YENİ GİRİŞİMLER

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Harvard Üniversitesi’nden Dr. Bülent Kızıltan, astrofiziğin en gizemli oluşumlarından nötron yıldızlarını ‘dinlemede’ müthiş bir başarıya imza attı. Dr. Kızıltan’ın geliştirdiği yöntemle, uzayı bükecek kadar yoğun nötron yıldızlarının ‘sesleri’, artık eskisine oranla tam 1 milyon kez daha net duyuluyor.


 

ABD’nin Harvard Üniversitesi’nde uzayın sırlarını araştıran Dr. Bülent Kızıltan, geliştirdiği yeni yöntemle, nötron yıldızlarından gelen sinyalleri eskisine oranla 1 milyon kez daha hassas bir şekilde dinlemeyi başardı. Uzayın en egzotik cisimlerinden olan nötron yıldızları, uzayı büken, zamanı yavaşlatan ve Albert Einstein’ın görecelik kuramını en iyi destekleyen gök cisimleri olarak biliniyor.

Kibrit kutusunda Dünya

Dev yıldızların, enerjileri bittikten sonra içlerine çökerek, tüm maddelerinin sadece 10 -15 km çapına sıkışmasıyla oluşan nötron yıldızlarında bu nedenle yoğunluk muazzam miktarlarda oluyor. Bir çay kaşığı maddenin milyonlarca ton gelebildiği nötron yıldızlarındaki yoğunluk, Dünya gezegeninin sıkıştırılıp bir kibrit kutusuna sığdırılmasıyla elde edilebilecek yoğunlukta oluyor.

Saniyede 700 devir

Ayrıca bu egzotik gökcisimleri, dünyadaki en hassas atom saatinden 300 bin kat daha hassas şekilde, eksenleri etrafında saniyede yedi yüzün üzerinde dönüş yapıyorlar. Bu muazzam hızdaki dönüşlerinden dolayı, nötron yıldızlarının katı yüzeyinde oluşan çizgisel hızlar, ışık hızına yaklaşıyor. Bu nedenle, yüzeyi de son derece pürüzsüz nötron yıldızlarının üzerinde ancak birkaç milimetrelik geçici tepecikler oluşabiliyor. “Yıldızlar yaşlanıp ölünce yaşamlarını ya kara delik, ya beyaz cüce, ya da nötron yıldızı olarak sonlandırıyor” diyen Dr. Kızıltan, buluşunun uzayın sırlarını öğrenmekte büyük katkısı olacağını ve daha evvel varlığından haberdar olamadığımız yıldızların keşfi için önemli bir fırsat oluşturacağını söylüyor.

Nötron yıldızının kitabını yazdı

DR. Bülent Kızıltan, ODTÜ Fizik’ten mezun olduktan sonra Fulbright bursu ile ABD’de Yüksek Enerji Astrofiziği çalışmalarında bulundu. NASA’da optik gözlemler üzerine araştırmalar yaptı. California Üniversitesi’nde radyo gözlemleri ve kuramsal çalışmaları ile yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. Çalışmalarını topladığı kitabı ‘Temellerin Yeniden Değerlendirilmesi: Nötron Yıldızlarının Evrimi, Yaşı ve Kütleleri Üzerine (Reassessing the Fundamentals: On the Evolution, Ages and Masses of Neutron Stars)’, ABD’de yeni yayınladı. Dr. Kızıltan, halen Harvard Üniversitesi’nde öğretim görevlisi.
Bahadır İNÖZÜ / CAMBRIDGE, Hürriyet

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Internet güvenlik firması Comodo'nun yeni ürünü Comodo Internet Security (CIS) Pro 2012, Amerika'da bilgisayar sektörün önde gelen dergisi PC Magazine tarafından ''çok iyi'' notu ile derecelendirildi. Ürünün tüketiciler için çok ucuz olmasına karşın malware engellemede çok iyi olduğu, bilgisayar doktoru GeekBuddy ile uzaktan kontrol yönteminin malware ve rootkits temizlenmesinde çok iyi bir performans sergilediği ifade edildi.


