Huffington Post 315 Milyon Dolara Nasıl Satıldı ?

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Sosyal Medya Ağları Blogları bitiriyor mu diye düşünken, geçen hafta Blog Haber sitesi Huffignton Post 315 Milyon ABD Dolarına, Aol.com tarafından satın alındı.Peki gerçekten sosyal ağ siteleri, blog ve web sitelerine olan ilgiliyi azaltıyor mu?


Artık her türlü içerik sadece yayınlandığı medya araçlarındaki okuyucusu, dinleyicisi yada izleyicisi ile sınırlı kalmıyor. Bir zincir halkaları gibi hızla yayılarak , sosyal medyanın ürünü haline gelebiliyor. Üstelik bu ürün, yer aldığı sosyal medya araçlarını, daha fazla takip edilir bir mecra haline getiriyor. Üretilen içeriklerin dolaşımı, adeta bir kartopunun çığa dönüşmesi kadar hızlı ve bir o kadar da güçlü olabiliyor. Bu çığ, önüne kattığı kütle kadar gücünü ve şiddetini arttırıyor.  

Peki sosyal paylaşım ağlarının bu kadar hızlı büyümesi, internetin en gözde medya araçları web siteleri ve blogları yani günlük sitelerinin popüleritesini nasıl etkileyecek? 

 

Blog sitelerinin hızla artış gösterdiği 2002-2008 yılları arasında milyonlarca site üzerinde belkide yüzmilyonlarca yazar, milyarlarca yazıyı günlük siteleri vasıtasyla paylaştı. Fakat Facebook ve Twitter gibi sosyal ağ sitelerinin hızla geliştiği 2009-2011 yılları arasında en büyük yarayı klasik günlük siteleri, yani blog siteleri aldı. Kişisel ve arkadaş blog kullanım oranlarındaki hızlı düşüşe rağmen, sosyal ağ sitelerindeki günlük kullanım oranları her geçen gün çoğalmaktadır.

 

Markaların sosyalizasyonu, wave 5 - 2010, UM

Social media tracker-2010, Markaların sosyalizasyonu (The Socialisation of Brands) wave.5 (2) analizde de belirtildiği gibi 2008, 2009 ve 2010 yılında, kişisel ve arkadaşlık günlük sitelerindeki paylaşımların oranları hızla düşerken, özellik sosyal ağ sitelerindeki, günlük paylaşımların belirgin biçimde arttığı gözlenmektedir. Özellikle 2009 yılının ortalarında, neredeyse tüm içeriklerin yarısı kişisel günlük sitelerindeki paylaşımlardan oluşurken, sedece 1 yıl içinde bu oran yüzde 30’lara kadar düşmüş. Kuşkusuz bu oranın bu kadar değişmesinde, sosyal ağ siteleri içinde fenomen hale gelen Facebook sitesinin kullanıcı sayısının başdöndürücü bir hızla artması etkili oldu. 500 milyonun üzerinde kullanıcı sayısına sahip Facebook sitesine günlük yazmak, daha fazla kişiye bir anda ulaşmak anlamına geldiği için, hem takip edilmek, hem takip etmek daha kolay hale gelmiş olmaktadır. 

 

Soysal ağ paylaşım sitelerinin etkinliğinin bu kadar hızlı artması, birçok sosyal araştırmacıların da bu konunun üzerinde  yoğunlaşmasına sebep oluyor.

 

Geçen günlerde 728 üniversite öğrencisi üzerinde gerçekleştirdikleri araştırmaya göre (1) üniversite öğrencilerinin sosyal paylaşım sitesi kullanmalarının yedi motivasyonu olduğunu ortaya çıkarıyor. “Bunlar, 1- Narsizm ve benlik sunumu, 2- Medya alışkanlığı ve performans, 3- Boş zaman değerlendirme, 4- Bilgi arama, 5- Kişisel Statü, 6- İlişki sürdürme, 7-Eğlence. Yani gençlerin neden Facebook türü siteleri kullandıklaına ilişkin ağırlıklı olarak narsizm motivasyonu başı çekiyor.Bu noktada sosyal medya, her bir kullanıcının küçük bir medya patronuna dönüştüğü, seyredilmeyi ve beğenilmeyi isteyen bireyin adeta gerçek hayatta ne kadar az sosyal iseler, online ortamda da bir o kadar sosyal olmaya çalıştıkları görülmektedir. Sosyal medyaya yönelimin en önemli nedenlerinden birisi de, hiçbir şey yapmamaktan sıkılan ve herşeye seyirci kalan modern insanın seyretmekten çok, biraz da olsa seyredilmek istemesi olarak ortaya çıkıyor.”

