Sağlık

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Evet, eğer tedavi amaçlı ABD’ye geliyorsanız, bu amaçla özel bir vize türüne başvurabilirsiniz.
Uluslarası vergi danışmanlık, denetim ve finansal planlama firması Deloitte LLP’nin bir kolu olan Deloitte Center for Health Solutions tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2007 yılında 750 bin Amerikalı tedavi hizmeti almak için yurt dışına gitmeyi tercih etti. Sürekli artan sağlık hizmetleri masrafları, Amerikalıları yurt dışında tedaviye yönlendiriyor.

Eğer Amerika Birleşik Devletleri’ne tedavi görmek için gelecekseniz, turist vizesi için sunacağınız normal belgeler dışında aşağıdaki dökümanları hazırlamanız gerekmektedir.

Sizi ülkenizde tedavi eden doktordan hastalığın teşhisi ve neden ABD’de tedavi edilmesi gerektiğine ilişkin açıklama.
ABD’deki hastayı tedavi edecek kurumdan resmi mektup. Doktor veya hastanenin resmi mektubunda hastalığın ne kadar sürede tedavi edileceği, maliyeti (doctor ücreti, hastane masrafları ve tüm medical harcamalar) belirtilmelidir.     

Hastanın hastane, ulaşım, ABD’de kaldığı sure zarfındaki masraflarının karşılanacağına ilişkin finansal döküman. Masrafları karşılayabileceğini gösteren banka hesap ekstreleri veya gelir beyannamesi.

Eğer hastane masraflarınızı ABD’deki bir yakınınız karşılayacaksa, http://www.uscis.gov/files/form/I-134.pdf formunu doldurup gelirini gösteren belgeleri sunması gerekmektedir. ABD’de turistler için verilen sağlık sigortaları bu masraflarınızı karşılamaz. Öyle bir arayışa yönlenmeyin.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Eğer özel sağlık sigortanız var ise ve yurtdışı seyahatlerinizde sizi sigorta imkanlarından yaralanıyorsa Türkiye’de yaptırdığınız sigortadan faydalanabilirsiniz. Ancak ABD’de turistik amaçlı ziyaretlerinizde dönemsel olarak sigorta yaptırabilirsiniz. www.insubuy.com, www.visitorsinsurance.com,  sitesi size pek çok farklı sigorta şirketinden karşılaştırmalı olarak kaç para ödeyerek sigorta yaptırabileceğiniz konusunda yol gösterir.

Örnek vermek gerekirse 1-31 Aralık 2009 tarihinde ABD’yi ziyaret edecek 30-39 yaş arası bir çift, toplam 90 ile 217 dolar arasında değişen rakama sigorta yaptırabilir. Tabii bu sigortanın neleri kapsadığını önce araştırmanız ve ona göre karar vermeniz gerekir. Sigorta için ödeyeceğiniz tutar yaşınıza ve kapsadığı alanlara göre değişiklik gösterir.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Amerika Birleşik Devletleri Anayasası’nın 14. maddesi, ABD sınırları içerisinde doğan herkesin Amerikan vatandaşı olma hakkını elde ettiğini yazar. Bu yasa uyarında sadece yabancı diplomatların ABD’de doğan çocukları bu haktan yararlanamaz.
Yine Amerikan vatandaşlarının ABD dışında dünyaya gelen çocukları da Amerikan vatandaşı olma hakkına sahiptir.
Özellikle çocuklarını ABD’de dünyaya getirmek isteyen aileler için ciddi bir turizm potansiyeli oluşmuş, bu yönde hizmet veren pek çok profesyonel kurum ailenin doğum öncesi ihtiyaçlarından, doğuma ve çocuk dünyaya geldikten sonraki döneme kadar pek çok hizmet ve servisleri sunmaktadır.

Eğer geçerli bir vizeniz varsa ve ABD’de kaldığınız süre zarfında doğum yaparsanız, çocuğunuz Amerikan vatandaşı olarak dünyaya gelir.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki doğum endüstrisi olarak nitelendirebileceğimiz sektörde yılda yaklaşık 50 milyar dolarlık bir harcama sözkonusudur. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hastanelerin en büyük gelir kalemlerinden biri doğum için harcanan paradır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde hastanelerin çocuk doğumu için bir cennet olduğunu düşünmeyin. givingbirthnaturally.com web sitesinde yer alan bilgilere göre, ABD gelişmiş ülkeler arasında bebek ölümlerinde 14. sırada, dünya genelinde de 29. sırada.

U.S. Centers for Disease Control and Prevention's National Center for Health Statistics tarafından yapılan araştırmaya göre, 2004 yılında her 1000 doğumda 7 bebek ölüyor.

24 saat hastanede normal bir doğum için talep edilen tutar ise ortalama 8 ile 10 bin dolar arasında değişiyor.

Doğum konusunda çok karamsar olmamakla birlikte, doğum imkanları araştırırken ABD’nin sağlık sisteminin can çekişmekte olduğu gerçeğini unutmayın. Sağlık hizmetlerinin kalite sıralamasında ABD’deki hastanelerin 37. sırada olduğunu bilin.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk doktor diplomasını 1917 yılında İzmirli bir Tğrk Yahudisi olan Jack David Hananiah aldı. İlk Türk göçmenlerin kapısını çaldıkları isim oldu.

1950’li yıllarda gelişen Türkiye- ABD ilişkilerine paralel olarak dört bine yakın mühendis ve doktor ABD’ye geldi.

Bu doktorların bugün büyük bir kısmı mesleklerinin 30 yıla yakın kısmını geride bırakmış durumdalar. Türkiye’deki sağlık sisteminin devlet tekelinde olduğu yıllarda ABD’ye gelen doktor sayısı artarak devam etti. Bugün ABD’nin doğudan batısına ihtiyaç duyduğunuz her dalda Türk doktora ulaşmanız mümkün.

Kendi branşlarında Amerika Birleşik Devletleri’nde sayılı isimler arasına giren Türk doktorlara ulaşmak için kullanacağınız en basit yöntem kısa bir web araştırması olmalıdır. www.healthgrades.com, www.vitals.com, ve www.ucomparehealthcare.com adresleri başvuracağınız ilk kaynaklar olmalıdır. Bu sitelerde ismini daha önce duymuş olduğunuz doktorlar ile ilgili istediğiniz bilgilere ulaşabilir, deneyimleri, mezun oldukları okullar ile detayları öğrenebilirsiniz. Daha önce hastaları tarafından yazılan notları verdikleri puanları görmek içinse www.ratemds.com adresinden faydalanabilirsiniz.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk ve tek iş dergisi TURKFAMERICA’nın araştırmasına sadece New York – New Jersey – Connecticut (tri-state) eyaletlerinde 200’ü aşkın Türk doktoru görev yapıyor.

Türkiye’de Çapa, Cerrahpaşa, Ankara Üniversitesi ve Hacettepe gibi saygın üniversitelerden mezun olan doktorların yanı sıra, ABD’de eğitimini tamamlamış ve hizmet veren pek çok Türk doktor bulunmaktadır.

Eğer kendi alanındaki en iyi doktoklara ulaşmak istiyorsanız, her yıl düzenli olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin en iyi doktorlarını seçen saygın kaynakların “Best Doctors” listesine göz atabilirsiniz. Amerika Birleşik Devletleri’nin en iyi doktolarını ve sağlık kurumlarını düzenli olarak seçen
“Castle Connolly Medical Ltd.” şirketinin web sitesi bu konuda size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Facebook

Youtube