Türk Diplomasisi ve Diasporası Canlandı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Birleşmis Milletler oylamasındaki ‘Hayır’ oyundan sonra Türk Amerikan ilişkileri kırık dökük giderken durgun geçtiğimiz günlerde Büyükelçi Namık Tan Washington’daki düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) Türkiye Projesi tarafından düzenlenen "Değişen Dünyada Türk-Amerikan İlişkileri" başlıklı konferansta konuştu. Büyükelçi Tan, Türkiye ve ABD arasındaki görüş farklılıklarının geçici olduğunu, bunların iki ülke arasındaki ittifakın temellerine gölge düşürmediğini belirterek, "Yöntem ve yaklaşımlardaki farklılıkların, bu değerli ilişkiyi gölgede bırakmasına izin verilmemeli" dedi. 

Bu söylediği uzun zamandır Ankara’da resmi olarak kimseden duymadığımız sadece dış politika ile ilgili uzmanların tartıştığı gibi Türk Amerikan ilişkilerin gerildiğidir. Söylediklerini başka türlü anlamak hata olur.

Şubat 2010’den beri Sözde Ermeni Soykırım oylaması, Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara Feribot Olayı ve İran’a karşı yaptırım isteyen Birleşmis Milletler oylaması gibi iki ülke ilişkilerini geren ve Washington’daki diplomatlara nefes aldırmayan bu üç olay gündemi doldurdu. Bu olaylarla yüksek seviyede bakanlar ve diplomatlar tarafından resmi olarak ilgilenirken Türk diasporası da harekete geçti.

Kasım ayında yapılacak yerel seçimlerde üç Türk Amerikan vatandaşı da seçilebilmek için yarışacak. Osman Bengür Maryland Genel Meclis delegeliği için, Yunus Aksoy California'nın Irvine şehri Belediye Meclis üyeliği için, Ceyhun Karahan da Houston'da Harris Kazası Ceza Mahkemesi savcısı olabilmek için adaylıklarını koydular. Üç adayın da seçim döneminde seçilebilmek için Türk diyasporasının  desteğine ihtiyacı olacak.

Bu arada iş adamı Yalçın Ayaşlı desteği ile kurulan ve Türk diasporasına hayat veren ABD Türk Koalisyonu Siyasi Eylem Komitesi (Turkish Coalition USA Political Action Committee - TC-USA PAC), tarafından geçtiğimiz Nisan ayında  "10,000 Türk" adlı bir kampanya başlatıldı. Türk-Amerikan toplumunun siyasi etkinliğini artırmayı ve Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni bir dönem başlatmayı hedefleyen kampanya, 29 Ekim 2010 tarihine kadar, Türk ve Türk dostu Amerikalılardan oluşan 10,000 kişilik bir topluluk oluşturmayı  planlıyor. Şu ana kadar "10,000 Türk" kampanyasına bağışta bulunan kişi sayısı 3 Ağustos 2010 itibariyle 306. Sayı henüz az gibi görünse de, gelecekte Türk Amerikan toplumu büyük fayda sağlayacak bir projenin tohumları atılmış oldu.

Mayıs 2010’da Willard Otel’de yapılan Turkic American Federasyonu galası da diasporanin en önemli aktivitelerinden biriydi.  7 American Senato ve 53 kongre üyesinin katıldığı gala şimdiye kadar Amerikalı politikacıların en çok ilgi gösterdiği Turk Amerikan toplantısıydı.  

Yıllardır Türk diasporası yüksek seviyede siyasi oyun oynayamamanın sıkıntılarını yaşadı. Genelde bu diasporanin kontaklarının zayıf olması veya olanların da oyuna katılmaması yüzünden oldu. Washington'un en gözde restoranlarından birini işleten işadamı Sahir Erozan 1997-2000 yıllarında diasporanın bu siyasi oyuna katılımını en iyi şekilde Türk Amerikan toplumuna gösterdi. Erozan, bu dönemde siyasilere yaptığı bağışlar ve Bill Clinton'a yakınlığı ile tanınmıştı.

Geçen 10 senede bu oyunu Türk diasporasından  en yüksek seviyede Mehmet Çelebi oynamış ve 2006 ABD Başkanlık seçimlerinde bugünün Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile çalışmış ve seçilme durumunda kendine yüksek seviyede bir yer edinme pozisyonuna gelmişti. Çelebi  kampanya sırasında Türk karşıtı güçler tarafından manevi olarak yapılan saldırıları, kendine ve ailesine verdiği hissi hasarı ve duyduğu rahatsızlığı geçenlerde TurkishNY adlı web haber portalına verdiği mulakat ile dile getirdi. 

Sıkıntıları olsa da bu oyunun parçasıdır ve her Türk Amerikan vatandaşının bir şekilde katılması gereken bir oyundur. Bu arada diplomasi olarakta Büyükelçi Tan Washington’daki eski dostları ile ilişkilerin düzelmesi için oynanan oyunda şu ana kadar atılamamış olan adımlari attı ve ciddi lobi girişimlerini başlattı.

Hem siyasi hem de medya tarafında yaptığı girişimler yıllardır Türk diplomasisinin yapamadığı yüksek seviyede girişimlerdir. ABD siyasi sisteminin, diplomasisinin ve medyanın etkili isimleri ile Washingtonun'un tarihi en zengin binalarından biri olan evinde görüşerek ilişkilerin düzelmesine katkıda bulunacak yolları açtı. Oyun hem diplomatlar hem de diaspora tarafından bu seviyede oynandığı sürece başarı şansı vardır. Az bir katılımla oynanan oyunun başarıya ulaşma şansı yoktur.

Facebook

Youtube