  Aol, Huffington Post ile dijital erişim atağında

Marka Web Sayfalarının İşlevi Devam Ediyor Mu ?

 

Günümüzde kullanıcılar çoğunlukla ürün ve markalarla sosyal ağ aracılığıyla iletişime geçiyor. Bu durumda marka web sayfalarının sosyal medya devrinde ne gibi bir işlevi var?

Bacardi'nin 26 Ocak'da resmi web sayfasını kapatarak, bunun yerine Facebook ve sosyal medyayı kullanma stratejisi cesurca görünebilir. Bu cesur hareket şu soruyu ortaya çıkarıyor: Sosyal medya devrinde masraflı marka web sayfalarının ürün tanıtımında ne gibi foksiyonu olabilir?

comScore verilerine göre, Bacardi'nin web sayfasına ziyaret sayısı bir  yılda yüzde 77 azaldı. Bacardi'nin dijital harcamalarının son iki yılda yüzde 90'nını sosyal medyaya kaydırmasının da bu azalmada etkisi var.

Bacardi, markalar arasında web sayfasının ürün için işlevini sorgulayan belki de ilk marka, fakat sonuncusu olmayacağı kesin. AKQA Dijital ajans müdürlerlerinden Ian Crocombe, "bazı markaların web sayfalarını silmelerinin, onların online tanınma oranında çok az bir fark yaratacağını" dile getiriyor.

Crocombe ekliyor: "Nike gibi ileriyi gören markalar bu konuda çoktan yol almaya başladı. Mesela Nike Futbol dijital pazarlama stratejilerini iki yıl önce yeniden düzenleyerek gerçek zamanlı deneyimi aktarmaya odaklandı.

Benzer şekilde Honda da 2 yıl önce marka websitelerini düzenledi ve tek sitede toplayarak satış ve pazarlama bilgisini merkezileştirdi.

Honda Avrupa Komisyonu müdürü Ian Armstrong'un değişim ile ilgili aktardıkları ise şöyle: "Geleneksel olarak bütün kampanyaların micro-web sayfaları olurdu. Bu da işlevselliği azaltıyordu. Yeni sistemimiz daha moduler ve farklı platformlarda paylaşılması daha kolay. Araba satışı ile ilgili siteleri düşünün, ürün hakkında doğru bilgi sağlamak çok önemli. İnsanlar araba araştırırken güvenilir içerikli bir site arıyorlar. Fakat sosyal medyanın da araba satışlarındaki etkisi büyük. İnsanlar araba konusunda fikir paylaşıyorlar ve sosyal ağ insanların araba alma konusundaki kararlarını etkiliyor.”

Sosyal medyaya yönelmenin de bir tehlikesi olabilir. Mesela Skittles markası 2009 yılında kendi sitesini kapatıp sosyal medya mecralarına yöneldiğinde, markanın sosyal medyadaki sayfaları ateş alanına döndü. İnsanlar marka hakkında kötü yorumlar yazmaya başladılar. Ian Tweedale, Skittles'ın pazarlama müdürü; bu sorunu çözdüklerini, sosyal medya sayesinde, markanın tek taraflı tanıtımından çok, insanların markayla nasıl iletişime geçtiğini görme fırsatı bulduklarını getiriyor. Tweedale ekliyor: "Şuan 14 milyona ulaşan Skittles severleri, marka mesajlarımızın daha etkin yayılmasını sağlıyorlar."(3)

 

Web siteleri ve blogların devri kapandı mı? 

 

Internetin yarattığı her yenilik aslında eskinin de birer geliştirilmiş hali olabiliyor.  “Web sitesi, web portalı yada haber blogları devri kapanıyor mu?” Soruları konferanslarda tartışıladursun, geçen hafta Aol.com tarafından gelen bir haber, tüm bu konuşulanları bir anda tersine çevirebiliyor. 2005 yılında Arianna Huffington tarafından kurulan Huffington Post, 3 ay geçen sıkı pazarlıklardan sonra Aol.com CEO’su Tim Amstrong’un 315 milyon Amerikan dolarına imza atması ile son buluyor. Sadece ABD’de 117 ve toplam 270 milyon kullanıcıya sahip, Huffington Post’un kurucusu satış sonrası “ Biz yüksek hızlı trende seyehat ediyorduk, Aol ile birlike sesten hızlı uçağıa binmiş olduk” diyerek, internet haberciliğinin nereye gittiğini belkide birkaç kelimeyle özetlemiş oldu. (4)                                                                                

                                                                                                                                                           Huffington Post'un sabibi  Adrianna Huffington

Dijital bilgi teknolojileri bir bakıma ulaşılmaz gibi görünen birçok hayali gerçeğe çevirebiliyor. Teknolojinin merkeziyetçi yapısını bir anda çevreye yayabiliyor. Çok amatör bir ruhla işe başlayan yerel bir internet sitesi bir anda popüler bir medya adresi olabiliyor.

