Amerika Bu Kitapları Konuşuyor

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Turk Avenue Özel- Amerika'da 2012'nin en çok konuşulmaya aday iki kitabı Türkiye kökenli uzmanlara ait. Amerika'nın en etkin 20 ekonomistinden biri gösterilen Daron Acemoğlu'nun meslektaşı James A. Robinson ile yazdığı ''Why Nations Fail: The Origins of Power, Prosperity, and Poverty'' isimli kitabı ile FBI eski çevirmeni Sibel Deniz Edmonds'un yazdığı ''Classified Woman-The Sibel Edmonds Story: A Memoir'', ABD'de kısa sürede hakkında çok konuşulan kitaplar arasına girdi. Acemoğlu'nun kitabı Amazon ve Barnes and Noble listesinde en çok satılanlar listesine girerken, Edmonds'un kitabı satış listesinde ilk 95 bin kitap arasında yer almasına rağmen basında çok konuşulması ile dikkat çekiyor.


 


Acemoğlu ve Robinson'un, neden bazı ülkelerin zengin, bazılarının fakir, sağlıklı-sağlıksız, yoksul-ferah olduğu konularında yoğunlaştıkları kitapta fakir ülkelerin aldıkları yardımlara rağmen durumlarında düzelme olmamasını bu ülkelerde kurumların yapısal sorunlarına bağlıyor. Coğrafik ve iklim şartlarının çok etken olmadığına vurgu yapan yazarlar, Botswana'nın dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olduğunu, buna karşın aynı coğrafyadaki Zimbabve, Kongo, Sierra Leone gibi ülkelerin tam tersi bir karışıklık içinde olduğunun altını çiziyorlar. Yazarlar, ülkelerdeki kurumların kapsayıcı ve çoğulcu olması durumunda başarının geleceğine vurgu yapıyor. Fakir ülkelerde özellikle mevcut kurumlar politik ve ekonomik gücün sadece küçük bir elitin elinde olması ve herkesin gelirine el koymasının asıl sorun olduğunun altını çiziyor. Meksikalı milyarder Carlos Slim, sadece kendisinin zenginleşmesine imkan tanırken, Bill Gates'in hem kendisinin hem ülkesinin zenginleşmesine vesile olduğu vurgulanıyor.

Kitap Amerika'nın aralarında Wall Street Journal, New York Times, Los Angeles Times ve Washington Times gibi saygın pek çok gazetesinde, haber sitesi, blog ve entellektüel çevresinde tartışmaya açılırken, Crowne Business yayınevi tarafından basılan ve 20 Mart 2012'de piyasaya sürülen kitap Amazon'un en iyi satan ekonomi kitapları sıralamasında beşinci sırada yer alıyor. Barnes and Noble'da en fazla satılan kitaplar sıralamasında ise 346. sırada yer alıyor. Kitabın normal baskısı 18 dolara, Amazon Kindle versiyonu 13.99 dolara satılıyor.

Kitabın http://whynationsfail.com/ resmi bir de web sitesi bulunuyor.   

ISBN-13: 9780307719218
Yayıncı: Crown Publishing Group
Baskı tarihi: 3/20/2012
Sayfa sayısı: 544
Satış sıralaması: 346

CLASSIFIED WOMAN: SIBEL DENIZ EDMONDS

Amerika'da çok konuşulan bir diğer kitap ise 11 Eylül döneminde çevirmen olarak görev yaptığı FBI'de tanık olduğu ajan skanlarından sonra ismini duyuran Sibel Deniz Edmonds'un yazdığı ''Classified Woman-The Sibel Edmonds Story: A Memoir'' kitabı. 9 Mart 2012'de piyasaya çıkan Amazon.com'da 21.95 dolar ve Kindle versiyonu 9.95 dolara satılan kitap, Edmonds'un 11 Eylül döneminde tanık olduğu anılarından oluşuyor.

Azerbaycanlı bir aileye mensup olarak İran'da dünyaya gelen ve ABD'ye gelmeden önce İran ve Türkiye'de yaşayan Edmonds, Washington, DC'de lisans ve master eğitiminin ardından 20 Eylül 2001'de FBI'da çevirmen olarak işe başlamış ve 11 Eylül saldırıları ile ilgili pek çok gizli bilgiye ulaşmıştı.

Anı kitabında Edmonds, Amerikan tarihinin milli güvenlik konularında en fazla gizli bilgiye sahip olan kadın olarak tanıtılıyor.

FBI'ın gizem dolu odalarından Kongre'deki sorumsuz vekillere uzanan gerçeküstü bir yolculuk olarak tanımlanan kitap, Edmonds'un öncülüğünde ortaya çıkarılan gerçeklere vurgu yapılıyor. Orta doğuda dikdatörlerin baskısı altında yaşayan Edmonds, hükümetlerin gizli faaliyetlerine göz yumulduğunda nelere mal olabileceğini ilk elden bilenlerden biri olarak tanıtılıyor. Amerikan halkının gerçeklerden giderek uzaklaştırıldığı ve medyada uygulanan karartma haberlerinin aksine, Edmonds'un hikayesinin Amerikalıları uyandırmayı amaçlayan bir çağrı olduğu vurgulanıyor.

Edmonds'un kitabı ile ilgili daha fazla bilgiye http://www.classifiedwoman.com/ adresinden ulaşılabilir.

Boiling Frogs Post sitesinde editor ve The National Security Whistleblowers Coalition'da director olarak görev yapan Edmonds, 2006 yılında PEN/Newman's Own First Amendment ödülüne layık görülmüştü.

BN ID: 2940014569842
Yayıncı: Sibel Edmonds
Baskı tarihi: 4/21/2012
Sayfa sayısı: 352
Barnes & Noble satış sıralaması: 94,735

Facebook

Youtube