Eyaletin şehirden farkı nedir?

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
ABD’ye ilk kez gelen pek çok kişinin karıştırdığı kavram eyalet ile şehir arasındaki farktır. Bir kaç örnekle açıklayalım. New York ABD’nin bir eyaleti, New York City ise New York eyaletinin şehirlerinden biri.

Miami, Florida eyaletinin bir şehri. Los Angeles da California eyaletinin. Yani Marmara Bölgesi’ni bir eyalet olarak düşünürseniz İstanbul’un Marmara eyaletinin bir şehri olması gibi.

Tabii bir de county denen bir terim var. County, şehirleri ve kasabaları sınırları içinde barındıran bölge olarak açıklayabileceğimiz coğrafi bir terim. Kökeni Avrupa olan county’nin sözlük anlamı kontun yönetimi altındaki topraklar olarak geçiyor. Türkiye’deki coğrafi yapılanmayı dikkate aldığımızda ilçe olarak adlandırabiliriz. Marmara Bölgesi’ni bir eyalet varsayarsak, Kadıköy’ü bir county olarak değerlendirebiliriz.

Borough olarak geçen yerler ise köyden daha büyük olarak kabul edilen kasabalar için kullanılmakta. New York City beş farklı borough’a ayrılmakta ve muhtemelen bunlar en çok duyduğunu yerleşim birimleri. Brooklyn, Bronx, Staten Island, Manhattan ve Queens. Onu da Türkiye’de bir örnekle kıyaslamak gerekirse Beşiktaş’a bağlı Ortaköy, 1. Levend, Zincirlikuyu gibi yerleşim yerlerini borough olarak adlandırabiliriz.

Facebook

Youtube