SOSYAL MEDYA

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

İsrailli iki grafik tasarımcının hazırladığı, “İranlılar, biz sizi seviyoruz” şablonları, Facebook’ta son günlerin olayı oldu. İki ülkenin vatandaşları da bu şablonları kullanarak hükümetleri arasındaki gerginliğin kendilerini ilgilendirmediğini dünyaya göstermeye çalışıyor. Ronnie Edri ve Michal Tamir isimli tasarımcıların Cumartesi akşamı yayına verdiği şablonlar kısa süre içinde çok popüler oldu.

 


 


972Mag’in haberine göre, Edri ve Tamir, olası bir İsrail-İran savaşıyla ilgili gerginlik ve korkuların üstesinden gelmek ve İran vatandaşlarına doğrudan seslenebilmek için bu yolu seçti.

“İranlılar, biz sizi seviyoruz” şeklindeki basit sloganı profil resimlerine uyarlanabilir hale getiren tasarımcılara bazı İsraillilerin yanıtı biraz alaycı oldu. Ancak kısa süre içinde birçok kişi Edri ve Tamir’in şablonlarını profil resimlerinde kullanmaya başladı.

 

MESAJLAR DA EKLENMEYE BAŞLADI

Hatta bazı profil resimlerine kişisel mesajlar da eklenmeye başladı. Bu mesajları ilk kimin çıkardığı şu an bilinmese de etkisi büyük oldu. En popüler mesajlardan biri şöyle:

 

“İran halkına; babalara, annelere, çocuklara, erkek ve kız kardeşlere,

Aramızda bir savaş olması için önce birbirimizden korkmamız, birbirimizden nefret etmemiz gerekir. Ben sizden korkmuyorum, sizden nefret etmiyorum.

Sizi tanımıyorum bile. Bugüne kadar hiçbir İranlı bana zarar vermedi. Hiçbir İranlıyla tanışmadım. Aslında bir tanesiyle Paris’te bir müzede tanıştım evet. Çok iyi çocuktu…

Arada burada televizyonlarda bir İranlı görüyorum. Savaştan bahsediyor. Onun bütün İran halkını temsil ettiğinden emin değilim. Siz de televizyonda birilerinin sizi bombardımana tutmaktan bahsettiğini görürseniz emin olun ki o hepimizi temsil etmiyor.

Ben ülkemin resmi bir temsilcisi değilim. Bir baba ve bir öğretmenim. Şehrimin sokaklarında dolaşıyorum, komşularımla, aile üyelerimle, dostlarımla konuşuyorum ve bütün bu insanlar adına ‘Sizi seviyoruz’ diyorum.

Size zarar vermek istemiyoruz. Bilakis sizinle tanışmak, kahve içmek, spordan konuşmak istiyoruz.

Aynı şeyi hisseden herkese bu mesajı iletin ve bunun İran halkına ulaşmasına destek olun.”

 

İRANLILAR ALTTA KALMADI
Ardından İranlılar da benzer şablonlarla İsraillilere yanıt vermeye başladı. Edri ve Tamir ise “The Marker” dergisine yaptıkları açıklamada, yüzlerce İranlıdan kampanyanın kendilerini çok duygulandırdığını belirten özel mesajlar aldıklarını söyledi. (Hürriyet)
 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Facebook’un eski bir çalışanı, dünyanın en büyük sosyal ağının gizli kurallarını sızdırdı. Kural kitabında, sitede yayımlanmasına izin verilmeyen içerikler arasında “Atatürk’e her türlü saldırı”, “Türk bayraklarının yakılması” da bulunuyor. Gizli kural kitabına ait bilgileri, geçmişte Facebook’a hizmet veren oDesk adlı şirkette çalışan Fas uyruklu Amine Derkaoui sızdırdı.


