Amerika Birleşik Devletleri’nde yatırım amaçlı emlak nasıl alabilirim? *

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

ABD’de gayrımenkule yatırım yapmak isteyenler başlıca şu opsiyonlara sahiptir.

  • Apartman binaları (5 veya daha fazla üniteye sahip binalar.)
  • Karışık kullanımlı binalar (alt katı dükkan, üzeri oturuma müsait apartmanlar.)
  • Ofis binaları.
  • Alışveriş merkezleri (Büyük veya küçük ölçekli yatırım gerektirir)
  • Otel ve motel benzeri yatırımlar.
  • Finansmanla alınabilecek bir ya da maksimum dört bağımsız uniteli konutlar.

ABD’de beş veya daha fazla üniteye sahip evler ticari kredilerle satılıyor. “Family house” ya da “condomium” olarak satışa sunulan konutlar ise bireysel mesken kredileri ile satılıyor. Emlak uzmanları, yatırımcılara en az beş ya da daha fazla üniteye sahip apartman binalarına yatırım yapmalarını tavsiye ediyorlar. Nedeni ise bu binaların kağıt üzerinde gelir gideri yüzde 90 oranında ispatlanabiliyor. Yatırımcının yanılmasına imkan bırakmayacak şekilde, her şey kağıt üzerinde belli. Ne kadar vergi verir, onarıma ne kadar harcar, ne kadar kira geliri olur, hepsi kağıt üzerinde ispatlanır durumda olması. Binaların “Cap Rate” diye tabir edilen - eğer gayrımenkulu nakit parayla alsaydınız, bir yılda size getirisi ne olurdu- değerlerle satışa çıkarıldığını ve her eyaletin, her semtinde bu Cap Rate’lerin değişebilyor. New Jersey’de bu oran yüzde %7-%9, New York’ta ise yüzde %5-%7 arasında değişiyor.

Yapılan yatırımı 10-15 senede geri ödeyen binalardan bulmak ve belli bir oranda ön ödeme ile finansman kullanmak sureti ile bu binaları satın alma ve geliri ile finansman giderlerini karşılamak, özellikle kriz sürecinde bile çok kullanılan bir yöntem. En az beş, ideali 10 yıllık yatırım için uygun olan apartman binalarından, New York ve New Jersey’nin kuzeyinde rastlamak mümkün. Bu binaların içindeki ünitelere ayrı ayrı tapu da çıkartılabiliyor. 

Condominium denilen ve Türkiye’deki kat mülkiyetine benzeyen mulkiyet türünde, dairelere bağımsız tapu çıkartabilmek için, binanın en az 3 ailenin yaşayabileceği bir bina olması şartı aranıyor.

Facebook

Youtube