Türkler'den Kaliforniya'ya $17 Milyar Katkı

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Işıl Öz-San Diego* - Kaliforniya'da yaşayan Dr. Ertan Elmaağaçlı 3,5 yıllık DBA eğitimini “Amerika'da Kaliforniya eyaletinde yaşayan Türk topluluğu ve ekonomiye olan katkıları” konulu doktora tezi ile tamamladı. Bu araştırma Kaliforniya Türk topluluğunu hem daha iyi tanıtmayı hem de bu topluluğun Kaliforniya’ya ekonomik katkısını göstermeyi amaçlıyor. 281 sayfalık, geniş bilgi içeren bu kitap, sadece anket soruları ve cevaplarından oluşmuyor, istatistik yöntemlerle bilgi veriyor. Dr. Elmaağaçlı ile araştırması üzerine konuştuk…

Ankete kaç kişi katıldı ve bu sayı genel bilgi edinmemiz açısından yeterli mi?
158 kişi ankete katıldı. Ankette çok çeşitli, birbirini tamamlayan sorular vardı.Sorular birkaç sefer soruldu. Ankete katılan kişinin fark etmeyeceği yöntemlerle aynı soruyu farklı şekilde soruyorsunuz biz buna “kontrol soruları” diyoruz ve de cevabın doğruluğunu tespit edebiliyorsunuz. Türkçe ve İngilizce hazırladığım kontrol soruları ile yanlış bilgilerin önüne geçmeye çalıştım. Kuzey ve Güney Kaliforniya’daki derneklerimiz sağolsunlar baya yardımcı oldular. Türk forumlarına katildim, mümkün olduğunca çok yerden, kişiye ulaşmaya çalıştım.

Kitap kaç bölümden oluşuyor?
Kitap üç sunuştan oluşuyor. Birinci bölümde Kaliforniya’daki göçmenlerin genel tanımını yapmaya çalıştım. Eğitimlerini, buraya gelme sebeplerini, neden Kaliforniya, ne zaman gelmişler, kaçıncı kuşaklar gibi soruların cevaplarını , cinsiyetleri, iş sahibi olup olmadıklarını, gelme sebeplerini araştirip, yazdim. İkinci bölümde Türklerin Kaliforniya ekonomisine katkıları sunuluyor. Üçüncü bölümde yeni bir şema oluşturdum ve bu semada Kaliforniya’daki Türk göçmenlerinin eğitim düzeyleri ve de buraya adaptasyon becerilerine göre olasılıklar geliştirdim.

Birinci bölüm sonucunda edindiğiniz bilgileri kısaca bizimle paylaşabilir misiniz?
Tabii ki, 1880 ve 1920 yılları arasında Türk göçmenler Osmanlı İmparatorluğunun ekonomik durumu kötü olduğu için bu tarafa doğru kaçmışlar. Araştırmalarım sonrası 1940’li yıllarda az sayıda göçmenin bu tarafı tercih ettiğini gördüm. 1960’dan sonra rakamlar yükseliyor. Kaliforniya’dakiler kendi istekleri ile gelen göçmen nüfusundan oluşuyor. Önceki yıllara oranla daha bilgili, eğitimli kişiler tek tek kendi istekleri ile bu tarafa gelmişler. Bireysel göç var.

Türkler’in %51’i okumak, %18’i iş bulmak, çalışmak için, % 14’u evlenip, %6’si merak ettikleri için gelmişler. %57’si direk Kaliforniya’da %53’u başka eyaletlerde yaşadıktan sonra Kaliforniya’yi seçmiş. %60’i 16 yıldan az süredir yaşıyor Amerika’da ama %81’i Amerikan vatandaşlığına geçmiş veya green card sahibi. Kaliforniya ‘nin genel nüfusunun %54’ü ev sahibi iken Türk toplumunun %60’i ev sahibi. %70’i hiç problem görmemişler. %40’i iş sahibi. %92’si üniversite mezunu. %66’unun master veya daha da yüksek eğitimi var.

Kitapta Türk göçmenlerin, yaşı, ne zaman, nereden Amerika’ya geldikleri, meslekleri, şu anki iş konumları, vize statüleri, kaçıncı kuşak olarak burada bulundukları, hatta kiracı mı ev sahibi mı oldukları, vize alma konusunda zorluk çekip çekmedikleri gibi detayların cevaplarını aradım. Ayrıca Kaliforniya’daki Türkler’in hangi şehirlere dağıldığının da cevabı var.

