Turizm

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Amerika Birleşik Devletleri’nde ev arkadaşı bulmak, Karadeniz’de hamsi avlamak gibidir. Ev arkadaşı olarak bulduğunuz kişi ile sadece bir evi paylaşacağızı, can-ciğer kuzu sarması olmayacağınızı aklınıza yerleştirin.

ABD’de bir yıl içinde pek çok ev arkadaşı ile kalabilirsiniz ve bir daha birbirinizi görmeme ihtimaliniz çok yüksektir. Tabii ki “aynı evi paylaştığınız insanlara düşman olun” demiyoruz. Ancak dost olma ihtimaliniz de çok yüksek değildir.

“Roommate” olayı Amerikan kültürünün değişmez bir parçasıdır ve size tuhaf gelen, Türk kültüründe olmayan pek çok tuhaflığı bünyesinde barındırır. Sizi dumur edecek tüm acayipliklere hazırlıklı olun.

Mesela aynı evde yaşadığı halde birbirini aylarca göremeyenler olabilir. Buzdolabında üzerinde evde kalanların isimlerinin yazdığı elma, portakal görebilirsiniz.

Değişik ülkelerden değişik kültürleri tanımak adına başladığınız ev arkadaşlığında bir süre sonra sarımsak kokusundan ya da baharat kokusundan ötürü mutfağa giremediğiniz olabilir.

Ev arkadaşı bulmada size en çok yardımcı olacak sitelerden birisi hiç şüphe yok ki craigslist.org adresidir.

Craigslist sitesinden istediğiniz şehirden istediğiniz özelliklere uygun ev arkadaşı arayabilirsiniz. Ancak kendi dilinizde konuşan insanlarla yazışmak ve isteklerinizi onlara yazmak isterseniz TurkAvenue’nun seri ilanlar bölümündeki üyelerle yazışabilirsiniz.
Kendi başınıza ev kiralamak isterseniz bu biraz meşakkatli bir yol olacaktır. Ev sahipleri veya emlak acentaları ev kiralarken sizin kredi tarihçenizi incelemek isteyecektir. Sosyal güvenlik numarası olmadan kredi tarihçeniz incelenemeyeceği için de sizi güvenilir bulacak başka kriterlere ihtiyacınız olacak. Ancak Sosyal Güvenlik Numarası olmadan ev kiralamanız zor ve engellerle doludur. Ev tutarken, bölgesine ve ev sahibine göre değişse de bir kira, bir kira bedeli depozit (bu 1,5 veya 2’deolabilir), emlakçı komisyonunu hesap etmeniz gerekmektedir.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Amerika’ya yerleşmek gibi bir niyetiniz varsa ve ne kadar para ile geçinebileceğinizi hesaplamaya çalışıyorsanız size biraz yardımcı olalım. Amerika gibi 50 eyaletten oluşan bir ülkede spesifik rakamlar vererek bir tablo ortaya koymak zor. Ancak gelen kişinin New York’a geleceği varsayımından hareketle bir tablo çizelim.

Gelen kişi eğer tek başına geliyorsa, New York City’de iş arayıp yaşantısını burada sürdürecekse önce kendisine kalacak uygun bir yer nasıl bulabilir, onunla işe başlayalım.

New York City’de yani Manhattan’da kiraların yüksek olduğu gerçeğinden hareketle Manhattan’a yakın yerleşim yerlerinde roommate / oda arkadaşı bulmak en kestirme çözümlerden biridir. Üç kişi tarafından paylaşılan bir evin ortalama kişi başı kira, internet, TV, elektrik gibi aylık giderleri 400-700 dolar arasında değişir. (Eğer New York manzaralı bir gökdelende oturmak istiyorsanız bu rakamı 3 ya da 4’le çarpabilirsiniz.)

400-700 dolara başka ev arkadaşlarıyla paylaşılan bu evin New York City’e tren ya da otobüs mesafesinde olan Brooklyn, Queens veya New Jersey’nin New York’a yakın olan yerleşim yerlerinde (West New York, Cliffside Park, Fairview, Edgewater, Hackensack, Teaneck, Englewood, Gutenberg, Fort Lee gibi) olduğunu varsayınız.