 


Çıplaklık, şiddet, ırkçı ve aşağılayıcı yorumlar, ölülere ve yaralanmalara ait fotoğraflar ve uyuşturucu kullanımı gibi birçok konuda spesifik maddenin bulunduğu kurallar arasında, en dikkat çeken başlıklardan biri, “IP kısıtlamaları ve uluslararası uyumluluk.” Buradaki maddeler ise şöyle:

- Atatürk’e her türlü saldırı (görsel veya metin olarak),

- Kürdistan haritaları (Türkiye),

- Türk bayrağı/bayraklarının yakılması,

- Nefret söylemine odaklanan Holokost (Yahudi soykırımı) inkarı,

- PKK’ya destek ve tasvirler,

- Abdullah Öcalan’la ilgili içerik

Sitedeki saldırgan ve aşağılayıcı içerikleri tespit etmek için saatine bir dolar karşılığı çalıştığını belirten Derkaoui, her türlü ırkçı yorumun silinmesi talimatı aldıklarını ancak bu yorumların “eğlenceli ve alaycı bir şekilde yapılmaları halinde görmezden gelmelerinin istendiğini” söyledi.

Ramazan dolayısıyla şirketinin düzenlediği önemli bir sınava katılamayan ve sonrasında oDesk’i terk eden Derkaoui, ABD’nin magazin sitesi Gawker.com’a konuştu. Derkaoui, “Yaşananlar çok aşağılayıcı” yorumunu yaptı.

Facebook tarafından oDesk’e verilen 17 sayfalık bir kılavuzun parçası olduğu öğrenilen kurallara, sosyal medya ağının kullanıcıları tarafından işaretlenen içeriklerin denetlenmesi aşamasında başvurulduğu öğrenildi.

Facebook, gizli kural kitabının internete sızdırılmasının ardından açıklama yayımladı: Şirket, “Her gün gelen milyonlarca ihbarı hızlıca işleyebilmek için, ihbar edilen içeriklerin bir kısmının üçüncü partiler tarafından denetlenmesine karar verildi… Bu partiler kalite kontrollerden geçirilmekte olduğu gibi hizmetlerimizi kullananlara ait verilerin korunması için birçok koruma halkası oluşturduk” denildi.

ABD’nin California eyaletinde 2005 yılında kurulan oDesk, Google, Facebook, Wikipedia ve AOL’ye içerik düzenleme hizmeti sunuyor. Facebook açıklamasında, oDesk’i çalıştığı bir firma olarak belirtmedi.

İÇERİĞİ TÜRKLER SÜZGEÇTEN GEÇİRİYOR

Derkaoui, oDesk’te Facebook’un ihbar edilen içeriğini düzenleyen 50 kişi olduğunu, bu kişilerin Türkiye, Meksika, Hindistan ve Filipinlerden gelen göçmenler olduğunu ifade etti.

21 yaşındaki Derkaoui, oDesk ekibinin dört saatlik vardiyalarla saat başına bir dolardan çalıştıklarını söylerken, işe başvurduğu zaman kendisine Facebook’la ilgili hiçbir açıklama yapılmadığını ifade etti. (msn.com)
 

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Melek Çağlar, Voice of America - 800 milyonluk “nüfusa” sahip Facebook bir süre önce halka açılacağını açıkladı. Eğer işler planlandığı gibi giderse bahar aylarının sonlarında Facebook halka arz sayesinde 5 milyar Dolar toplayacak. Her ne kadar bu işlemin adı IPO (Initial Public Offering) olsa da, halka arzın ilk aşamasında Facebook hisselerinin kurumsal ve büyük yatırımcıların “erişimine” daha yakın olması, aracı kurumların, hisseleri önce bu “hatırlı müşterilerine” sunması bekleniyor.


 


Yine de birçok sıradan Amerikalı için Facebook hisseleri hala bir yatırım alternatifi olarak görülebilir.
Peki tüm dünyadaki kullanıcıları sayesinde bugünkü değerine ulaşan Facebook’un hisselerini diğer ülkelerdeki insanlar da satın alabilir mi? Mesela, Facebakers.com sitesinin istatistiklerine göre Facebook’un Türkiye’deki kullanıcı sayısı 31 milyonu aşmış durumda. Yani Türk kullanıcıların da Facebook’un bugünkü değerine ulaşmasında epeyce bir katkısı var. Bu durumda onların da Facebook hissedarı olma hakkı yok mu?
Bu soruyu ve genelde tüm Amerikan şirketlerinin halka arz sırasında yabancılara da hisselerini satıp-satamayacağı konusunu New York’ta yatırım danışmanlığı yapan Öner Ayan’a sordum.