Araştırma sonucunuza göre Kaliforniya’daki Türkler’in ekonomiye katkıları ne kadar?
Toplam katkıları $17,899,992,142. Bu demek oluyorki Kaliforniya ekonomisinin 0,89%’u. Bir bakıma yüzde bir bile olmayan bu rakam az görülebilir ama gerçek bu değil. Kaliforniya bir ülke olsa bu rakamın ne kadar yüksek olduğunu görebiliriz. Şema’da da gösterdim. Kaliforniya’ya Türk göçmenlerin ekonomik katkıları ciddiye alınacak bir rakamda.

Geçmişten bugüne Kaliforniya’da yaşayan Türkler her kuşakta da ekonomiye aynı oranda mı katkı sağlamışlar?
Birinci kuşak 1980‘den önce, ikinci kuşak 1980 ile 1990 arasında, üçüncü kuşak 1990’dan 2000’e kadar, dördüncü kuşak ise 2000’den sonra gelenlerden oluşuyor. İlk kuşak baya yüksek eğitimli, toplam katkıları dört milyar dolar. İkinci kuşak daha fazla adapte etmiş kendisini ama eğitim ilk kuşak kadar iyi değil. 3,1 milyar dolar. Üçüncü kuşak en büyük kuşak 6,2 milyar dolar katkı var. Eğitim adaptasyon iyi derecede. Dördüncü ve de son kuşak ise en yüksek eğitim almış, adaptasyon az, Amerika’da yeni oldukları için. 4,6 milyar dolar toplam katkıları var. Bütün kuşaklardan en fazla iş sahibi olanlar birinci ve ikinci kuşaklarda mevcut. Tecrübe sayesinde. Genele baktığımızda Kaliforniya’da yaşayan Türkler yüksek eğitimli ve de adaptasyon problemi yaşamayan bir topluluktan oluşuyor.

Yıllar ile orantılı değişen başka önemli diyebileceğimiz bir farklılık var mı?
Evet var, kadınların Kaliforniya’ya göç etme sayısı çoğalıyor. Eğitim düzeyinin yükselmesi ile doğru orantıda son kuşakta kadınlar Amerika’da yaşamayı özellikle erkeklerden daha çok tercih eder olmuşlar.

Peki, Kaliforniya’daki Türk göçmenlerinin eğitim düzeyleri ve de buraya adaptasyon becerileri nasıl?
“Göçmen Adaptasyon Matrix” şemasında Kaliforniya’daki Türk göçmenler iyi eğitim ve de iyi adaptasyon bölümünde yer alıyorlar. İş sahibi olmak isteyen, iyi eğitimli, donanımlı göçmen nüfusuna hakimiz. İnanıyorum ki bu şema başka araştırmaların önünü açacaktır.

Anket sonucunda görüyoruz ki buradaki Türk göçmenler kesinlikle karamsar değiller. Önlerine çıkan engelleri bir bir aşacaklarını düşünüyorlar. Sadece %20’si yaşadıkları zorluklardan oturu yılmış. 11 Eylül sonrası vize problemi olsa bile Türkler pes etmemiş.

Bu çalışması ile Türk toplumunun bir nevi sesini duyurmaya çalışan Dr. Elmaağaçlı, Kaliforniya’ya ekonomik katkılarımızın ispatlandığını belirtiyor. “Birey olarak Türkiye’yi temsil ettiğimizi düşünürsek Türk devletimiz için de bunu görmek önemli, İlhan Kaya New York’taki Türk göçmenleri üzerine bir çalışma yapmıştı. Onun araştırmasından sonra bir ilk, bu kitap. Amerika işverenler için bu bilgiler önemli, istatistiki olarak belirttiğim müthiş bir işgücü potansiyelimiz olduğu kesin” diyor.

Aslen Kayseri’li olan, 1972’de Almanya’nın Siegen şehirinde doğan ve ilk, orta, lise öğrenimini orada tamamlayan Dr. Elmaağaçlı, Şubat 2003’te ABD’ye gelmiş. Önce “Bachelor of Science in Management” (2003), sonra “Master of Business Administration” (2004) yapmış ve aynı yıl doktorasına başlamış. Bu yıl San Diego’da, Califonia School of International Management’ta (CSIM) doktorasını bitirmis.

Dr. Elmaağaçlı, uluslararası çalışan bir firmadan işletme müdürlüğü teklifi aldığını, Almanya’ya geri döneceğini belirtiyor. “Edindiğim bilgieri mümkün olduğunca fazla insana ulaştırmaya çalışacağım, Amerika başta olmak üzere Türkiye, Almanya ve İgiltere’de kitabımı yayımlamak istiyorum. Bu bir başlangıç, birçok genç arkadaş bu konuda araştırma yapmak isterlerse kitabim sayesinde karşılaştırma yapma şansı yakalayacaklardır umuyorum” diyor.

* Bu haber Turkish Journal, www.turkishjournal.com izni ile kullanılmıştır



Facebook

Youtube