Yabancılara mülk satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası ile gayrimenkul sektörüne, gelecek yıl 5 milyar dolar, uzun vadede ise 10 milyar dolar yabancı yatırımı öngörülüyor. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, yaptığı açıklamada, mayıs ayında çıkan yasayla yabancıya mülk satışının önünün açıldığını anımsattı.
Rekabet Kurumu’ndan Microsoft’a soruşturma
Rekabet Kurulu, Microsoft Bilgisayar Yazılım Hizmetleri Limited Şirketi, Microsoft Corporation ve Microsoft Ireland Operations Limited hakkında rekabet soruşturması açılmasını kararlaştırdı. Rekabet Kurumu'nun resmi web sitesinde yayımlanan duyuruya göre, Kurul, Microsoft Bilgisayar Yazılım Hizmetleri Limited Şirketi ile Microsoft Corporation ve Microsoft Ireland Operations Limited'in, dağıtım kanallarına uygulanan baskı ve indirim sistemleri yolu ile Gelecek Bilişim ve İletişim AŞ'nin faaliyetlerini zorlaştırdığı iddiasını içeren şikayet başvurusunu yeniden değerlendirdi.
Jolie: Gördüğüm En İyi Kamp
Ünlü aktris ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Özel Temsilcisi Angelina Jolie, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin kaldığı Öncüpınar'daki konteyner kentini ziyaret etti. Jolie, Türkiye'nin büyük bir cömertlik göstererek böyle bir kamp kurduğunu belirterek, "Hiçbir yerde bunun gibi bir kamp görmedim" dedi.
CIA Başkanından Türkiye’ye Sürpiz Ziyaret
Amerika Merkezi İstihbarat Örgütü CIA Başkanı David Petraeus İstanbul’a daha önce açıklanmayan bir ziyaret yaptı. Atatürk hava limanına özel uçağıyla inen Petraeus’un Türk yetkililerle yapacağı görüşmelerde Suriye krizi ve terörle mücadele konularına ağırlık vereceği bildiriliyor.
Petraus son altı ay içinde Türkiye’yi ikinci kez ziyaret ediyor. CIA Başkanı Mart ayında Ankara’ya beklenmedik bir ziyaret yaparak Suriye’de giderek derinleşen krizi ve bölgesel konularda daha yakın işbirliği yapılması konusunu görüşmüştü. Petraeus bu ziyaretinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile biraraya gelmişti.
Türk ve Amerikalı yetkililer ziyaretle ilgili bir açıklama yapmaktan kaçındılar. Ancak başbakanlık basın merkezinden bir yetkili halen İstanbul’da bulunan Başbakan Erdoğan’ın kalış süresinin uzatılabileceğini söyledi. (VoaNews)
Finansçılar İstanbul Trenine Erken Bindi
Finans merkezi projesi kapsamında İstanbul'a taşınmayı planlayan kamu kurumları harekete geçti. Halkbank Ataşehir'e geçerken, Ziraat de bazı operasyon birimlerini İstanbul'a taşıdı. Yeni binaya Başkent'ten bazı birimlerin de ekleneceği belirtiliyor.
İstanbul'u uluslararası finans merkezi yapacak projeye kazma vurulmadan, Üst Kurul ve bankalar taşınma hazırlıklarına başladı. Taşınmak için projenin tam olarak faaliyete geçeceği 2016'yı beklemeyen finansçılar şimdiden Ataşehir'in yolunu tuttu. İstanbul'a ilk giden kamu kuruluşları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Halk Bankası ve Ziraat Bankası olacak. Vakıfbank ana bankacılık birimleri ve yönetim katını geçen yıl İstanbul'a taşımıştı. Halk Bankası kısa süre önce Mecidiyeköy'de bulunan birimlerini Ataşehir'deki yeni binasına taşıdı. Halkbank proje faaliyete geçince de İstanbul Finans Merkezi'ndeki (İFM) yerine geçecek. Başkent'te hareketliliğin en fazla yaşandığı kurum ise BDDK. Gayrettepe'de bulunan İş Bankası'na ait binadan taşınmayı planlayan BDDK'nın Ataşehir'de yer kiralamak için anlaştığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre yıl sonuna kadar taşınmanın gerçekleşeceği hatta Ankara'da bulunan bazı birimlerin de yeni kiralanan binaya getirileceği belirtiliyor.
