İbrahim Kalın: Darbe Lideri Hesap Vermeli

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Ibrahim KalinCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın New York Times gazetesi için bir makale kaleme aldı. ABD’nin en popüler gazetesi için Türkiye’deki darbe girişimi sürecini özetleyen Kalın, Amerikan yönetiminin mevcut anlaşmalar doğrultusunda darbe girişiminin liderini Türkiye’ye iade etmesi gerektiğini vurguladı. "Darbe lideri hesap vermeli" başlıklı makalesinde 15 Temmuz gecesi İstanbul ve Ankara'da yaşananları anlatan Kalın, uçak ve helikopterlerden atılan bombalar, tankların insanların üzerlerinden geçmesi ve keskin nişancıların saldırıları sonucu 240'tan fazla sivil veya polisin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Kalın ayrıca TRT spikerine silah zoruyla artık kendilerinin yönetimi ele aldığını duyuran grubun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve ailesini tatil yaptığı otelde öldürme girşiminde bulunduklarını da anlattı.


SORUMLULARIN ADALETE TESLİM EDİLMESİ İÇİN OHAL İLAN EDİLDİ
Kalın, girişimin başarısızlıkla neticelenmesinin ardından hükümetin, sivil ve askeri liderlerin önerileriyle, darbe teşebbüsünün arkasındaki sorumluların adalet önüne çıkarılması için 3 aylık olağanüstü hal ilan ettiğini belirterek, bugüne kadar da çok sayıda ordu ve yargıdaki kişinin darbeyle bağlantıları nedeniyle tutuklandığını ve açığa alındığını bildirdi. Kalın OHAL'ın amacı ilgili olarak şunları yazdı: "Terör saldırılarına tepki olarak Fransa ve Belçika gibi ülkeler tarafından kabul edilen bu önlem yasama sürecini hızlandırmak ve yetkililerin [bu girişimin] sorumlularını adalet önüne çıkarmaları için ihtiyaç duydukları yasal araçları sağlamayı amaçlamaktadır."

HÜKÜMETİ DAHA GÜÇLÜ VE ŞEFFAF YAPAR
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın yaveri Levent Türkkan örneğini veren Kalın, Türkkan'ın tutuklandıktan sonra verdiği ifade de FETÖ mensubu olduğunu itiraf ettiğini, ayrıca FETÖ mensubu amirlerinden emir alarak hareket ettiğini belirttiğini yazdı. Türkkan ayrıca Genelkurmay Başkanı Akar'ı Fethullah Gülen ile konuşmaya zorladıklarını da itiraf etmişti. "Onların görevlerinden uzaklaştırılması, Türk hükümetini daha güçlü ve şeffaf yapıyor." ifadesini kullanan Kalın, darbe girişiminin oyun olduğu iddialarına da tepki gösterdi.

DARBE TİYATRO İSE 11 EYLÜL DE TİYATRO
Darbenin tiyatro olma iddiasını 11 Eylül'de ABD'nin kendisini vurma ihtimali ile kıyasalayan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü makalesinde şu satırlara yer verdi: "Darbe teşebbüsünün bir tiyatro olduğunu savunmak, 11 Eylül saldırılarının ABD tarafından yapıldığı iddiası kadar gülünç. Darbe planlayıcılarının ifadeleri ve kendilerinden elde edilen deliller, darbe girişiminin lideri olarak Fetullah Gülen'i işaret ediyor."

EĞİTİMCİ DEĞİL MANİPÜLATÖRLER
Kalın makalesinde Gülen taraftarlarını tanımlarken "endilerini barış yanlısı eğitimciler olarak tanıtan" ve "1980'lerden beri faaliyet gösteren bu dini örgüt" ifadelerine yer verirken, grubun aslında her zaman karanlık bir tarafı da olduğuna dikkat çekti. "Gülenistler, Türk adalet sistemine ve güvenlik güçlerine gizlice sızarak sistemi kendi çıkarları için manipüle etti. Onlar ayrıca kendilerine karşı çıkanları karalamak için asılsız deliller üretti, yasa dışı dinleme faaliyetlerine girişti ve hükümetin belgelerini sızdırdı." Kalın ayrıca Amerika genelinde de şirketleri ve charter okulları bulunan grubun, daha önce finansal dolandırıcılık ve göç ihlalleri ile de suçlandığını anımsattı.

ABD GÜLEN'İ İADE ETMELİ
Kalın, ABD'nin FETÖ elebaşı Gülen'i iade etmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "ABD, mevcut olan anlaşmamız çerçevesinde Türk vatandaşı olan Fetullah Gülen'i Türkiye'ye iade etmelidir. Türkiye zaten birçok yasal belgeyi ABD'li yetkililere verdi ve daha fazla doküman toplandıkça da gönderecek. ABD, bu adamın ABD yasalarını sömürerek, Türkiye'de adil ve yasalara uygun bir şekilde hesap vermekten kaçmasına müsaade etmemeli."

Facebook

Youtube