FIRSATLAR & TRENDLER

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Türkiye\'de cebinde ortalama 1,6 adet kredi kartı, 1,4 adet banka kartı bulunan tüketiciler, kredi kartıyla işlem başına ortalama 171 lira harcıyor. MasterCard tarafından düzenlenen, Yöntem Araştırma ve Danışmanlık Şirketince gerçekleştirilen MasterIndex araştırmasının 2011 yılı sonuçları açıklandı.


Türkiye\'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde yaptırılan araştırmaya göre, Türk halkının cebinde 1,6 adet kredi kartı, 1,4 adet banka kartı bulunuyor. Cüzdanında hem kredi kartı, hem banka kartı olan tüketicilerin oranı yüzde 36 iken, halkın yüzde 28\'inin 1 adet kredi kartı, yüzde 40\'ının ise 1 adet banka kartı bulunuyor.

Kredi kartı ve banka kartı sahiplik oranlarında kadın erkek ayırımına bakıldığında, erkekler kadınlara oranla kredi kartı ve banka kartı sahipliğinde önde yer alırken, kadınların yüzde 35\'i kredi, yüzde 43\'ü banka kartlarına sahip. Bu oran, erkeklerde kredi kartında yüzde 55\'e, banka kartında yüzde 64\'e çıkıyor.
Araştırma sonuçlarına göre, kredi kartı cüzdanlardan ağırlıklı olarak haftada 1-2 defa çıkarak ayda ortalama 8 kez kullanılıyor. Bu oran kadınlarda ayda ortalama 7\'ye düşerken, erkeklerde ayda ortalama 9 kullanıma çıkıyor.

Yaş ve ekonomik seviye arttıkça kullanım artıyor

Yaş arttıkça aylık ortalama kredi kartı kullanım oranlarının arttığı araştırmaya göre, 20\'li yaşlarda 6 olan aylık ortalama kredi kartı kullanım oranı 55 yaşını geçen kesimde aylık ortalama 10\'a çıkıyor.

Ekonomik seviye arttıkça da aylık ortalama kredi kartı kullanım oranları artarken, düşük gelir seviyesinde ayda ortalama 6 olan kredi kartı kullanım oranı, yüksek gelir seviyesinde ayda ortalama 13\'e yükseliyor.

Kredi kartı kullanım oranlarına bölgesel olarak bakıldığında Akdeniz Bölgesinde yaşayan halkın, ayda ortalama 10 adetlik kullanımla ön plana çıktığı dikkat çekiyor.

Kredi kartı kullanıcıları kredi kartlarını en çok (yüzde 36) internet üzerinden gerçekleştirdikleri alışverişlerde kullanırken, internet üzerindeki alışverişlerde kredi kartı kullanımına verilen öncelik ilk defa bu kadar yüksek oranda çıkarak ilk sıraya yerleşti.

İnternet üzerindeki alışverişlerden sonra kredi kartı en çok giyim mağazalarında (yüzde 35), akaryakıt istasyonlarında (yüzde 33), beyaz eşya/elektronik eşya mağazalarında (yüzde 32) ve süpermarketlerde (yüzde 30) kullanılıyor. Banka kartının ise daha çok cep telefonu faturaları (yüzde 6) ve tüketim faturaları ödemelerinde (yüzde 5) kullanıldığı görülüyor.

Harcamaların yüzde 43\'ü kredi kartıyla

Araştırma sonuçlarına göre, kredi kartı sahipleri işlem başına ortalama 171 lira harcarken, yüzde 31\'lik kesim kredi kartlarını 51-100 lira arası harcamalarında, yüzde 20\'si 101–250 lira arası harcamalarında, yüzde 14\'ü ise 35-50 lira arasındaki harcamalarında kullanıyor.

İşlem başı ortalama harcama tutarı ekonomik gelir seviyesi düştükçe artış gösterirken, ortalama 171 liralık işlem başı ortalama harcama tutarı düşük gelir seviyesinde ortalama 226 liraya çıkıyor. Araştırma, Türk halkının toplam harcamalarının yüzde 43\'ünü kredi kartı ile yaptığını gösteriyor.

Araştırmada kredi kartı kullanım alışkanlıklarındaki değişimin yönü sorulan kullanıcıların yüzde 67\'si, kullandığı kredi kartı sayısında geçtiğimiz yıla oranla bir değişiklik olmadığını belirtti. Üst düzey gelir grubundaki kullanıcıların ise yüzde 35\'i 2011 yılında daha çok kredi kartına sahip olduklarını, yüzde 44\'ü harcamalarının arttığını ifade etti.

Katılımcıların büyük çoğunluğu önümüzdeki 2 yıl kredi kartı harcamalarında bir değişiklik olmayacağını düşünürken, yüzde 58\'i yaptırdığı taksit sayısında değişiklik olmayacağını kaydetti.

Ortalama 302 liralık alışverişlerde takside başlanıyor

Kullanıcılara kredi kartı tercihlerinde etkili faktörler sorulduğunda sırasıyla “güven duyulan bir bankanın kartı olması”, “yıllık kart aidatının düşük olması”, “çalışılan bankanın kredi kartı olması” yanıtları gelirken, kredi kartı olanaklarında indirim, taksit ve para puan kazanma önem sırasında ilk üç sırayı aldı. Taksitlendirme alışkanlığının alışverişin tutarına göre şekillendiğini belirten kredi kartı kullanıcılarının çoğunluğu, ortalama 302 liralık alışverişlerde taksitlendirmeye başlıyor.

Araştırmada, kredi kartları yanlarında olmadığında ne hissettikleri sorulan katılımcıların yüzde 47\'si kendilerini kısıtlanmış ve güvensiz hissettiklerini belirtirken, kredi kartı geçmeyen mağazalardaki tutumda yüzde 62\'lik kesim beğendikleri ürünü satın almaktan vazgeçebilecekleri yönünde yaklaşım sergiliyor. Araştırmada, kredi kartlarının günlük olarak kullanılan hangi eşyaya entegre edilmesini tercih ettikleri sorulan tüketicilerin yüzde 66\'sı cep telefonu yanıtını verdi. AA

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Coca-Cola Dünya Başkanı Muhtar Kent, Türkiye\'nin son 24 ayda çok başarılı bir dönem geçirdiğini belirterek "Türkiye, istihdam ve büyümede dünyanın en önemli yıldızlarından biriydi. Biraz yavaşlayacağını öngörüyorum ama yine de gelişmekte olan büyük ekonomileri ele aldığımızda Türkiye parlak yıldızlardan biri olacak. Geçmiş 12 aylık dönemdeki gibi yüksek büyüme olmayacak ama Avrupa kıtasındaki ekonomilere göre Türkiye çok daha parlak ve dinamik perspektif arz edecek" diye konuştu. Kent, bu yıl Davos\'ta önümüzdeki döneme yönelik yeni modelin ilk tohumlarının atılacağını belirterek "ABD\'de tünelin ucunda ışık belirtileri var. Avrupa\'da tam tersi daha büyük belirsizlikler var. Avrupa\'yı daha zor bir dönem bekliyor" dedi.

Facebook

Youtube