Yüksek miktarda tadilat gerektiren Gayrettepe'deki binadan taşınmak için Ataşehir'de kiralanacak binanın bedelinin mevcut yerden yüksek olmaması gerekiyor. BDDK kaynakları ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın bu yönde bir talimatı olduğuna dikkat çekiyor. Üst Kurul'un İstanbul'daki mevcut yerinde denetim dairesinin yanı sıra risk yönetimi ve bazı bölümler yer alıyor. Başkent'in simgelerinden biri olan Türkiye'nin en büyük kamu bankası Ziraat'in ise İstanbul'a taşınma hazırlıkları sürüyor. Hazine yönetimi ve dış ilişkilere ilave olarak bankanın tüm kredi yönetimi de Maslak'taki binaya gitti. Önümüzdeki günlerde bazı birimlerin de taşınabileceği belirtiliyor. Yine Ankara ile özdeşleşen Merkez Bankası'nın durumu ise belirsizliğini koruyor. Küresel kriz sebebiyle İstanbul'a taşınacaklar listesinden çıkarılan Merkez'in konuyu yeniden gündemine alacağı belirtiliyor. Sermaye Piyasası Kurulu da (SPK) kısa sürede İstanbul'a gitmek için çalışmalarını yürütüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı BDDK gibi SPK'ya da inşaatlarını yapmalarını kendi tercihlerine bıraktı. Kendi binasını yapmak isteyen SPK'ya bu kapsamda yedi aylık proje hazırlama süresi verildi. (Ercan Baysal, Zaman)
Vize Müjdesinin Arkası Gelecek
Hollanda Başkonsolosluğu'nun Türk iş adamları için vize yerine bildirim sistemine geçeceğini açıklamasının ardından hem Avrupa Birliği Bakanlığı hem de Türkiye iş dünyası, kararın Türkiye'ye uygulanan haksız vize duvarının yıkılması için önemli bir adım olduğunu belirtiyor.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Türkiye'nin sahip olduğu potansiyel karşısında üye ülkeler kayıtsız kalamayacaklardır” dedi. Hollanda Başkonsolosu Onno Kervers'in önümüzdeki günlerde Başkonsolosluk tarafından hazırlanacak resmi bir duyuru ile Türk iş adamlarından vize yerine sadece mesleki bildirim talep edeceğini açıklamasının ardından, Türkiye'de hükümet ve iş dünyasının hemen her kesiminden karara büyük destek geldi.
Hollanda'nın bu ilk olma niteliği taşıyan adımıyla ilgili soruları yanıtlayan Bağış, “Ülkemiz zenginleştikçe, kapalı tutulan kapıların tek tek açılacağını hep söylüyoruz. Türkiye'nin sahip olduğu potansiyel karşısında üye ülkeler kayıtsız kalamayacaklardır. Girişimlerimizin sonuç verdiğini görmekten memnununuz. Bizim asli amacımız AB'nin bütün Türk vatandaşlarına yönelik vize muafiyeti uygulamasını bir an evvel başlatmasıdır” şeklinde konuştu.
Türkiye vatandaşlarının vize konusundaki haksız uygulamalar karşısında haklarını hukuki yollardan aramalarının son derece önemli olduğunu vurgulayan Bağış, Hollanda'da iş adamları için vize muafiyetine giden yolda ilk adımların da yerel mahkemelere başvuran Türk vatandaşları tarafından atıldığını hatırlattı.
Bağış, şunları kaydetti:
“Bu konuda daha önce Harleem Mahkemesi ve Hollanda Danıştayı'nın almış olduğu karar da vardı. Şüphesiz alınan bu kararlar hukuki bir başarıdır. Vize uygulamasına karşı sessiz kalmayarak hukuki haklarını arayan vatandaşlarımızı bir kez daha tebrik ediyorum. Avrupa Birliği Adalet Divanı ve bazı üye ülkelerin mahkemeleri, vatandaşlarımızın haklarını teslim eden kararlar alıyorlar.
