19 Yaşında Cevher Tsarnayev'in İdam Cezası İle Karşı Karşıya

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Boston’u vuran Çeçen terör zanlılarından ağabey Tamerlan Tsarnayev’in çatışmada öldürülmesinin ardından kardeşi Cevher de ağır yaralı ele geçirildi. Watertown semtindeki bir teknenin içine saklanan Cevher Tsarnayev, 26 saat süren insan avının ardından kıskıvrak ele geçirildi.Bostonlular, “ABD, ABD, ABD” sevinç sloganlarıyla güvenlik mensuplarına alkış tuttu. 19 yaşındaki Cevher’e işbirlikçisi olabilir diye ‘avukat ve susma hakkı’ tanınmadı. ABD vatandaşı olan zanlının ‘düşman savaşçı’ ilan edilmesi baskısı var. Duruma göre Çeçen zanlı, idam ya da müebbet hapis talebiyle yargılanacak.

ABD’nin Boston kentinin geleneksel maratonuna geçen pazartesi günü bombaya dönüştürülmüş düdüklü tencerelerle saldıran teröristler, 3 kişinin ölümüne, 170’inin yaralanmasına neden olmuştu. İki gün içinde kimlikleri tespit edilen zanlılar geçen perşembe Boston’daki MIT üniversitesine bomba koymaya çalışırken bir polis memurunu öldürmüş, çıkan çatışmada Çeçen kardeşlerden Tamerlan Tsarnayev vurulmuş, Cevher olay yerinden araçla kaçarken yaralı ağabeyini ezmişti. Tamerlan hastanede öldü.

BRANDADAKİ KAN
Cevher’i bulmak için Watertown’da ev ev arama yapıldı. Toplu taşıma saatlerce durduruldu ve halk evlere kapandı. Polisin uyarıyı kaldırması üzerine evinden çıkan bir adam, önceki akşam bahçesine çektiği teknesinin üstündeki brandanın açılmış olduğunu gördü. Brandaya kan bulaştığını farketti ve polisi aradı. Polis helikopterinin ısıya duyarlı kamerası, orada bir insan olduğunu saptayınca güvenlik güçleri tekneyi kuşattı. Bir robot teknenin üstündeki örtüyü kaldırdığında altından Cevher Tsarnayev (19) çıktı.

Önceki gece yaralanmasına rağmen ellerini kaldırıp teslim olmayı reddeden terör zanlısı, sersemletici bomba atılarak yakalandı. Haber yerel saatle 20.45’te açıklandı. Saat 22.00’de ulusa seslenen ABD Başkanı Obama şöyle konuştu: “Henüz cevabı alınmamış birçok soru var. Neden burada büyüyen ve okuyan, topluluğumuzun, ülkemizin bir parçası olan genç adamlar böyle bir şiddete başvurdu? Bu saldırıları nasıl planlayıp gerçekleştirdiler? Yardım aldılar mı? Öldürülenlerin aileleri bu cevapları hak ediyorlar.” Boston polisi ise ilk belirlemelere göre, iki kardeşin eylemi kendi başlarına gerçekleştirdiğini  açıkladı.

Rusya bağlantısı
FBI’ın, Tamerlan Tsarnayev’i 2011’de yabancı bir hükümetin talebi üzerine sorguladığı, şüpheli bir duruma rastlamayınca dosyanın kapatıldığı ortaya çıktı. Tahminlere göre bu ülke, Çeçenistan konusunda hassas Rusya’ydı. Tamerlan’ın Dağıstan’da yaşayan babası Anzor Tsarnayev de oğlunun geçen yıl yanında 6 ay kaldığını, bu arada Çeçenistan ve Rusya’ya da geçtiğini söyledi.  Obama’nın önceki akşam Rusya Devlet Başkanı  Putin ile telefonda görüşüp terörle mücadelede verdikleri destek için teşekkür ettiği de bildirildi. Moskova’da yapılacak Dünya Atletizm Şampiyonası ve 2014 Soçi Olimpiyatları öncesinde iki taraf, güvenlik ve terör meselelerinde daha fazla işbirliği konusunda anlaştı. 11 Eylül 2012’de ABD vatandaşlığına kabul edilen Cevher’in tıp okuduğu bildirildi. Evli ve 3 yaşında Zehra adlı bir kız çocuk babası olan ağabeyi Tamerlan ise henüz vatandaş olamamıştı.

İdam istemiyle yargılanabilir
BOSTON saldırısının ardından Twitter hesabından son olarak “Ben hiç strese girmeyen türden bir adamım” mesajını paylaşan Cevher Tsarnayev’in, kendisine verilecek hukuki statü uyarınca idam cezasına veya müebbet hapse çarptırılması olası. Durum, tedavisi süren terör zanlısı açısından pek içaçıcı değil. Bir Adalet Bakanlığı yetkilisi, ABD Yönetimi’nin yasadaki bir istisnayı kullandığını zanlının “kamu güvenliğine” tehdit olarak değerlendirildiğini açıkladı. Bu kapsamda zanlı, “Miranda haklarından” yararlanamayacağından özel bir ekip tarafından sorgulanabilecek ve ifadesi delil olarak kullanılabilecek. “Susma” ve “avukat tutma” haklarına sahip olduğunu belirten meşhur uyarı kendisine okunmadı. ABD’nin liberal ağırlıklı eyaletlerinden Massachusetts’de idam cezası yok. Ancak teoride Cevher’in idam edilmesi mümkün. Önde gelen bazı Cumhuriyetçiler Cevher Tsarnayev’e geçen yıl verilen ABD vatandaşlığının iptal edilmesini, böylece “düşman savaşçı” statüsünde idamla yargılanmasını istediler.

Cevher Tsarnayev’in yakalanmasının ardından Boston polisi Twitter’dan şu mesajı yazdı: “Yakalandı!!! Av bitti. Arama sona erdi. Terör bitti. Adalet kazandı. Şüpheli gözaltında.” FBI’ın fotoğraflarını yayınlamasından 26 saat sonra yakalanınca halk ABD bayraklarıyla sokaklara dökülüp polisi alkışladı.
“Let’s Go Boston” (Haydi Boston) ve “USA, USA” (ABD, ABD) diye tezahürat yapıldı. İnsanlar sevinçten araçların tepesine çıktı. Polis memurlarına ziyafet verildi.

Yeni medya ile eski medya hem çatıştı, hem yarıştı
BOSTON saldırısıyla birlikte terör olaylarının “kitle kaynak” (crowdsourcing) yöntemiyle çözüldüğü bir dönem başladı. Olay yeri görüntüleri başta olmak üzere hızla toplanan büyük miktarda veri, binlerce internet kullanıcısının yardımıyla taranarak zanlıların eşkali gibi önemli ipuçlarına ulaşıldı. Reddit topluluğu bu konuda başı çekse de, aynı sitede masum bir kişinin suçlu gibi sunulması ve bunun tabloid basına yansıması gibi sorunlarla da ilk kez karşılaşıldı. Geleneksel medyanın ağır topları da bu sınavdan karışık bir sicille çıktı. CNN’in reytingleri tavan yaptı, ama hafta başında sosyal medyaya dayanarak verdiği “Bir gözaltı var” şeklindeki asılsız haberle itibarı zedelendi. Boston’daki insan avında haber medyası 24 saat boyunca canlı yayınla bölgeden haber vermeye çalışırken, muhabirler yorgun düştü, güvenlik nedeniyle bazı görüntüler gecikmeli yansıtıldı, reyting kavgası vermeye çalışırken etik olmaya da davrandılar.


Facebook

Youtube