YENİ GİRİŞİMLER

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

ABD’li teknoloji dergisi Wired bu ay Avrupa’nın en ‘kral’ 100 internet girişimini seçti. Derginin İngiliz baskısında yer alan listeye 28 yaşındaki Türk girişimci Hakan Baş, kurucu ortağı olduğu iki internet sitesiyle girdi. Bunlardan ilki ortakları arasında milli futbolcu Arda Turan’ın da olduğu takı ve aksesuar sitesi lidyana.com, diğeri ise dünyanın en büyük 3. sosyal oyun sitesi haline gelen Peak Games...


 

Wired dergisi Avrupa’nın en büyük ya da kârlı sitelerini değil, en çok heyecan yaratan, günlük tabirle en ‘kral’ siteleri bulmak için yola çıktıklarını yazdı.

Hakan Baş’a başarısının sırrını sormaya gittik. Karşımızda milli bir sporcu ve ‘direkten dönen’ bir finansçı bulduk. Üsküdar Amerikan Lisesi’ndeki eğitimi boyunca milli yüzücü olarak birçok müsabakaya katılan Baş, ABD’nin prestijli üniversitesi Cornell’de ekonomi okumaya gittiğinde de havuzu terk etmemiş. Milliyet'in haberine göre, dünyanın sayılı üniversitelerinden Yale’da finans mastırı yapmaya gittiğinde ise bu kez okul takımında futbol oynamaya başlamış.

20 GÜNDE İSTİFA ETTİ
Hakan Baş, “Spor bana sorumluluk almayı öğretti” diyor. Okul sonrası önce ABD’nin en büyük bankalarından Bank of America’da çalışan Baş, Eylül 2010’da Türkiye’ye dönerek Garanti Bankası’nın Stratejik Planlama’sında Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı. Ancak bu görevi 20 gün sürdü. Baş, “Takım elbiseli bir yaşam yerine internet girişimliğini seçtim. Finans sektörünü bırakıp Sidar Şahin ve diğer ortaklarla Peak Games’i kurduk. İlk çıkardığımız oyun ‘Okey’di.

Akşam eve geldiğimde babam ‘Millete okey oynatmak için mi okudun?’ diye soruyordu. Şu an Peak Games’in değeri 100 milyon dolara koşuyor. Şirketteki ortaklığım sürüyor ama artık tüm enerjimi lidyana.com’a yönelttim” diyor.

Hakan Baş’ın Onur Kınay’la birlikte 7 ay önce kurduğu lidyana.com günde 50 bine yakın ziyaretçi çekmeye başlayınca yabancı yatırımcıların da ilgisini topladı. Haziranda Rus yatırımcı Ru-net, site başarı kazanırsa, hissesini yüzde 20’ye çıkarmak üzere 6 milyon TL yatırım yaptı. Baş, “Sitenin herşeyiyle ilgileniyorum. Müşterilerin e-maillerine bile cevap yazdığım oluyor. Ekim ya da kasım gibi aylık 1 milyon lira ciroya ulaşırız. Takıda en büyük online firma olduk. Müşterilerimizin yüzde 80‘i kadın. Bir süre sonra Rusya ve Ortadoğu’ya açılacağız. Ortadoğu’daki istasyon Ürdün olabilir” diyor.

35 MİLYAR LİRALIK PAZAR
Wired dergisi 2011 yılında Türkiye’nin Hindistan’ın ardından en hızlı büyüyen e - ticaret pazarı olduğunu yazdı. Dergiye göre 35 milyar liralık Türk e - ticaret pazarının lokomotifi ise ortalama yaşı 27 olan genç müşteriler.

ARDA’YA ‘HİS’Lİ DAVET
Hakan Baş, kısa süre önce de internet işlerini daha da büyütmek için ‘HİS Teknoloji Yatırımları’ adlı bir şirket daha kurdu. Bu yeni işte, lidyana.com’da da birlikte olduğu Ulusoy Holding Yönetim Kurulu Üyesi Saffet Ulusoy ve Öztanık Grubu’ndan İsmet Öztanık ile ortak. Hakan Baş, şunları anlatıyor: “Başarıyı gören herkes bir internet projesiyle bana geliyor. HİS’le gelecek vaat eden şirketlere yatırım yapacağız. İlk olarak online eğitim üzerine bir yatırım düşünüyoruz. Arda Turan’ın da bu işe ortak olacağını düşünüyoruz.”
Hakan Baş’ın internetteki yıldızının sporcu disiplini, güçlü bir eğitim, geniş bir ilişkiler ağı ve en önemlisi sevdiği işi yapması ile parladığı gözüküyor.


