Washington Post'un Yeni Sahibiyle Parça Başı Haber/Röportaj Satış Dönemi mi Başlıyor?

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Cemil Özyurt - Amerikan Başkanı Barack Obama, 31 Temmuz'da Amazon Kindle Singles'ta yayınlanmak üzere David Blum'a röportaj verdiğinde, klasik medya organlarında için bunun bir devrim olduğunun farkına varanların sayısı hiçte az değildi. Amerika'nın Başkanı ilk kez sadece online ortamda ve download edilerek okunabilecek bir medya ortamına röportaj veriyordu.  Röportajında söylediği, ''Eskiden gazetecilikten para kazanmak istediğinizde, kasabanızdaki yerel gazetenize gidip çalışabilir ve geçiminizi sağlardınız. Bugün gazetecilikte yaşananların aynısı üretim yapan fabrikalarda, perakende zincirlerinde yaşanıyor. Farkına varmalıyız ki artık eski günler geri gelmeyecek. Globalizasyonu ve teknolojiyi görmemezlikten gelmemize imkan yok. Eğer durum buysa, yeni teknolojilere, yeni endüstrilere hazırlanmalıyız,'' sözleri dikkat çekiciydi.

Amazon Kindle Singles, ilk röportajını İsrall Devlet Başkanı Simon Peres'le Obama'dan bir hafta önce yayınladı ve röportajı ancak 0.99 cent ödeyenler okuyabildi. Obama'nın röportajını donwload etmek ise ücretsiz.
 
Aradan 5 gün geçti ve 5 Ağustos'ta Amazon'un sahibi Jeffrey Bezos'un Amerika'nın en saygın gazetelerinden Washington Post'u kişisel servetinden ayırdığı 250 milyon dolar nakit paraya satın alındığı duyuruldu.  Gazete 31 Mart 2013 itibariyle tirajı hafta içi 474,767, hafta sonu 838,014 olarak gerçekleşmişti.

Washington Post'un yönetim kurulu başkanı ve CEO'su Donald E. Graham ve yeğeni Katharine Weymouth satış kararını açıkladığında, pek çok eski çalışan göz yaşlarını tutamadı.

1877 yılında kurulan ve 1933 yılında Eugene Meyer tarafından 825 bin dolara icradan satın alınan Washington Post, daha sonra Meyer'in damadı Philip L. Graham tarafından yönetildi. 80 yıldır Graham Ailesi'nin kontrolünde olan ve son altı yılda cirosu yüzde 44 düşen Washington Post'un 2000 çalışanından kimse şimdilik işten çıkarılmayacak.

30 yaşında evinin garajında 300 bin dolar sermaye ile kurduğu Amazon sayesinde 25 milyar dolar serveti ile Amerika'nın en zengin 11. ismi olan Jeffrey Bezos, Post ile birlikte gruba ait Express, Gazette Newspapers ve Southern Maryland Newspapers, The Fairfax County Times, El Tiempo Latino ve Springfield'taki Robinson Terminal üretim tesislerini satın aldı.

Son 20 yılda aile şirketleri tarafından yönetilen pek çok gazete Washington Post'un akıbetine uğradı. Los Angeles Times'ın sahibi Chandlers Ailesi, Minneapolis Star Tribune'nin sahibi Cowler Ailesi, San Diego Union-Tibune'un sahibi Copleys Ailesi, Wall Street Journal'in sahibi Bancrofts Ailesi uzun yıllardır yönettikleri gazeteleri holdinglere satmak zorunda kaldılar. Kuruluşundan beri sahipleri tarafından idare edilen büyük gazetelerden geriye sadece New York Times kaldı.

Sulzberger Ailesi'nin kontrol ettiği New York Times, 1993 yılında Boston Globe gazetesini 1.1 milyar dolara Taylor Ailesi'nden almış, geçtiğimiz hafta da gazeteyi 70 milyon dolara Boston Red Sox beyzbol takımını sahibi John W. Henry'e sattığını duyurmuştu.

JEFF, WASHINGTON POST'A NEDEN 250 MİLYON DOLAR ÖDEDİ?
1993 yılında 1.1 milyar eden Boston Global bugün 70 milyon dolara satılıyorsa, Jeffrey Bezos neden 250 milyon dolar ödeyip Post'u satın aldı? 20 yıl sonra 5 milyon dolara satmak için mi?

Bu el değiştirme yeni gazetecilik türünün bir milad noktası olabilir. Amazon Kindle Singles, kendi gazetecilerine röportaj yaptırıp online ortamda download edilerek satışına imkan tanıyan ilk örneklerden.

Washington Post'un politikadaki derin tecrübe ve birikimini, özel röportajları Kindle ortamında satışına imkan tanıyacak bir yapı hiçte fena bir fikir sayılmaz. Simon Perez'la yapılan özel röportaja kaç kişi 0.99 cent ödeyip okudu bilinmez ama yakın gelecekte gazetelerin içeriklerine ücretsiz bir şekilde erişim ve farklı sitelerde kullanım günümüzdeki kadar kolay olmayacağı kesin.

Washington Post gibi haber ağı ve muhabir kadrosu güçlü olan medya organlarında, kimsede bulunmayan özel bir röportajı, haberi, belki bundan sonra internet sitelerinden ücretsiz okuma imkanı olmayacak. Dijital abonelik ile istediği verimi alamayan online haber siteleri, ilgi duyulacak haberleri iTunes'ta şarkı satar gibi satmaya başlayacak. Bunun öncülüğünü de büyük bir ihtimalle Jeffrey Bezos yapacak. Bu yöntem gazetecilerin bir medya kurumunda maaşlı çalışma zorunluluğunu da ortadan kaldırabilir. Yazdığı köşe yazısı için veya özel röportaj için çok cüzzi bir ücret alarak pekala aylık giderlerini karşılayabilir. Eğer kalemi sağlam ve saygın bir isimse, gazetelerden kazandığından daha fazlasını kazanması mümkün.

Para kazanmanın her geçen gün zorlaştığı, 79 yıllık Newsweek gibi bir döneme damgasını vurmuş bir derginin bile tamamen dijitale döndüğü, abone sayılarının ve reklam gelirlerinin yerlerde süründüğü; sadece tabletlerde abone satışı üzerine yaklaşık 2 yıl önce yayına başlayan News Corp'a ait The Daily'nin çalışanlarının üçte birini işten çıkardığı bir ortamda, yayıncılar para kazanacak yeni bir yol bulmazsa, Boston Globe'un başına gelenleri yaşamaları muhtemel. 

Türkiye henüz bu tür yenilikleri yaşamaya hazır değil gibi görünse de, yakın bir gelecekte dijital dünyanın sadece internete içerik girmek olmadığı kavranacaktır. Medya kuruluşları sadece kar etmek değil varlıklarını sürdürebilmek için bu tekonolojik dönüşümü sağlamak ve bu yapıdan bir şekilde para kazanmanın da yolunu bulmak zorunda. Resim galerilerine konulan çıplak mankenlere alınan tıklarla hit sayısını arttırma, banner yayını ile maaş ödemeye çalışma dönemi yakında sona erecek. Değeri 20 yılda 15 kat eriyerek 70 milyon dolara inen Boston Globe'un başına gelenleri Hürriyet, Sabah, Milliyet, Habertürk gibi ana akım gazetelerde görmemiz çok uzak ihtimal değil!

6 Ağustos 2013 - New York
Twitter'dan takip etmek için @cmlzyrt

Facebook

Youtube