İnanıyorum ki, Hollanda'da kazanılan başarının arkası gelecektir. Hollanda'nın, hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde Danıştay'ın verdiği kararı uygulaması diğer AB üyesi ülkelere de örnek teşkil etmelidir. Bundan 400 yıl önce Sultan 1. Ahmed tarafından Felemenk Cumhuriyeti'ne gönderilen fermanla bizim Hollanda ile kardeşlik fermanımız da yazılmıştı.
Şimdi bu kardeşlik fermanını gelecek nesillere de sarsılmadan aktarmak için büyük bir hassasiyeti Hollandalı dostlarımızla karşılıklı olarak ortaya koyuyoruz. Vize konusunda gelen olumlu yaklaşımlar da bunun bir tezahürü olarak görülebilir.”
“Krizden kurtuluşun yolu Türk iş adamları”
Vize muafiyetinin sadece Türkler için değil krizdeki Avrupa ülkelerinin ekonomik sorunlarının çözümlenmesi için de önemli olduğunu vurgulayan Bağış, “Bugün de kriz içerisindeki Avrupa ülkelerine Türkiye'nin bereketini aktarıyoruz. Onlar da bizim bu bereketimizden faydalanmanın yollarını arıyorlar. Çünkü bugün artık Türk iş adamları dünyanın dört bir tarafında yatırım yaptıkları her ülkeye zenginlik ve kalkınma götürüyor. Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomik krizden kurtulabilmeleri için çare Türkiye'dir, Türk iş adamlarıdır” şeklinde konuştu.
Bağış, “Şimdi Hollanda'nın bizim iş adamlarımızın potansiyelinden faydalanmak için böyle bir adım atması mantığın gereğidir. Bu tür adımlar önemlidir, ancak kalıcı değildir. Bunlar geçici ve kolaylaştırıcı adımlardır. Bizim nihai hedefimiz sadece Hollanda ile değil, Türk vatandaşlarının Avrupa'ya vizesiz seyahat edebilmelerini sağlayacak vize muafiyetidir. Zaten Komisyon'la başlattığımız vize muafiyet görüşmelerinin içeriği ve hedefi de budur. Mevcut vize uygulamasının ne hukuki ne siyasi ne insani açıdan hiçbir mantığı yoktur” değerlendirmesini yaptı.
Hollanda kararı sonrası iş dünyası da umutlu
Hollanda'nın kararı Türk iş dünyasında da heyecan yaratırken, diğer Avrupa ülkelerinin de bu kararı takip edeceği yönünde bir beklenti oluşturdu.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, “Diğer Avrupa ülkeleri de bu kararı takip eder. Avrupa'nın şu anda içerisinde bulunduğu ekonomik durum, Türk iş dünyası ile daha yakın çalışmasını gerektiriyor. Bunun içinde bu yönde arayışları devam ediyor. Bu uygulamaların başarıları görüldükçe zannediyorum vize diğer boyutları ile de değişir ve daha sonrasında tamamen kaldırılma sürecine girer. Biz bunu önemli bir basamak addediyoruz” diye konuştu.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da, “Türkiye'nin Avrupa ile ticari ve ekonomik ilişkilerinin son derece kuvvetli olmasına rağmen, malların ve kişilerin serbest dolaşımını amaçlayan Gümrük Birliği anlayışına ters olan vize sorunu güncelliğini korumaktadır. DEİK olarak bu meselenin çözüme kavuşturulması için yoğun bir lobi faaliyeti içindeyiz” dedi.
Yırcalı, AB üyesi ülkeler tarafından atılan vize kolaylaştırıcı adımları takip ettiklerini belirterek, “Bu tür adımlar olumlu karşılanmakla birlikte, Türk iş dünyasının asgari taleplerini karşılamaktan uzaktır. DEİK olarak, yakalamış olduğu istikrar ile Avrupa'nın büyüme motoru haline gelen Türkiye ile AB arasındaki pozitif gündem ile vize konusunun bir an önce kalıcı çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz” diye konuştu.
“Fransa, İtalya ve Malta'yla anlaşmalar imzaladık”
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş da, Hollanda'nın kararından umutlu olduğunu belirterek, “Benzer kararların diğer AB üyesi ülkeler tarafından da alınması ve sadece iş adamlarının değil tüm Türk vatandaşlarının AB ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahip olması umuyorum” dedi.