 

Örneğin geçenlerde Türkiye’nin en popüler yerel internet sitesi, hakkarim.net.  Sitenin hikayesi Erzurumlu bir bilgisayar öğretmeni olan İhsan Karagülle’nin tayininin Hakkari’ye çıkmasıyla başlıyor. Karagülle tayinini öğrenir öğrenmez, internetten Hakkari hakkında araştırmaya girişiyor. Şehir hakkında terör ve çatışma haberlerinden başka bilgi bulamayan bu öğretmen, göreve başladıktan sonra insanların Hakkari ile ilgili bilgi bulabilmesi için Hakkarim sitesini kuruyor.                                                                                       

 Siteyi açtıktan sonra Hakkari’de,daha doğrusu tüm doğu illerinin    kahvelerinde yaygın bir masa oyunu olan, okey taşlarıyla oynanan 101’i keşfediyor. Karagülle, oyunun müptelalarının da ısrarı üzeri 101’i hakkarim’e taşıyor. Ve olanlar oluyor. Site bir anda bir cazibe merkezine dönüşüyor. Oyunun sadece Hakkari’deki değil, ülkenin her yanındaki tutkunları siteye hücum ediyor. Bu sitenin şu anda 1,5 milyonu aşkın kayıtlı kullanıcısı var.   Sitenin aylık sayfa görüntüleme rakamı ise 8 milyonu aşıyor. Günlük ziyaretçi sayısı ise 600 bine yakın.Yani bu rakamlar Istanbul merkezli kurumsal bir haber sitesinin ratingleri kadar yüksek. Hakkari’de bir evde kurulmuş müzevazi bir web sitesinin sahibi şimdilerde 50 kişinin çalıştığı bir şirketin sahibi ve internet üzerinden kazandığı paralar ile şehrin vergi rekortmeni. 

Tüm örneklerde belkide yüzlerce bulmak mümkün.  Sosyal Ağ sitelerinin günlük siteleri yok ettiği sayısal bir gerçek ancak web siteleri öldürdüğünü söylemek çok zor. Bir gün yeni bir web sitesi

belki de sosyal ağ sitelerinin papucunu dama atacak…

 

"World Wide Web*", artık "What, Where, When" ile başarıyı yakalıyor ? 


İşte burada internetin gerçek tarafı karşımıza çıkıyor. Yenilikçi adreslerin, nerede olduğunu bilmediğimiz O, sihirli 3 adet  “w” harfin devamında bir anda oluşuveriyor.  Ben artık  O, 3 “w” harfin açılımını, “World Wide Web” olarak değil  “What, where, when” olarak değiştiriyorum.  Blog olsun, Twitter olsun, Facebook olsun veya bir web portalı olsun, milyonları kendine çekecek mecrayı bulmak , “Neyi, nerede, ne zaman” yaptığınızla ile ilgili olmaya başlıyor.  

 

ERTAN TURHAN

İstanbul - Şubat 2011

 

https://twitter.com/ertanturhan

YAZARIN ÖNCEKİ MAKALELERİ :

1-  Medyanın "Trash Box"ları...Kuş Cıvıltısı mı, internet sızıntısı mı ? : http://www.turkavenue.com/ertan-turhan/1277-sosyal-medya.html

2-  Çarların Yönettiği Şirketler Azalıyor : http://www.turkavenue.com/ertan-turhan/1241-carlarin-yonettigi-sirketler-gittikce-azaliyor.html

 

Kaynaklar:

(1) Selçuk Üniversitesi’nden Yrd. Doç.Dr.Şükrü Balcı ve Fırat Üniveristesi’nden Yrd.Doç.Dr.Vedat Çakar’ın 728 üniversite öğrencisi üzerinde yaptıkları sosyal medya kullanımı araştırması.2011

(2) UMWW –Glen Parker – Lindsey Thomas – wave.5 

(3) Mediacatonline/Marka web sayfaları ölüyor mu? /haberdetay

(4) http://www.vogue.it/en/people-are-talking-about/last-short-notes/2011/02/huffington-post-for-sale

*  World wide web, dünyayı saran ağ, kelimesi ilk kez İsviçre’nin Cenevre şehrinde bulunan araştırma merkezi CERN’de kullanıldı.  

 

Facebook

Youtube