleşti.

 

Verilere göre Türkiye nüfusu, yavaş da olsa yaşlanıyor. Zira 2010‘da ortanca yaş 29,2‘ydi. 2009‘da ülkenin ortanca yaşı 28,8 olmuştu. Bu verilere göre ortalama yaş üç yıl içinde 28,8‘den 29,7‘ye çıktı. Hem nüfus artış hızındaki yavaşlama hem de ortalama yaşın artışı, Türkiye nüfusunun yaşlandığını ortaya koydu. Türkiye nüfusu giderek yaşlanmasına rağmen hâlâ nüfusun yarıya yakını ortalama yaş olan 29,7‘un altında. 2011 yılında 81 ilden 56‘sının nüfusu bir önceki yıla göre arttı, 25 ilin nüfusu ise azaldı. Nüfusun yüzde 50,2‘sini erkekler, yüzde 49,8‘ini de kadınlar oluşturdu. TÜİK‘in verilere göre ülke nüfusunun yüzde 76,8‘i il ve ilçe merkezlerinde yaşıyor. 57 milyon 385 bin 706 kişi il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken, 17 milyon 338 bin 563 kişi de belde ve köylerde yaşıyor. İl ve ilçe merkezlerinde yaşayan nüfus oranının en yüksek olduğu il yüzde 99 ile İstanbul, en düşük olduğu il ise yüzde 35 ile Ardahan.

 

Türkiye nüfusunun yüzde 18,2‘si İstanbul‘da yaşıyor. İstanbul‘da ikamet eden sayısı 13 milyon 624 bin 240 kişi. 15-64 yaş grubunda bulunan çalışma çağındaki nüfus 50 milyon 346 bin 979 kişiye çıkarak, toplam nüfusun yüzde 67,4‘ünü oluşturdu. Türkiye nüfusunun, yüzde 25,3‘üne karşılık gelen 18 milyon 886 bin 575‘i 0-14 yaş grubunda. Nüfusun yüzde 7,3‘üne denk gelen 5 milyon 490 bin 715‘i de 65 ve daha yukarı yaş grubunda bulunuyor. Bu gruptaki kişi sayısı önceki yıl ise 5 milyon 325 bin kişiydi.

 

Nüfus yoğunluğu olarak ifade edilen ‘bir kilometrekareye düşen kişi sayısı‘ Türkiye genelinde 97 kişi oldu. Bu sayı illerde 11 ile 2 bin 622 kişi arasında değişiyor. İstanbul ilinde bir kilometrekareye 2 bin 622 kişi düşüyor. İstanbul‘u sırasıyla 443 kişi ile Kocaeli, 330 kişi ile İzmir, 257 kişi ile Gaziantep ve 254 kişi ile Bursa illeri izliyor. Nüfus yoğunluğunun en az olduğu il ise 11 kişi ile Tunceli oldu.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Agos gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink’e düzenlenen suikastın birinci yıldönümünde onbinlerce kişi, İstanbul’da yürüyüş düzenledi. Şişli’deki Agos gazetesi binasına yürüyen kalabalık, “Hepimiz Hrant'ız, hepimiz Ermeniyiz” yazılı pankartlar taşıdı, sessiz olması planlanan protesto eylemi sırasında yürüyüşçüler, faşizmi kınayan sloganlar attı. Suikastın üzerinden beş yıl geçtikten sonra Salı günü sonuçlanan davada alınan karar, Türk ve uluslararası kamuoyunda büyük düş kırıklığı yarattı. Davada yargılanan 19 sanık örgüt bağlantılarından aklanırken, yalnızca Yasin Hayal, cinayeti azmettirdiği için ömür boyu hapis cezası aldı ve bazı sanıklar da kendisine yardım etmekten değişik hapis cezalarına çarptırıldı.

Facebook

Youtube