İTO'nun uzun zamandır Türk iş adamlarının kolay vize alması için çalıştığını vurgulayan Yalçıntaş, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Bu karardan evvel, Fransa, İtalya ve Malta'yla anlaşmalar imzaladık. Bu anlaşmalar çerçevesinde herhangi bir iş adamı odamıza müracaat ettiğinde bizim onlara verdiğimiz bir belge ile çok daha kısa zamanda, çok girişli vize alabiliyor. Yine benzeri bir anlaşmayı Hollanda ile de imzalamak üzereyiz. Önümüzdeki günlerde Hollanda ile imzalayacağımız bu anlaşma çerçevesinde, Türk iş adamları Hollanda'ya çok giriş çıkışlı vize alabilecekler.
Gerek Avrupa'nın içerisinde bulunduğu ekonomik kriz, gerekse Türkiye'nin ekonomik ve siyasi anlamda güçlü bir aktör haline gelmesi, Avrupa'daki Türkiye algısını şüphesiz olumlu yönde etkilemekte ve bu etki de AB kararlarını etkilemektedir. Kararın diğer ülkeler örnek olmasını bekliyorum.” (AA)
Atatürk’ün Manevi Kızı Ülkü Adatepe Trafik Kurbanı
Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe, Sakarya'da geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi. Ata'nın manevi kızı Adatepe Tem yolunun Sakarya Akyazı mevkiinde geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi. Ülkü Adatepe 80 yaşındaydı.
ÜLKÜ ADATEPE KİMDİR?
Sakarya Akyazı mevkiinde geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Ülkü Adatepe 27 Kasım 1932'de doğdu. Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın evlatlık kızı Vasfiye Hanım ile Fransızca öğretmeni ve gar şefi Mehmet Tahsin Çukurluoğlu'nun kızıdır.
Zübeyde Hanım'ın küçük yaştan itibaren yetiştirdiği Selanikli Vasfiye Hanım, Zübeyde Hanım'ın ölümünden sonra bir süre Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Hanım'la kalmış, Atatürk kendisini Gazi Orman Çiftliği'nde istasyon şefliği yapan Mehmet Tahsin Bey'le evlendirmişti. Vasfiye Hanım ile Mehmet Bey'in çocukları olacağını öğrendiğinde ister kız, ister erkek olsun Ülkü isminin verilmesini isteyen Atatürk, 9 aylıkken Ülkü'yü Çankaya Köşkü'ne aldırdı ve biraz büyüdüğünde onu yurt gezilerine götürmeye başladı.
Atatürk öldüğünde Ülkü altı yaşındaydı. Üsküdar Amerikan Lisesi'nde başladığı öğrenimini maddi sıkıntılar nedeniyle tamamlayamadı ve genç yaşta evlendi. İlk evliliğini Sabiha Gökçen'in amcasının oğlu Üsteğmen Fethi Doğançay ile yaptı. On üç yıl süren bu evliliğinden iki oğlu oldu. İkinci evliliğini ise işadamı Öke Adatepe ile yaptı.
Türkiye Nüfusu 2050 Yılında 94,6 Milyon
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye nüfusunun 2050 yılında 94,6 milyon olması bekleniyor. Türkiye nüfusunun 2050 yılında 94,6 milyon olması bekleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Dünya Nüfus Günü'ne özel açıkladığı “Türkiye'nin Demografik Yapısı ve Geleceği” istatistiklerine göre, 2011 yılı ortası nüfus tahminlerine göre dünya nüfusu yaklaşık 6 milyar 974 milyon kişi.
Nüfus büyüklüğüne göre ülke sıralamasının ilk sıralarında 1 milyar 348 milyon kişi ile Çin Halk Cumhuriyeti, 1 milyar 242 milyon kişi ile Hindistan ve 313 milyon kişi ile Amerika Birleşik Devletleri yer alıyor. Dünya nüfusunun yüzde 1,1'ini oluşturan 74 milyon kişi ile Türkiye nüfusu, 187 ülke arasında 18'inci sırada bulunuyor.
2050 yılı nüfus tahminlerine bakıldığında da dünya nüfusunun 9 milyarı aşacağı öngörülüyor. 2050 yılında Hindistan'ın 1 milyar 692 milyon kişi ile en fazla nüfusa sahip ülke olması beklenirken, nüfus büyüklüğü bakımından Hindistan'ı sırasıyla 1 milyar 295 milyon kişi ile Çin Halk Cumhuriyeti ve 403 milyon kişi ile Amerika Birleşik Devletleri'nin izleyeceği tahmin ediliyor.
