Dolar Milyarderi İkinci Osmanlı da Yolda

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Dünyanın en zengin işadamı Carlos Slim'in ardından bir başka Osmanlı torunu daha Türkiye'ye gelmeyi planlıyor. Ataları İstanbul'da ticaret yapan Brezilyalı milyarder Joseph Safra'nın Türkiye'yi takibe aldığı belirtildi. Avrupa ve Asyalı yatırımcıların gözdesi haline gelen Türkiye şimdi de Latinlerin ilgi odağı oldu. Ataları Osmanlı topraklarında doğan dolar milyarderleri, Türkiye'ye yatırım için kolları sıvıyor.


 

69 milyar dolar servetiyle dünyanın en zengin işadamı unvanına sahip Lübnan asıllı işadamı Carlos Slim'in ardından bir başka Lübnan kökenli Osmanlı torunu daha Türkiye'de fırsat arıyor. 13.8 milyar dolarlık servetiyle dünyanın 52'nci zengini, Safra Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Joseph Safra, Türkiye'yi yakın markaja aldı. Brezilya'nın da en zengin ikinci ismi olan Joseph Safra'nın şirketi Safra Group yetkililerinin Türkiye'ye geldiği ve bazı şirketlerle görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi.

İSTANBUL'DA BAŞLADI

1939 yılında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta doğan Joseph Safra'nın ailesi kervan ticaretiyle başladığı iş hayatına bankacılıkla devam etti. Babası Jacob Safra, İskenderiye, Halep ve İstanbul arasında gerçekleştirdiği ticaretin ardından Brezilya'ya yerleşti. 1950'li yıllarda finans sektörüne Latin Amerika'da devam eden Safra ailesi, Brezilya'daki Banco Safra'nın yanı sıra yurtdışında büyümesini sürdürdü.

KARDEŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

ABD'de Safra National Bank of New York ve Safra Asset Management Corporation, İsviçre'de Bank Jacob Safra, Fransa'da Banque Safra, Lüksemburg'da Banque Safra-Luxembourg S.A, Cayman Adaları'nda Banco Safra, Bahamalar'da Safra International Bank and Trust Ltd'nin sahibi olan Joseph Safra, son olarak geçen yılın sonunda Hollanda merkezli Rabobank'ın kolu olan Sarasin Bank'ı aldı. Sarasin Bank, 2007'de Türkiye'de banka almak isteğini açıklamıştı. Safra Ailesi, 1999 yılında trajik bir olayla sarsıldı. Joseph Safra'nın ağabeyi Edmond Safra, Fransa'daki lüks malikesinde öldürülmüştü. Fransız polisi, Edmond Safra'nın banyoda bıçaklanarak öldürüldüğünü, karısının ve kızının saklanarak kurdulduğunu belirtti.

SLİM, TELEKOM VE EĞİTİME BAKIYOR

Geçen hafta Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Meksika gezisi kapsamında Meksikalı zengin Carlos Slim ile görüşmüştü. Slim'in yatırım ekibi, özellikle telekomünikasyon ve uzaktan iletişim konusunda fizibilite çalışması yapma kararı alırken, Çağlayan, "Carlos Slim, Doğu Avrupa'da yatırım planları olduğunu anlattı. Ben de, 'oraya gitmeyin, Türkiye'ye gelin' dedim. Gerek tablet PC, gerek uzaktan eğitim konusunda yatırımlar düşünüyorlar. 'Gelin birlikte ortak heyet kuralım' teklifini sundum. 'Türkiye'de neler yapabileceğinizi değerlendirelim' dedim. Bizde 66 milyon cep telefonu kullanıcısı olduğunu söylediğimde şaşırdı, söylediklerimi tek tek not aldı. Bazı sürprizler yapacağını ümit ediyorum" dedi.

MEKSİKALI, SAMSUNLU ŞİRKETİ ALDI

Türkiye'ye ilgi gösteren Latinler arasında en dikkat çeken isimlerden biri de Meksika'nın en büyük bankalarından olan ve 47 milyar dolarlık aktife sahip Banorte'nin sahibi Roberto Gonzales Berrero. Berrero'nun gıda Carlos Slim Joseph Safra şirketi Gruma, Samsunlu Semolina'yı alacağını İlk kez SABAH duyurdu. (Kerim Ülker, Sabah)

Facebook

Youtube