Çinli Yazılım Firması Huawei'den Türkiye'ye Yatırım

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Dünyanın en büyük telekom operatörlerine yeni nesil telekomünikasyon ağı çözümleri sunan Çinli firma Huawei, Türkiye’de bu yıl Ar-Ge’ye 25 milyon dolar yatırım yapacağını, 2010-2012 arasındaki üç yıllık dönemde ise, bu yatırımların toplamının 50 milyon dolara ulaşacağını açıkladı.

Huawei’nin dünyadaki en büyük Ar-Ge merkezlerinden birini 2010 yılında İstanbul’da açan Huawei, Türkiye’de geliştirdiği projeleri Avrupa, BDT ülkeleri ve Güney Amerika’ya ihraç etmeye başladığını ve Türkiye’nin Ar-Ge’de bölgesel bir dünya merkezi haline dönüşme sürecinde olduğunu bildirdi.

SOSYAL MEDYAYA TEK BİR PORTAL ÜZERİNDEN ERİŞİMİ SAĞLAYACAK YENİ BİR PROJE
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Kamil Şahin, Türkiye’de aynı anda Turkcell, Vodafone ve Avea’ya 3G’de altyapı hizmeti sunan tek kuruluş olduklarını belirtirken, sosyal medyaya yönelik olarak Telekom şirketleri için yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını söyledi. Şahin, yeni ürünün cep telefonu kullanıcılarının tek bir portal üzerinden Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerine ulaşabilmelerini sağlamayı ve Telekom operatörlerine de yüksek katma değer sağlamayı amaçlayan bir ürün olacağını açıklarken, halen 150 mühendisin çalıştığı Ar-Ge merkezine 2011 yılında daha fazla mühendisin istihdam edilmesini planladıklarını belirtti.

27 Şubat 2010’da açılışı gerçekleştirilen Ar-Ge Merkezi’nin bir yılını değerlendirmek üzere düzenlenen basın toplantısı Huawei Türkiye Genel Müdürü Philip Zhihui Liang ve Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Kamil Şahin’in katılımıyla yapıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Huawei Türkiye Genel Müdürü Philip Zhihui Liang, dünya genelinde 20 Ar-Ge merkezi bulunan Huawei’nin, toplam 110 bin çalışanının yarısının bu alanda görev aldığını söyledi. Philip Zhihui Liang, Huawei olarak 2010 yılında toplam 34 milyar dolar ciro gerçekleştirdiklerini ve her yıl şirket gelirlerinin 10’undan fazlasını Ar-Ge faaliyetlerine ayrıldığını vurguladı.

“140 ÜLKEDE DÜNYANIN EN BÜYÜK 45 TELEKOM OPERATÖRÜNE HİZMET”
Türkiye’nin Avrupa, Orta Asya ve BDT ülkelerine yakın olması nedeniyle bu bölgelerdeki müşterilerin ihtiyaç ve taleplerini karşılama açısından kendileri için çok önemli bir üs olduğunu belirten Liang şöyle devam etti:
“Huawei, dünyanın dört bir yanındaki operatörlere yeni nesil telekomünikasyon çözümleri sağlamada lider bir şirket. 140’dan fazla ülkede dünyanın önde gelen 50 operatörünün 45’ine, dünya çapında iki milyarı aşkın kullanıcısıyla birlikte hizmet sunuyoruz. Tüm dünyadaki faaliyetlerimizde, bulunduğumuz ülkelerin altyapısına, sektörlerine ve ekonomilerine doğrudan ve dolaylı olarak katkıda bulunuyoruz. Var olduğumuz ülke ve bölgelerde de bu sorumluluk ve misyonla faaliyet gösteriyoruz. Huawei’nin global bir şirket olarak Türkiye’ye yaptığı Ar-Ge yatırımı, Türkiye’ye verdiğimiz önemin bir yansıması olarak değer taşıyor. Türkiye’deki Ar-Ge Merkezimiz ile dünyanın farklı ülkelerine yönelik proje üretiyor bir anlamda proje ihraç ediyoruz.”

“TÜRK MÜHENDİSLER DÜNYA İÇİN ARAŞTIRIYOR VE GELİŞTİRİYOR”
Ar-Ge Merkezi’nin bir yıllık faaliyetleri hakkında kapsamlı bilgi veren Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Kamil Şahin geçen yıl yaklaşık 15 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, 2011’de de 25 milyon dolar civarında bir yatırım gerçekleştirmeyi öngördüklerini ve 2012 yılı ile birlikte üç yılda yapılan yatırım toplamının 50 milyon dolara çıkacağını söyledi. Tüm dünyada sahip oldukları Ar-Ge vizyonu ve gücü ile yarının teknolojilerini geliştirdiklerini ve bu bakış açısıyla en büyük ikinci uluslararası Ar-Ge merkezlerini İstanbul’da açtıklarını ifade eden Şahin sözlerine şöyle devam etti:
“Temmuz 2010’da Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan almış olduğumuz Ar-Ge lisansı ile ülke standartlarında da geçerliliği onaylanan Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde bugün, Huawei Türkiye’nin toplam çalışan sayısının neredeyse yarısı görev yapıyor. Ar-Ge Merkezimiz, pek çok yenilikçi projeyi hayata geçiriyor. Son bir yılda mühendislerimiz 500 bin saatten fazla mesai yaptılar. Mühendislerimiz için hem yeteneklerinin gelişimine katkı sağlamak, hem de projelerimizde mükemmellik hedefimize ulaşmak için yoğun eğitim programları uyguluyoruz.”

20’DEN FAZLA ÜLKEYE PROJE ÜRETİMİ
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi olarak, sadece Türkiye’nin değil tüm Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT)’nin yazılım geliştirme sorumluluğunu üstlendiklerini ifade eden Kamil Şahin, “Burada 20’den fazla ülkeye proje üretiyoruz. Ar-Ge Merkezimizde 10 farklı ürün/teknoloji grubunda çalışan ekiplerimiz, uzmanlık alanları çerçevesinde çok sayıda projeye imza attılar. Bugüne kadar 150’den fazla çalışanımızı teknik eğitim almak üzere Çin’deki genel merkezimize gönderdik. Türkiye’deki projelerimizin büyük bir çoğunluğu Türkiye dışındaki operatörler için geliştiriliyor. Gelirlerimizin neredeyse tamamı uluslararası projelerden geliyor” dedi.
2011 yılı planları arasında en önemli başlığın Ar-Ge faaliyetleri olduğunu, Ar-Ge çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini ve sektöre katkıda bulunmaya ve bu konudaki çalışmalarıyla ivme yaratmayı sürdüreceklerini belirten Şahin,“Özellikle güçlü olduğumuz Katma Değerli Servisler ve İş Destek Sistemleri projeleri yanında bilgi ve iletişim teknolojilerinin yakınsamasıyla önemi giderek artan sosyal ağlar ve gelişmiş arama gibi konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde kurumsal iş çözümleri alanında da projeler geliştiriyor olacağız” diye konuştu.(ANKA)

Facebook

Youtube