Eğer tek geliyorsanız ve rahat bir yaşam hayali kuruyorsanız, (haftada normal insanlar kadar çalışıp onlar kadar kazanmak şartıyla) yıllık 45-55 bin dolar arası size rahat bir hayat sürdürmeye yeter. Yaşam tarzınıza göre değişiklik gösterse de, saatte 26 dolar kazandığınız ve haftada 40 saat çalışacağınız bir iş yıllık size 55 bin dolar getiri sağlar. İki odalı bir evde, arabanızın da olduğunu varsayarak büyük sıkıntı çekmeden yaşayabilirsiniz. New York ve Los Angeles gibi pahalı şehirlerde geçim standartları daha da yukarı çıkabilir.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Belki de turizm ana başlıklı bölümümüzün en çok ilgi duyulacak kısmı burası: Alışveriş.

Türklerin son yıllarda Amerika’da alışveriş merkezlerini avuçlarının içi gibi iyi bilmeleri, alışverişe olan tutkularının en belirgin göstergesi.

Eğer ABD’ye hem yıllık alışverişinizi yapmak hem de ziyaret etmek amaçlı geliyorsanız geldiğiniz ülkedeki fiyatları ve pahalılığı bir kenara bırakıp olabildiğince yüksek limitli kredi kartı ile yola çıkın. Cash yerine kredi kartı hem taşımanız açısından hem de güvenlik açısından faydanıza. Kredi kartına taksit yaptırmak gibi bir yolu denemeyin, o biz Türklere ait mucizevi bir yöntem.

Alışverişte eğer giyim ürünlerini tercih edecekseniz yönelebileceğiniz hedefler belli. Outlet center’lar olarak tanımlayabileceğimiz şehir merkezlerine yakın büyük alışveriş merkezleri büyük ölçüde tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Eğer ana güzergahınız New York City ise şehre 1.5 saat mesafedeki Woodbury Common Premium Outlets alışveriş için ideal mekanınız. Calvin Klein’den Gucci’ye, DKNY’dan Armani’ye aklınıza gelen tüm markaları bulabileceğiniz bu alışveriş merkezini gezmeyi bir günde tamamlamayabilirsiniz. Onun için belki iki sefer gitmeniz gerekebilir. Eğer araba kiralama imkanınız yoksa, New York City otobüs terminalinden (42. cadde ile 8. Avenue’nin köşesi) alışveriş merkezine otobüs kalkmakta ancak alışveriş torbaları ile otobüs ile dönüşünüz biraz zor olabilir.

Gray Line otobüs şirketi yetişkinler için 42, çocuklar için 21 dolara gidiş dönüş günlük turlar düzenleyerek arabası olmayanlara alternatif sunuyor. Ancak elinizde alışveriş torbaları ile gün boyu yürümek zor olacağı için siz ne yapın edin özel arabanızla gitmeye çalışın.

Eğer bir tanıdığınızdan rica edecekseniz, lütfen hafta içi değil hafta sonu bir güne denk getirip bu isteğinizi dile getirin. Çünkü bir günün tamamı bu alışveriş merkezinde gitmektedir. ABD’deki yakın arkadaş, akraba veya tanıdıklarınız defalarca gittikleri bu yerde can sıkıntısından patlasalar bile hafta sonuna denk geldiği için en azından iş günlerinden kayıp etmemiş olacaklardır.

New York sınırları içindeki Woodbury Common alışveriş köyü Chelsea Premium Outlets grubunun bir üyesi. Eğer New York dışında başka bir şehri ziyaret edecekseniz http://www.premiumoutlets.com/centers adresinden Chelsa grubuna bağlı 23 eyaletteki alışveriş merkezlerinden size en yakın olanının adres ve kontak bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Alışveriş yapmak için sadece büyük alışveriş merkezlerini veya köylerini değil her türlü markayı ucuza bulabileceğiniz Marshalls, TJ Maxx, Daffy’s gibi ucuzluk mağazalarını bulmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Eğer kalacağınız yer New York City veya New Jersey eyaleti ise ucuzluğu tescilli Century 21 mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri. Bu ucuzluk mağazalarının size en yakınını bulmak için bulunduğunuz yerin posta kodlarını web sitelerindeki “Find Store” kutucuğuna yazmanız yeterli olacaktır. 

Giyimi genelde bayanların, elektronikte erkeklerin ilgi duyduğu alanlar olarak değerlendirirsek biraz da elektronik eşya almak isteyen erkek tüketicilere fikir vermekte fayda var.

