Bir Gladio Projesi: THE GULEN

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Serkan KocYönetmen Serkan Koç, Pensilvanya merkezli paralel yapının korkulu rüyası oldu. Gülen’in gerçek yüzünü anlatan belgeseli yayınlatmamak için baskı kuran paralel yapı Amerikalı yönetmen Terry Spencer Hesser’e düzmece bir senaryoyla film çektirdi. Yönetmen Serkan Koç’un 2 yılı aşkın bir sürede hazırladığı “Bir Gladio Projesi: The Gulen” isimli kitap ve belgeselin, Gülen’in yaşadığı ABD – Pensilvanya’daki Saylorsburg Kasabası’ndaki gösterimi öncesi paralel yapı  Emmy ödüllü Amerikalı yönetmen Terry Spencer Hesser’e ‘Love Is a Verb’ (Aşk Bir Eylemdir) adlı film çektirerek Koç’un gösteriminin yapılacağı sinema salonunu baskı altına aldı. AKŞAM’a konuşan Koç, Türkiye'de filmin yayınlanmaması için paralel yapının yargıdaki boşluklarla oyalama taktiği yaptığını belirtti.

 

7 ŞUBAT’TA VİZYONA GİRECEK
“Amerikalılara, Gülen’in gerçek yüzünü göstermeye çalışıyoruz” diyerek filminin amacını açıklayan yönetmen Serkan Koç, 7 Şubat’ta Saylorsburg’da, 8 Şubat’ta New York – Manhattan’da ve 15 Şubat’ta Washington D.C.’de yapılacak gösterimleri için de “Buralarda da harekete geçeceklerini düşünüyorum hatta gelip filmi izleyip bizleri soru yağmuruna tutacaklardır ancak ben medeni bir şekilde tüm sorularına cevap vereceğim” şeklinde konuşarak paralel baskıları tanımadığını söyledi.

TÜRKİYE’DE BASKI KURDULAR
Serkan Koç iki yıl önce Fethullah Gülen ve paralel yapının örgütlenmesi ve faaliyetlerini anlatan “Bir Gladio Projesi: The Gulen” adlı belgeselinin çekimine başladı. Belgesel film çalışması 2 yılı aşkın zaman aldı ve sonunda filmin gösterime girebilmesi için 22 Ekim 2014 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Telif Hakları ve Sinema Müdürlüğü’ne bandrol başvurusunda bulunuldu. Ancak harekete geçen paralel yapının avukatları dava açarak belgeselde hakaret olduğunu, Gülen’in ismi geçtiği için telif hakları olduğunu ve dolayısıyla izin alınması gerektiği gibi gerekçelerle bandrol süresini uzattı.

PENSİLVANYA'DA SALONU BASTILAR
Yönetmen Koç da bunun üstüne belgeselin ilk gösterimlerini Gülen’in yaşadığı ABD – Pensilvanya’daki Saylorsburg Kasabası’nda yapmaya karar verdi ve geçtiğimiz yıl aralık ayında ABD’deki çekimleri tamamlayarak kasabadaki bir sinema salonuyla anlaştı. Paralel yapı burada da boş durmadı ve birkaç gün önce salonu basıp sahibine filmin gösterilmemesi karşılığında para teklif ederek zararlarının da ödeneceğini vaat ettiler. Ayrıca Amerikalı yönetmen Terry Spencer Hesser’e çektirdikleri ‘Love Is a Verb’ (Aşk Bir Eylemdir) adlı kendi filmlerinin gösterilmesi için baskı yaptılar ancak salon sahibi sadece kendi filmlerini gösterebileceklerini söyleyip diğer taleplerini reddetti.

GÖSTERİME SOKTULAR 
Paralel yapı kendi filminin ilk gösterimini dün gerçekleştirirken Serkan Koç’un filmi ise 7 Şubat’ta gösterime girecek. Film aynı zamanda 8 Şubat’ta New York Manhattan’da ücretsiz gösterime girecek. 2003 yılında Fethullah Gülen hakkında kitap yazan John Esposito ABD'deki Georgetown Üni-versitesi'nde İslami araştırma profesörü olarak görev yapıyor. Daha önce Zaman Gazetesi’ne konuşan Esposito, objektif davranmak için Gülen ile hiç tanışmadığını belirtti. Röportajda evinin Gülen'in evine yakın olduğunu söyleyen Esposito, "Ziyaretine gidebilirdim; ama çevremin Gülen'in dostu olduğumu düşünüp objektifliğimden kuşku etmelerinden çekindim" dedi.

Terry Spencer Hesser kimdir?
Terry Spencer Hesser oyun yazarı, ödüllü senarist, 3 Emmy ödülü aldı. Audrey Hepburn, Oprah Winfrey, R. Kelly ve gibi çeşitli insanlar ile çalıştı.

Facebook

Youtube