Derginin internet güvenlik analisti Neil J. Rubenking tarafından yapılan değerlendirmede, GeekBuddy uzmanlarının bilgisayar eğer virüs kapmışsa, uzaktan kumanda yöntemi ile bilgisayara erişip tehlikeyi ortadan kaldırabileceği vurgulanıyor.


PC Magazine'deki değerlendirmede, Comodo Internet Security Pro 2012 ürününde GeekBuddy desteğinin büyük bir bonus olduğu önemle vurgulanıyor.
CIS bünyesindeki GeekBuddy destek servisinin bir maliyeti olduğu ifade ediliyor. GeekBuddy ayrı ürün olarak yıllık 49.95 dolara bir yıl boyunca PC kullanıcılarına destek veriyor.


Comodo antivirüsü üzerine yapılan testlerde ise GeekBuddy yardımına başvurulmadan yapılan malware temizliğinde de oldukça başarılı olduğu vurgulandı.


Malware engelleme testinde Comodo, tüm malware çeşitlerinde 10 üzerinden 10 ve yüzde 100 puanla değerlendirildi. Rootkits testlerinde yine 10 üzerinden 10 ve yüzde 100 oranında başarı sağlarken, Scareware'de 8.6 puan ve yine yüzde 100 oranında güvenlik sağladı.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Mercedes Benz-Türk‘ün Ar-Ge merkezinde 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan yeni kamyon Hindistan‘ın Chennai kentindeki Bharat Benz tesislerinde seri üretime alındı. Aksaray‘da üretilen Axor temeli üzerine geliştirilen araç, bu ay satışa sunuldu. Aracın geliştirme safhasında Daimler‘in Stuttgart, İstanbul, Chennai ağı kullanıldı. Alman şirketin Türkiye‘deki operasyonuna eklediği yeni Ar-Ge departmanı da iki kat büyüme potansiyeline ulaştı.

otoajanda.com internet sitesinin haberine göre Hindistan‘a sağlanan katkı, Türkiye‘deki Ar-Ge merkezinin Daimler‘in 2011 yılında Ar-Ge ağında görev payının artırılmasını sağladı. Türkiye‘deki merkezde son 5 yılda Bharat Benz geliştirme bölümü için 45 bin saatten fazla mühendislik çalışması yapıldı. Hindistan‘da seri üretime geçen yeni kamyonun geliştirme çalışmaları kapsamında Bharat Benz için Aksaray‘da 4 prototip araç üretildi.

2007- 2012 yılları arasında ortalama 7 Türk mühendis Bharat Benz için çalıştı, 2 mühendis yerinde, yani Hindistan‘ın Chennai kentinde çalışarak destek verdi ve geçtiğimiz aralık ayında geri döndü.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Türk yazılım şirketi SoftTech tarafından tasarlanan iPadWall uygulaması, ABD’de Salem Protestan Kilisesi’nin yeni yıl kutlamalarında kullanıldı. Youtube’daki iPadWall tanıtım videosunu izledikten sonra kilisenin kendileri ile irtibata geçtiğini anlatan SoftTech Genel Müdürü Levent Berkman, “Teksas Salem Protestan Kilisesi yetkilileri, Youtube’da görüp kullanmak istedikleri iPadWall uygulamasını Amerika’da daha önce yapan bir teknoloji firması bulamayınca Türk şirket SoftTech’ten yardım istedi” dedi. Yapılan görüşmelerin ardından Türk mühendisleri ABD’ye gönderdiklerini anlatan Berkman, “Bunun Türk mühendislerinin yaptığı başarılı yazılımları tanıtmak adına iyi bir fırsat olduğunu gördüğümüz için herhangi bir maddi çıkarımız olmadı. Kiliseye 54 iPad’i bağışlayan Apple’dan yöneticiler de gösteriyi izledi” dedi.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
FATİH projesinin pilot uygulamasının 8.9 inç ekran boyutundaki tabletlerini kapsayan ihaleyi General Mobile kazandı. Yaklaşık 15 milyon öğrenciyi tablet bilgisayar sahibi yapacak projenin pilot uygulaması 6 Şubat\'ta başlayan ikinci yarıyılla birlikte devreye girecek. General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü, cihaz başına 599 lira olan teklifleriyle ihaleyi kazandıklarını söyledi.