Wired’ın hazırladığı listede uluslararası arenada en çok ses getirmesi beklenen Türk internet girişimleri şöyle:
1. Lidyana.com
2. Inploid.com
3. Markafoni.com
4. Trendyol
5. Peak Games
6. Enmoda
7. Evmanya
8. Zizigo
9. Tasit.com
10. Markmos*

(Haberturk)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

ABD’li teknoloji devi Apple’ın merakla beklenen akıllı cep telefonu iPhone 5 ve ucuz tablet bilgisayarı iPad mini’yi eylül ve ekimde arka arkaya piyasaya süreceği belirtiliyor. Wall Street Journal gazetesi bünyesindeki teknoloji portalı AllThingsD’nin haberine göre Apple daha önceki bilgilerin aksine iki yeni ürününü aynı anda tanıtmama kararı aldı.


 

İki ürünün de heyecan yaratması amacıyla büyük ihtimalle 12 Eylül’de tanıtılacak iPhone 5’in ardından ekimde de yeni iPad için bir tanıtım düzenlenecek. Güney Koreli Samsung’la ABD’de girdiği patent savaşını kazanan ve 1 milyar dolarlık tazminata hak kazanan Apple, şimdi yeni ürünlerinin hazırlığıyla uğraşıyor.
Ekimde tanıtılması planlanan iPad mini’nin 7.85 inçlik (20 santimetre) bir ekrana sahip olacağı ve fotoğraf çekme kapasitesinin bulunmayacağı tahmin ediliyor. Yeni tabletin iPad’den ziyade büyük boy iPod Touch’a benzeyeceği görüşü hakim. iPad mini’nin özellikle Google’ın Nexus tabletiyle rekabet etmesi planlanıyor. (Milliyet)

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

ABD'li teknoloji devi Apple'ın tüm dünyada merakla beklenen yeni akıllı telefonu iPhone 5'in 12 Eylül'de tanıtılacağı öne sürüldü. Amerikan Bloomberg Haber Ajansı, Apple'a yakın iki kaynağa dayandırdığı haberinde, tasarımı tamamen değişecek olan yeni iPhone'un 12 Eylül'de tanıtılacağını yazdı.


 


Yeni iPhone'un daha geniş bir ekrana ve daha ince bir gövdeye sahip olacağını yazan Bloomberg, iPhone5'in kablosuz özelliklerinin de daha gelişmiş olacağını belirtti. 2010 yılında piyasaya çıkan iPhone 4'ten beri telefon tasarımını değiştirmeyen Apple, yaklaşık 220 milyar dolarlık akıllı telefon pazarından aldığı payı daha da artırmak niyetinde. 562 milyar dolarlık değeriyle dünyanın en değerli teknoloji şirketi olan Apple'ın 3. çeyrek dönem sonuçları iPhone 5'in piyasaya çıkışı öncesi iPhone satışlarının duraklamasıyla beklentilerin altında kalmıştı.

'21 Eylül'de piyasada olur'
ABD'nin önde gelen teknoloji sitelerinden iMore ise 12 Eylül'deki tanıtımın 9 gün sonrasında 21 Eylül cuma günü iPhone 5 satışının başlayacağını öne sürdü. Şirket kaynaklarından Apple'ın daha küçük ekranlı ve daha ucuza imal edeceği iPad mini'nin de aynı tarihte tanıtılacağını öğrendiğini yazan iMore, 12 Eylül'de yeni iPod nano'nun da görücüye çıkacağını iletti.  

Geçen yıl 4 Ekim'de tanıtılan iPhone 4S, 10 gün sonra satışa çıkmıştı. iPhone 4S'in iPhone 4'ten 16 ay sonra çıktığını hatırlatan iMore, eylülde piyasaya çıkması durumunda iPhone 4S ile iPhone 5 arasında 11 aylık süre bulunacağını da yazdı. Yeni telefonun adının iPhone 5 olup olmayacağı ise henüz belli değil.

Facebook

Youtube