Ayan’a göre, bir Türk yatırımcının Facebook’un halka arzından yararlanması mümkün. Öner Ayan, “Amerika’daki halka arzları yurtdışındaki bireysel müşterilerine pazarlama yetkisi olan bir şirketle çalışılırsa Facebook hisselerini Türk yatırımcılar da alabilir,” diyor. Ayan, “Eğer yatırımcının Türkiye’de ofisi olan global aracı kurumlar Merrill Lynch, Citigroup ve benzeri şirketlerle ilişkisi varsa en kolay yol bu kurumlar üzerinden gitmek olabilir,” diye de ekliyor.

Bir diğer seçenek ise yurtdışı müşterilerine Internet üzerinden hesap açma imkanı veren Etrade, TD Ameritrade ve Charles Schwab gibi aracı kurumlar. Bu online aracı kurumlarda, “Amerika’da yerleşik olmayan bireysel müşteri hesabı” açılabiliyor ve Amerikan borsalarında işlem gören hisseler dünyanın herhangi bir yerinden alınıp-satılabiliyor. Öner Ayan, “Eğer bu online aracı kurumlar, Facebook’un halka arz konsorsiyumuna girebilirse, bunlar aracılığıyla halka arza katılmak mümkün olabilir,” diyor.

Facebook’un hisse senedi fiyatlarının ne olacağı henüz belirlenmedi. Bazı finans uzmanları Facebook’un, Google gibi yatırımcılara büyük kar getireceğini söylerken, bazıları ise bu sosyal paylaşım sitesinin arama motoru Google’un bu konudaki hızına yaklaşamayacağını iddia ediyor.

New York’taki bir diğer yatırım uzmanı Abdullah Karataş da, “Google ile kıyaslandığında, Facebook henüz rüştünü ispatlamış bir iş modeli olduğunu kanıtlamış değil. Ancak, zengin kullanıcı hazinesine ait bilgileri kullanmak Facebook’un bu sorununa çözüm olabilir” diyor.

Google, 2000’li yılların ortasında hisselerini 85 Dolar civarında bir fiyatla halka arz etmişti. Şirketin hisse senetlerinin şimdiki fiyatı ise 600 Dolar civarında. Facebook da Google gibi büyük karlılık getirebilir veya halka açıldıktan sonra %25 değer kaybeden Zynga, Groupon, LinkedIn gibi Internet şirketlerine katılabilir.
Facebook’un iyi bir yatırım aracı olup-olmayacağını yine zaman belirleyecek gibi görünüyor.

Not: Bu yazı bilgilendirme amaçlı olup, herhangi şekilde borsa işlemleri açısından tavsiye niteliği taşımamaktadır.

(Bu yazı Voice of America'dan Melek Çağlar tarafından 20 Şubat 2012 tarihinde voanews.com adresinde yayınlanmıştır. )

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

İnternetin en büyük sosyal ağı Facebook, 5 milyar dolarlık halka arza hazırlanıyor. Bu durum Facebook'un geleceği ile ilgili önemli değişikliklere mi işaret ediyor? 2004 yılındayken üniversite öğrencisi olan Mark Zuckerberg, Facebook'u kurduğunda büyük ihtimalle bu kadar büyüyeceğini kendi de tahmin edememişti. Ancak görünen o ki Facebook, dünyanın en büyük internet şirketi olma yolunda ilerliyor.


 


Şirkete yakınlığı ile bilinen kaynaklardan alınan bilgiye göre Facebook, 5 milyar dolarlık bir halka arza hazırlanıyor. Ancak söylentilere göre bu rakam 10 milyar doları da bulabilir.


Halka arz ihalesinde Morgan Stanley bankası ile birlikte çalışılacağı öğrenilirken bu ihale neticesinde Facebook'un en değerli internet şirketi olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Yatırımcıların yaptığı işlemler sonucunda 100 milyar dolar değer biçilen Facebook'un halka arzı sonrasında nelerin değişeceği ise merak konusu.

Facebook

Youtube