Yaklaşık 15 milyon öğrenciyi tablet bilgisayar sahibi yapacak Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesinin pilot uygulamasının 8,9 inç ekran boyutundaki tabletleri kapsayan ayağında düzenlenen ihaleyi General Mobile kazandı. General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü, 2012-2013 öğretim döneminde tam olarak hayata geçirilecek proje öncesinde, bu şubat ayında başlayacak döneme yönelik bir pilot ihale gerçekleştirildiğini belirtti. Devlet Malzeme Ofisi tarafından doğrudan satın alım şeklinde yapılan ihaleye kalemle üzerine yazı yazma imkânı olan 10.1 inçlik tablet, daha uzun ömürlü pile sahip 10,1 inçlik tablet ve 8,9-9,5 inç arasında tablet olmak üzere üç farklı şartname ile çıkıldığını aktaran Gölcü, \"Bizim katıldığımız 8,9-9,5 inç arası tabletler için olan üçüncü şartname oldu. İki firma bu şartnameye teklif verdi. Biz ve Samsung. Biz, cihaz başına 599 lira olan teklifimizle ihaleyi kazanan taraf olduk. Şimdi imzalar da atıldı. Şu anda 4 bin adet teslim edeceğiz.\" diye konuştu.

Cihazları 30 Ocak tarihine kadar teslim edeceklerini ve 6 Şubat\'ta başlayan ikinci yarıyılla birlikte pilot uygulamanın başlayacağını söyleyen Gölcü, öğretmen ve öğrencilerin karşılaştıkları sorunların çözülmesi, ihtiyaçlarının karşılanması süreçlerinde aktif rol alacaklarını; bunun için sahada görev yapacak 100 kişilik bir ekip oluşturduklarını kaydetti. Gölcü, cihazların içerik korumasına sahip olacağını ve dışarıdan bir içerik yüklenemeyeceğini belirterek, öğretmenlerin öğrencileri kontrol edebileceğini, içerik indirmelerin ünite bazında, kişi bazlı onaya tabi olarak gerçekleştirileceğini ifade etti. Pilot projede tablet kullanılan okullarda kitapların tamamen bırakılmayacağını, kitapların yanında tabletlerin zenginleştirilmiş içerik sunacağını söyleyen Gölcü, düşmeye dayanıklı ve sertifikalı olan tabletlerini kırılmalara karşı özel bir malzemeyle de ayrıca çerçevelediklerini belirtti. Asıl ihale sürecinin, eylül ayına yetişmesi için pilot proje uygulamasına paralel olarak başlatılmasını beklediklerini kaydeden Gölcü, yeni ihalede tercih edilecek modele uygun boyut ve kapasitede üretime geçebileceklerini söyledi. Gölcü, yüksek adetlerde üretim için de, Türkiye\'de bu kabiliyeti olan firmalarla görüşme halinde bulunduklarını, kendi kapasitelerini aşması durumunda bir ya da iki firma ile hareket etmeyi planladıklarını dile getirdi.

Gençcell Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman ise FATİH gibi bir projenin dünyada da örneği bulunmamasının bazı avantajlar ve dezavantajları beraberinde getirdiğini ifade ederek, \"Birçok ülkenin eğitim kurumları, bakanlıkları yakından izliyor. Şu anda Hindistan, Kazakistan, Tayland, ABD, İngiltere, Güney Kore, Singapur yakın takipte.\" dedi. Yaman, ihalenin dört ayrı bileşenini akıllı tahta, internet altyapısı, içerik ve tablet olarak sıraladı. İSTANBUL AA

Facebook

Youtube