Nüfusu, 2050 yılında 94 milyon 585 bin kişi olması beklenen Türkiye'nin 187 ülke arasında 19'uncu sırada yer alması öngörülüyor.
-2045-2050 döneminde Türkiye'nin nüfus artış hızının yüzde 0,2 olması bekleniyor-
Nüfus artış hızı düşmeye devam ederken, 2010-2015 dönemi tahminlerine göre dünya nüfusunun artış hızının yüzde 1,1 olduğu belirtiliyor.
Bu dönemde, nüfus artış hızının en yüksek olduğu ülkeler arasında yüzde 3,5 ile Nijer, yüzde 3,1 ile Afganistan ve yüzde 3 ile Yemen yer alıyor.
Nüfus artış hızının en düşük olduğu ülkeler arasında ise yüzde 0,2 gerileme ile Almanya ve Romanya, yüzde 0,6 gerileme ile Ukrayna, yüzde 0,7 gerileme ile Bulgaristan bulunuyor.
Bu dönemde Türkiye'nin nüfus artış hızı yüzde 1,3 olurken, 187 ülke arasında 92'inci sırada yer alıyor.
2045-2050 döneminde ise dünya nüfusunun artış hızının yüzde 0,4 olması bekleniyor.
Bu dönemde, nüfus artış hızının en yüksek olacağı tahmin edilen ülkeler arasında yüzde 3 ile Zambiya, yüzde 2,7 ile Nijer ve yüzde 2,6 ile Somali bulunuyor.
Nüfus artış hızının en düşük olacağı tahmin edilen ülkeler arasında ise yüzde 0,6 gerileme ile Çin Halk Cumhuriyeti ve Portekiz, yüzde 1 gerileme ile Bosna-Hersek yer alıyor.
Bu dönemde Türkiye'nin nüfus artış hızının yüzde 0,2 ile 187 ülke arasında 109'uncu sırada yer alacağı tahmin ediliyor.
4.5 Milyar Dolarlık Finans Kent
ANKARA - İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Ataşehir'de 3,5 yılda inşa edilecek. Akıllı binalarda yaklaşık 50 bin kişi istihdam edilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nin tanıtımı için Bakanlık'ta düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, İstanbul'da uluslararası bir finans merkezi yapılması doğrultusunda Ataşehir'de 1,7 milyon metrekarelik alan belirlendiğini, ilk etapta 800 bin metrekarelik bölümünün finans merkezi olarak tasarlandığını kaydetti.
Bayraktar, ''Maliyeti 4,5 milyar lira, inşaat süresini de 3,5 yıl olarak tasarlıyoruz. İlk etapta bankaların ve orada parseli bulunan özel kurum ve kuruluşların ve Emlak Konut'un yapacağı alan, bu ifade ettiğimiz 800 bin metrekare alandaki altyapının hafriyatı ve altyapı inşaatları için ihaleye çıktık. 8 Ağustos tarihinde ihalesi olacak'' diye konuştu.
Ataşehir'de yapılan Mimar Sinan Camisi'nin avlu kısmından finans merkezine hem yayalar hem de araçların kullanacağı bir platform oluşturulacağını dile getiren Bayraktar, böylece Batı Ataşehir ile Doğu Ataşehir'deki alanların bütünleşeceğini söyledi.
50 bin kişiye istihdam
Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenerek tasarlanan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Tarihi Yarımada, Topkapı Sarayı ve Kapalıçarşı'nın etkilerini günümüze taşımayı amaçlıyor.
Tanıtım toplantısında maketi de yer alan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, oteller, okul, kreş, cami, sağlık merkezi, itfaiye, karakol gibi destek ve hizmet birimlerinden oluşacak. Eğitim, ticaret ve kültürel faaliyetlerin bölgelere göre ayrıldığı merkezin 50 bin kişiye istihdam sağlaması öngörülüyor. (AA)
150 Yıllık Hayalin Gerçekleşmesine 1.5 Yıl Kaldı
Sayfa 8 / 52