Twitter’ı İyi Kullananlar, Kullanıyormuş Gibi Yapanlar

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
İnternet kullanımının hızla artmasından en çok etkilenen sektörün medya olduğu ortada. Artık Bin Ladin’in öldürülmesini insanlar CNN’den değil Twitter’dan öğreniyor. Günlük haberlerini Facebook’tan takip ediyor. Ürün kampanyalarına Twitter ve Facebook hesaplarından ulaşıyorlar. Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, 150 binden fazla takipçisinin sorunlarını direkt Twitter hesabından takip ediyor. New York Belediye Başkanı Bloomberg, New Yorklulara daha yakın olmak için Twitter hesabını güncel tutmaya önem veriyor.

Sosyal Medya sayfaları (Facebook, Twitter, MySpace) ile arama motorları (Google, Yahoo, Bing) gibi büyük sayıda takipçileri olan sitelerin reklam piyasasını baskıdan online dünyaya hızla dönüştürdüğünü görüyoruz. Amerikada basılan gazete ve dergiler hızla dijital dünyaya yönelirken, ellerinde olan reklam imkanlarını Internet şirketlerine kaptırmamak için büyük çaba harcadıklarına tanık oluyoruz.

Bunun için gazeteler rekabetin her gün daha da hızlandığı bu ortamda web sitelerini daha çekici hale getirmeye başladılar. Ben hala her sabah baskı gazetemi evimde kahvemi içerken okumayı tercih ediyorum. Bunun keyfini daha şimdiye kadar hiç bir internet sitesinden almadım. Bu yüzden eski kültürden elimizde kalanları çocuklarımıza verebilmek için büyük bir mücadele veriyoruz.

Sosyal medyanın büyük çapta etkilediği ve kullanıldığı en önemli medya alanları televizyon haber büroları, danışmanlar, fikir üretenler ve gazete köşe yazarları oldu. Çünkü bu kişilikler ve haber ofisleri Facebook ve Twitter hesaplarından milyonlarca takipçiyi yönlendirmeye başladılar. CNN Bireysel Haberci (İ Reporter) insiyatifi ile muhabir gönderemediği yerlerden internet üzerinden gönderilen video haberlerle bir anda binlerce haber kaynağına sahip oldu. Bunun en güzel örneğini Japonya da olan doğal afet tsunami sırasında önümüze gelen amatör haberciler tarafından çekilmiş resim ve videolarda gördük. 

Ben Facebook ile hiç haşır-neşir olmadığımdan dolayı Twitter’in medyayı nasıl etkiliediğini inceledim ve hala şaşkınlıkla her gün değişen dinamiği takip ediyorum. Twitter, kullanıcıya bir anda hangi yolu denersenin deneyin hayat boyu karşılaşamıyacağınız veya konuşamıyacağınız bir insanla sanal ortamda haberleşebilmek olanağını veriyor, tabiki takip eden okunur bir mesaj gönderip takip edilende cevap yazarsa! ABD medyasında emekli olan TV program sunucusu Larry King, CNN haber sunucusu Anderson Cooper, ünlü komedyen Bill Maher, Pulitzer Ödüllü New York Times köşe yazarı Nick Kristof’u ve politika danışmanı ve CNN politika analisti David Gergen’i çok yakından takip ediyorum. Başka takip ettiğim medya kişilikleride var ama onlar bu isimler kadar etkili değil. Nedeni basit, bu insanlar kendileri yazıyorlar ve program veya basın bülteni gibi duyurular yapmıyorlar. Arada sırada yazı linki veriyorlar ama çoğu Tweet'lerinde düşüncelerini, tecrübelerini ve hissettiklerini paylaşıyorlar.

Türk Medyasında da Twitter bazı kişilikler tarafından çok etkili kullanılıyor. Bence Twitter şu anda en etkili olarak Nazlı Ilıcak, Elif Şafak (eşim takip ediyor), Cüneyt Özdemir, Metehan Demir, Mehmet Ali Birand, Bilgin Gökberk, Fuat Kozluklu, Fenerbahçe kaptanı Alex, (soyunma odasından bile twit atıyor), Fenerbahçe’deki Brezilyalı futbolcuların tercümanı Samet Güzel, arada sırada yazsa da Bekir Coşkun ve tiyatro oyuncusu Alper Kul tarafından kullanılıyor. Tweet'ler bazen aynı fikirde olmasam da bilgilendirici ve eğlendirici. Cengiz Çandar bu işe daha ısınamadı, ısınsa bilgi ve tecrübe alanı çok geniş. Fehmi Koru da orda, niye tweet atmıyor acaba! Belki de beğenmedi bu işi. Fatih Altaylı’nın da çok takip edeni var ama Tweet'ler sayfasındakiler gazetede yazdıklarının aynısı. Yazılarının dışında aktüel konularda da kendi düşüncelerini paylaşsa benim açımdan daha iyi olacak, hasta bir Galatasaraylı olarak onun tweet'lerinden Galatasaray’da de neler oluyor öğrenebilirim! Spor klüpleri de tweet'te çok aktif ama bayıltıyorlar, hele Galatasaray! Listeden çıkartım, başka tweet'leri takip edemez oldum. Haber kanalları ile olan sorun ABD de aynı, takip edilemiyor. 20 saniyede bir tweet. Tweet hızından başım dönüyor. Hepsi liste dışı. Birde satır aralarından mesaj verilmese! Direkt söyleyin, anlayabiliriz!

Son sözümde tweet hesabını kitleyen arkadaşlara ve medya kişiliklerine: Sosyal Medya paylaşma ortamı olduğuna göre bildiklerinizi düşüncelerinizi bizlerle paylaşınız, insanlar sizlerden yeni birşeyler öğrenebilir. Verecek birşeyiniz yoksa o da ayrı bir konu! Ya da düşünceierinizi 140 kelime ile sınırlama yeteneğiniz veya vaktiniz yoksa Twitter’da size hayat yok zaten. Ne de olsa bu da sonunda bir seçim: Demokraside seçenek olduğuna göre saklanmak hakkınız var. 

Ali Günertem’i Twitter’dan takip etmek için www.twitter.com/aligunertem adresini ziyaret edebilirsiniz.

Facebook

Youtube