Eğer elektronik ürünler alacaksanız Best Buy, Comp USA, Staples, Target, Staples, Radio Shack, P.C. Richard & Son ve Sixth Avenue Electronics mutlaka aklınızda olsun. Bu mağaza zincirlerinden bazıları sadece ABD’nin doğu yakasında (New York tarafı) yer almaktadır. Onun için Los Angeles’a gidip de Sixth Avenue Electronics veya P.C. Richard & Son bulamazsanız bize küfür etmeyin.

Eğer online alışveriş yapmak isterseniz overstock.com, ebay.com, amazon.com, buy.com, tigerdirect.com  alışveriş yapabileceğiniz ana siteler. Tabii bu sitelerin bazıları kredi kartı bilgileriniz ile gönderimin yapılacağı adresin aynı olmasını ister. Böyle bir durumda tavsiyemiz ABD’de bir tanıdığınıza alışveriş yapacağınız tutarı peşin olarak ödemek ve  onun kartını kullanmak. Tabii “sen karttan öde ben bir ara sana ödemeyi yaparım” gibi ucu açık önerilerde de bulunmayın!

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
ABD’ye ilk kez gelen pek çok kişinin karıştırdığı kavram eyalet ile şehir arasındaki farktır. Bir kaç örnekle açıklayalım. New York ABD’nin bir eyaleti, New York City ise New York eyaletinin şehirlerinden biri.

Miami, Florida eyaletinin bir şehri. Los Angeles da California eyaletinin. Yani Marmara Bölgesi’ni bir eyalet olarak düşünürseniz İstanbul’un Marmara eyaletinin bir şehri olması gibi.

Tabii bir de county denen bir terim var. County, şehirleri ve kasabaları sınırları içinde barındıran bölge olarak açıklayabileceğimiz coğrafi bir terim. Kökeni Avrupa olan county’nin sözlük anlamı kontun yönetimi altındaki topraklar olarak geçiyor. Türkiye’deki coğrafi yapılanmayı dikkate aldığımızda ilçe olarak adlandırabiliriz. Marmara Bölgesi’ni bir eyalet varsayarsak, Kadıköy’ü bir county olarak değerlendirebiliriz.

Borough olarak geçen yerler ise köyden daha büyük olarak kabul edilen kasabalar için kullanılmakta. New York City beş farklı borough’a ayrılmakta ve muhtemelen bunlar en çok duyduğunu yerleşim birimleri. Brooklyn, Bronx, Staten Island, Manhattan ve Queens. Onu da Türkiye’de bir örnekle kıyaslamak gerekirse Beşiktaş’a bağlı Ortaköy, 1. Levend, Zincirlikuyu gibi yerleşim yerlerini borough olarak adlandırabiliriz.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Amerikan Ticaret Bakanlığı verilerine göre aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Avrupa ülkelerinden Amerika Birleşik Devletleri’ni turistik amaçlı ziyaret edenlerin en çok tercih ettikleri şehirler New York City, Orlando, San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Miami, DC Metropolitan area, Chicago, Boston, Philadelphia, Tampa – St. Petersburg (Florida) olarak sıralanıyor.

Avrupa turistilerin yüzde 38.2 gibi yüksek bir oranı New York City’i ziyaret ederken, Orlando 11.4, San Francisco yüzde 9.6 oranında tercih ediliyor.

Turistlerin en çok tercih ettikleri eyaletler de New York, Florida, California ve Nevada olarak sıralanıyor. New York eyaleti New York city ile, Florida eyaleti Miami ile, California eyaleti Los Angeles, Nevada eyaleti de Las Vegas ile rakipleri olan eyaletlere fark atıyor.

Yine Amerikan Ticaret Bakanlığı verilerine göre turistler ABD’de ortalama 15 gün kalıyor. En az birden fazla eyalet ziyaret ediyorlar. Turistlerin yüzde 87’si alışverişi tercih ederken, yüzde 45’i tarihi yerleri ziyaret ediyor. Yüzde 28’i eğlence parklarında zaman harcıyor. Yüzde 27’si de kültürel turlara katılıyor. Türkler Avrupa istatiklerde özellikle alışveriş ile ön plana çıkıyor.

 

Facebook

Youtube